varsak türkmenleri

entry40 galeri14
    25.
  1. "ıssık gölü kenarında yaşadıkları sırada arap bir gezgin olan temim bahr kendilerinden bahsederken savaşçı özelliği en belirgin türk boyu demiş ve 100 barshan (varsak) 1000 karluk'u mağlup eder gibi kişisel bir yorumda bulunmuştur."

    Özelikle Kozan yöresi ilçelerinde baskın Türk boyu.

    Gazneli devleti kurucu ve yönetici hanedanı da varsaklara mensuptur. Tarihi bir Varsak devletidir.
    1 ...
  2. 26.
  3. Kimi tezlere göre oğuzlaşmıştır ve özünde bolgar Türklerinin VELENTÜR boyuna bağlı türk oymağıdır.
    Bolgar Türklerinin kafkasyadaki en kalabalık oymağı olduğu tahmin edilir.

    Anadolu öncesi kaynaklarda önce barshan, sonra karsak ve Anadolu'dan itibaren varsak ismi ile anılan türk grubu.

    Türkiye sınırlarında bir yeri yurt tutan ilk türk grubudur.
    Oğuzlar Anadolu'ya henüz geldiklerinde Kars civarında yaşamaktalar idi.

    Kars ismi karsak ismina atfen karsak olmuştur.

    Oğuz göçü öncesi büyük ölçüde tengrici veya hristiyan olan karsaklar büyük ölçüde islam'ı seçti ve oğuzlaşma yolunda ilk adımı attılar.

    Sultan Alparslan'ın Malazgirt zaferi sonrası müslüman karsaklar oğuzlar ile Anadolu içlerine göç etmiş ve Toroslara yerleşmiştir.

    Toros dağlarında ilk yerleştikleri bölge Silifke ve Tarsus arasında kalan bolkar dağları'dır.
    Halk arasında Bulgar Dağı olarak da bilinir. Bolgar ismi bolgar Türklerine atfen verilmiştir.

    Daha sonra memlükler ile birlikte Kilikya krallığını yıkmış ve kalıcı yurtları olacak Kozan dağlarına yerleşmişlerdir. Ramazanoğlu beyliğinin kuzey Kozan kanadı olmuşlardır.

    Bu yörede ise varsakların yerleştiği yerlerden Kadirli'nin (günümüz ismi) eski adı kars'tır. Yine aynı bölgede varsak nüfusun yoğun olduğu Aladağ'ın eski adı karsantı'dır.
    Bu isimleri bölgeye gerçekleşen varsak göçü sonucu karsak ismine atfen almışlardı.

    Kozan dağlarını yurt bildikten sonra Avşar Türkmenleri ile yakın ilişki kuran varsaklar Karamanoğlu'na yakın bir çizgide durmuş, Osmanlı-karamanoğlu'nu mücadelesinde desteklemiştir.

    Daha sonra Ramazanoğlu beyliği'nin Osmanlı'ya tabi olması ve Osmanlı'nın konargöçerlerin yaşamına müdahale etmeme kararı ile başlarda Osmanlı hakimiyeti sorunsuz gitse de daha sonraları Osmanlı'nın yerleşik hayata geçin telkinleri ile Osmanlı'ya da isyan etmişlerdir.

    1700-1865 yılları arasında Kozan dağlarına hakim olarak burada bir Kozanoğlu derebeyliği kurmuşlardır.
    Yine bu dönem Karacaoğlan ve Dadaloğlu gibi ozanlarla halk edebiyatı ile halk Türkçesinin kalesi olmuş, konargöçer türk kültürü ile de Anadolu'da Türklüğün yıkılmaz kalelerinden olmuştur.

    1865'te ise fırka-i islahiye ordusunun Kozanoğulları'nı dağıtması ile yeniden Osmanlı hakimiyeti sağlanmıştır.

