varoluşçuluk

entry133 galeri4 video2
    51.
  1. 52.
  2. savunmanın çok kolay, hakkını vererek yaşamanın ise zor, hatta imkansız olan akım.
    5 ...
  3. 53.
  4. jean paul sartre' nin bulantı adlı eserinin en iyi edebi örneği olduğu felsefi akım. albert camus' un yabancı, yine sartre' nin özgürlüğün yolları üçlemesini oluşturan akıl çağı, yaşanmayan zaman, yıkılış eserleri diğer önemli örnekler arasındadır.
    3 ...
  5. 54.
  6. insanın özü yoktur, yapıp ettikleri onun özünü belirler diyen felsefe...
    kimse kral çıplak demiyor ama...
    bu durumda istemeden kötü işler yapan kimseleri kötü kabul etmek gerekecek...
    çok hoş değil...
    4 ...
  7. 55.
  8. 56.
  9. felsefeyi sevme sebebidir,
    kişiyi kendine getirir,
    nefes gibidir, olmasa yaşayamaz insan,
    yani kişinin en çok kendini yargıladığı yerdir.
    *
    2 ...
  10. 57.
  11. materyelizmin kaynağı olan, naturalist felsefedir.

    (bkz: naturalizm)
    1 ...
  12. 58.
  13. dawkins teoremleri ile uygunluk gösterir.
    1 ...
  14. 59.
  15. 60.
  16. Klasik felsefe bireyi unuttu diyerek felsefe'nin dizgeleştirilmesine karşı çıkar.
    Sadece felsefe'de değil aynı zamanda edebiyat ve tiyatro'da da öne çıkmıştır.
    1 ...
  17. 61.
  18. 62.
  19. 19. Yüzyılın ikinci yarısında temelleri atılan ve 20.yüzyıl içersinde önemli ölçüde taraftar bulan bir felsefe akımıdır. Bireysel varoluş, özgürlük ve seçim yapabilme kudreti gibi temel varoluşçu esaslar çerçevesinde eser vermiş pek çok yazarın ortak çabalarının bir ürünü gibi görülebilir. Bununla birlikte bu kategoriye dahil edilen pek çok düşünürün, Heidegger örneğinde görüldüğü üzere “varoluşçu” oldukları şeklindeki düşüncelere açıkça karşı çıktıkları da görülmüştür. Varoluşçu yazarlar düşüncelerini açıklarken sistematik bir yöntem takip etmezler. Felsefelerini aforizmalar, meseller, manzum eserler, roman veya tiyatro oyunları gibi sanat eserleri aracılığıyla ortaya koymuşlardır.
    1 ...
  20. 63.
  21. Evren varoluşçu yazarlara göre usdışı, anlamsız ve saçmadır. Evrene anlam veren hep insan olmuştur. Varoluşçu literatürde böylesi sözcüklerin sıkça geçmesi, varoluşçuluğun “insanlık durumu hakkında” olumsuz ve kötümser bir görüşe sahip olduğu iddialarına sebeb olmuştur. Sartre , Nietzsche ile birlikte varoluşçuluğun tanrıtanımaz kanadını temsil eder. Buber, Marcel, Pascal ve Kierkegaard farklı mezheplerde de olsalar koyu dindar varoluşçulardır.

    Saçma, belirsizlik, korku ve kaygı gibi terimlerin sık kullanılması, Nietzsche gibi tanrıtanımaz varoluşçuların nihilistik (hiççi) duruşu de dikkate alındığında varoluşçuluğun yıkıcı bir felsefe olduğunu düşündürmüş ve kimilerince neredeyse bir intihar felsefesi olarak addedilmiştir. Bu tezi çürütmek üzere Sartre yazdığı “Varoluşçuluk Bir Humanizmadır(insancılıktır)” isimli denemesinde, karamsar gibi görünen tüm sözcüklere rağmen insan ve onun deneyimlediği dünyanın varoluşçu çözümlemesinin yalnızca “hümanist” (insancıl) amaçlarla yapıldığının altını çizmeye çalışmıştır.

    Varoluş insana “kendini nasıl yapmayı istiyorsa öyle yapması için” bir davet sunar. insan koşulsuz bir özgürlükle işe koyulurken yaptıklarının tüm sorumluluğunu da üzerine alır.
    Evren akıl ile bağdaşmayan “saçma” bir dizgedir, insanın önünde nihai bir hedef