    Kurtuluş savaşı döneminde milli mücadele yanlısı bir tutum izlemiş olan Kozan ile varsaklar; milli mücadele hareketinden bağımsız olarak işgallere karşı ilk protesto mitingini Kozan'da düzenlemişlerdir. Daha sonra Mustafa Kemal'in milli mücadele hareketinin ufukta görülmesi ile bu hareketin parçası olmuşlardır. Kurtuluş Savaşı'nda bizzat aktif görev almış ve Kozan müdafaa-i hukuk cemiyeti'ni kurmuşlardır. Bu cemiyetin ilk adı intibah'tır.

    Cumhuriyet döneminde de ilk Türkçü partilerin kuruluş yeridir Kozan.

    ilk Türkçü/milliyetçi partilerden Türkiye köylü partisi Kozanlı remzi oğuz arık tarafından kuruldu. Daha sonra bu parti MHP'nin atası sayılacak cmkp'nin iki bileşeninden biri oldu.

    Milliyetçi çizgiden olan ve Türk tarih kurumunun en önemli başkanlarından biri olmuş Yusuf Halaçoğlu yine Kozanlıdır.

    Kısacası halen milliyetçi çizgide bir Türk boyudur.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2107435/+
    4 ...
  4. 27.
  5. Varsak Boyu (Varsaklar) Oğuzlar'ın Üçok koluna bağlı bir Türk Boyu. Ulaş, Elvanlı ve Kusun gibi obalara ayrılırlardı. On üçüncü asırda, Anadolu’ya gelerek, Tarsus-Mersin civarındaki dağlık araziye yerleştiler. Osmanlı-Karamanlı mücadelesinde, Karamanoğulları tarafında yer aldılar. Memluklar'la da komşu olduklarından, zaman zaman Karamanlılara karşı da tavır aldılar. Varsakların bir kısmı, Çelebi Sultan Mehmed zamanında, Osmanlı idaresi altına alındı. Osmanlı-Akkoyunlu savaşında, bir kısım Varsaklar, Akkoyunlu tarafını tuttu. Savaş sonunda, Uzun Hasan’la birlikte iran’a gittiler (1473). Anadolu’da kalanları, Fatih Sultan Mehmed'e tabiiyetlerini arz ettiler. ikinci Bayezid’e karşı Cem Sultan'ı destekleyen Varsaklar, Yenişehir Savaşından sonra, bu işten vazgeçtiler. Osmanlı-Memluk mücadelesinde, Memluklar lehine hareket edip, içel sancak beyliğini ele geçirdiler. Ancak, Sadrazam Davud Paşa, bunları denetim altına alarak, çoğunluğunu, Karaman, Kırşehir, Antalya, Aydın ve Maraş tarafına sürgün edip yerleştirdi (1487). Bu durum, Varsakların bir daha devlet aleyhine birleşmelerine imkan vermedi.

    Soydaşlarımızdırlar. Var olsunlar.

    Edit: aynı şeyleri iki kere yazmışım, düzelttim.
    6 ...
  6. 28.
  7. Osmanlı dönemi kayıtlarında varsak veyahut karsak ismi ile anılan türk boyu.

    Bu boyun tarihteki barshak-barshan boyu ile ilişkili olduğu tahmin edilmektedir.

    Yine barshak-barshan boyu ile de bolgarların Tuğluk veyahut diğer adı ile Bars-illiler hanedanının ilişkili olduğu tahmin edilir.

    Bu da karsakların bolgar Türkleri kökenli olduğu tezini yine desteklemektedir.
    (Kars, karsak, karsantı, bolkar dağları..)
    1 ...
  8. 29.
  9. Kültürel açıdan Kozan dağlarında baskın olan, Anadolu'daki ilk yurtları bolgar dağları olan (dağa bu ismi onlar vermiştir) ve Osmaniye Düziçi'nden Silifke, Kırşehir, konya Ereğli, Antalya Korkuteli, aydın Koçarlı'ya kadar uzanan hat üzerinde dağılan Türkmen boyu.

    Her iki taraftan mensubu olduğum boy.
    Anadolu'nun son konargöçer boyu (1865), belki en milliyetçi, boy bilinci oğuz avşarları ile en yüksek olanı.

    Atsız'ın deli kurt romanında Gökçen'in mensup olduğu boy şeklinde yer verdiği boydur aynı zamanda.
    "Karamanoğlu'nun en seçme çerisi Varsaklardır.."

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2144867/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2144868/+
    0 ...
  10. 30.
  11. "VARSAK : IRMAK SAKA'sı demektir, kelime anlamı olarak.

    Geçimini, Irmak kenarlarında yaşayıp ırmaktan yani suyundan, balığından sağlayan SAKlar anlamında bu adı almışlardır. Tabii ki Anadolu'ya gelmeden yüzyıllarca önce.

    Evet, SAKA ( iskit) TÜRKLERi nin OĞUR kolunda _VAR_ kelimesi : IRMAK anlamına geliyordu . Bu SAKA (iskit) Türkçesinin OĞUR kolu ,bizim şu anda konuştuğumuz OĞUZ (ŞAZ ) Türkçesinden biraz farklıydı. Onlar OĞUR (LiR ) Türkçesi ile konuşuyorlardı . SEKiZ : SEKi R , YÜZ : YÜ R , DENiZ : TENGE R , ÖKÜZ : ÖKÖ R , OĞUZ : OĞU R olarak söylenirdi. KAMIŞ : KAMI L olurdu . Yani bizim Z miz R , Ş miz ise L olurdu . Şu anki ÇUVAŞ Türkleri halen bu dili kullanıyorlar .

    Eski BULGAR , AVAR ,HAZAR Türkleri de böyle konuşurlardı. Dilleri biraz değişmiş olsa da Rusyadaki YAKUTiSTAN bölgesinin yerli halkı da işte bu YAKUT (iSKiT : SAKA) Türkleridir hala.

    VARSAK Türkleri doğrudan Yakutistandaki bu SAKA Türk halkının kankardeşidir.
    Çünkü zaten kendileri SAKA adını günümüzde hala koruyan SAKA ( iskit) lardır.

    VARSAK ( iskit ) Türkleri ise Anadoluya gelip soydaşları olan OĞUZ tÜRKMEN boyları ile bütünleşmiş, onları da aralarına almış, bu yüzden de artık Türkmen boyu olarak anılmışlardır.

    SONUÇ : VARSAKlar Anadoluda soydaşları olan OĞUZ ( Türkmen ) Türkleri ile bütünleşmiş olan SAKA ( iskit ) Türklerinin OĞUR kolunun evlatlarıdırlar . Yakutistan SAKAlarıyla ve de ÇUVAŞ Türkleriyle de direk ve doğrudan kan akrabalarıdırlar. Bu kesin bir gerçektir. "

    -------------------------------------------

    "Onlar Saka Türklerinin bir boyudur ve Alper Tonga''nın torunlarıdır. Saka( iskitya) devletinin yıkılmasından sonra kurulan Part devletini, Varsak isminde bir hanedanın yönettiği çeşitli kaynaklarda yazmaktadır. Varsaklar, Kafkasyadan Kars bölgesine gelmişler ve burada Varsaklılar Beyliği''ni kurmuşlardır. Kars isminin de varsak adından geldiğine dair çeşitli görüşler vardır. Varsakların, Anadolu'daki Türkmenleri bir araya toplamaya çalışmaları ve Osmanlıya baş eğmemeleri, onların yönetici ve kurucu bir soydan geldiklerini kanıtlar gibidir. Varsaklar ve diğer Türk boylarının tarihleri derinlemesine incelenirse, ilginç sonuçlara ulaşılacağı kesindir."

    --------------------------------------------------

    Varsak Türkmenleri oğuzlar icinde Türkmen kimliği almış ama özünde oğuzlar kadar eski başlı başına önemli bir Türk grubudur.

    Sakalar ve ardından Bolgarlar ile ilişkili bir Türk boyudur.

    Adını da saka kökünden almıştır.
    Var-Sak. Irmak Sakası.

    Bolgar kökenli Çuvaşistan ve saka torunu Yakustistan ile doğrudan kardeştirler.
    0 ...
  12. 31.
  13. Türk dünyası araştırmaları 2013'te Varsakların bolgarların Velentür boyunun devamı olduğu ele alınmış, onogurların da en büyük ardılları oluşlarına dek değinilmiştir.

    Ayrıca Kars isminin karsak (Varsak) kökünden geldiği ile ilgili bilginin kaynağı da bu araştırmada mevcuttur.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2183247/+

    Yine aynı araştırmada Velentür isminin hangi değişimler ile Varsak/karsak ismine evrildiği de ele alınmaktadır.
    1 ...
  14. 32.
  15. toros dağları hattı boyunca yayılan, toroslar boyunca özellikle kozan ve çevresinde yoğunluk kazanan yörük türkmen boyu.

    kars'a isim veren (karsak) boy olmakla birlikte anadolu'ya selçuklu akınları ile birlikte girse de horasan'dan gelmemiş, kafkasya civarından anadolu'ya giriş yapmış bir türk grubudur.

    oğuz federasyonu olduğu tezi bulunsa da bunu destekleyecek pek bir kanıt bulunmamaktadır.
    bulgar türklerinin ardılı olduğu tezi ile ilgili pek çok kanıt eski entrylerde sıralanmıştır.

    osmanlı döneminde anadolu'da halk türkçesinin kalesi olmuşlardır.
    tarihten bugüne milliyetçi ve gerektiğinde asi bir duruş sergilemişlerdir. (bkz: kozanoğulları) ve (bkz: dadaloğlu), (bkz: karacaoğlan).

    Anadolu'da Oğuzların belki en milliyetçi boyu olan avşarlar/Avşar Türkleri ile sürekli yardımlaşma ve dayanışma halinde olmuşlardır.
    farklı dönemlerde; varsaklar Avşar Karamanoğlu'na, Avşarlar varsak Kozanoğlu'na kesin destek sunmuştur.

    bulgar türklerinin ardılı olmaları sebebiyle
    çuvaşlar /çuvaşistan,
    balkarlar /balkar
    karaçaylar /karaçay
    gibi türk boyları ile ilişkilidir.
    0 ...
  16. 33.
  17. toros dağlarına yayılmış ve özellikle kozan dağlarında (orta toroslar) çoğunluk sağlamış bir türkmen boyu.
    toros dağlarının dışında konya ereğli, kırşehir, aydın koçarlı civarında da varsak nüfusu bulunur.
    anadolu'nun boy bilinci en kuvvetli birkaç boyundan biri.
    anadolu'da orta asya kültürünün getirisi konargöçer hayatı terk eden son (bu nedenle yörük türkmen boyları arasında da sayılır) türkmen boyu.

    1865'e dek osmanlı'ya dahi tabi olmamış, başlarına buyruk yaşamışlardır.
    1700-1865 yılları arasında kozan dağlarında hakimiyet kurmuş ve bu süre içinde osmanlı'yı bölgeye sokmamışlardır.
    sosyokültürel merkezleri kozan ve feke civarıdır.

    kimi tarihçilere göre bulgar türklerinin velentür kolunun devamı (ki güçlü tezler mevcut), kimi tarihçilere göre oğuzların içinde federasyon bir boy (lakin buradaki kanıtlar pek aklıma yatmadı) tartışmaları mevcuttur.
    0 ...
  18. 34.
  19. anadolu'nun son kitlesel halde konargöçer olan türkmen boyu.
    aynı zamanda anadolu'nun son konargöçer türkmen derebeyliğinin (kozanoğulları 1700-1865) ana unsuru.

    başta kozan ve çevre ilçeleri (feke, saimbeyli, kadirli, sumbas, aladağ) olmak üzere, toros dağları, adana merkezde özellikle sarıçam, aydın koçarlı, konya ereğli, osmaniye düziçi gibi yörelerde kalabalık nüfusa sahiptirler.

    çekik gözlü oranı yüksektir.
    tarih boyunca asi ve aşırı milliyetçi/türkçü yapıları ile ön plana çıkarlar.

    daha çoğu milletin aydınları milliyetçilik ne bilmezken
    toros dağlarında gezen, eğitimsiz, aşk şiirleri ile tanınan karacaoğlan dahi yeri geldiğinde
    "kozan dağından aslımız,
    arı (saf) türkmendir neslimiz.." diyebilmiştir.

    osmanlı'ya devşirme imasında bulunabilecek ve kendilerine saf türkmen diyebilecek kadar deli bir türklük anlayışına sahiptirler.

    karamanoğlu beyliği'nin de en büyük müttefiki ve en seçme çerileri varsak idi.
    yine cem sultan'ı anadolu'da en çok koruyup kollayan varsaklar idi.

    kayılar ve osmanlı'ya nazaran avşarlar ile araları iyidir.
    avşar karamanoğlu'na varsaklar canları ile,
    varsak kozanoğlu'na avşarlar canları ile destek olmuşlardır.
    kardeşlerdir.
    0 ...
  20. 35.
  21. ekonomik seviyeleri çok iyi olmamasına rağmen koyu gelenekçi ve Türkçüdür bu arkadaşlar.

    üstelik Karacaoğlan, Dadaloğlu'ndan bu yana.
    ne mutlu Türk'üm diyene..
    1 ...
  22. 36.
  23. Bağlı olduğum boyum, kozanoğulları ile atam tarihim.
    Artık pek çok kaynakça yok sayılmayıp yavaş yavaş adından söz ettirmekte.

    1700-1865 orta torosların hakimi Türkmen kozanoğulları..
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2281237/+
    0 ...
  24. 37.
  25. "14. yüzyıldan itibaren Anavarza yöresinde Varsak ve Avşar Türkmenleri egemen olmuş ve 16. yüzyıldan itibaren Kozanoğulları yönetiminde fiilen bağımsız bir Türkmen beyliği Sis ve Anavarza Kalelerinde egemen olmuştur. Halkın hak ve hukukunu yüzyıllarca dış saldırılara karşı korumuşlardır. Osmanlı Devletinin konar-göçer Türkmenleri yerleşik hayata geçirme politikasına karşı çıkmışlardır. Kozanoğlu Beyliği üzerine 1864-1866'da Derviş Paşa kumandasındaki Fırka-yı islahiye gönderilmiştir."

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2281238/+
    0 ...
  26. 38.
  27. Anadolu'da ilk olarak Bolkar dağları civarına yerleşmiş ve buraya bu ismi (orijinali bolgar / Bulgar dağı) vermişlerdir.
    Özünde bu isim bolgar Türklerine atıfla vermişlerdir.

    Yine varsaklar ANADOLUDA iLK TÜRKLEŞME HAMLESi olarak bilinen TOROSLAR BÖLGESiNDE BULGAR TÜRKLERinden başkası değildir.

    Tarihi kayıtlarda yönetici boy olarak geçmeleri sebebiyle Osmanlı idaresine yani farklı bir hanedana uzun süre bağlı kalmak istemeyip sürekli isyanlarla anılmıştır.

    Yine Osmanlı kayıtlarında ise varsakların Anadolu'da değişime en çok kafa tutan boy olduğu görülmektedir.
    Klasik türk konargöçer yaşamını bırakmamak için 1700-1865 yılları arasında kozanoğulları derebeyliğini kurmuşlardır.

    Anadolu'nun türk milliyetçiliği seviyesi en yüksek boylarından biri, belki en milliyetçisidir.
    0 ...
  28. 39.
© 2025 uludağ sözlük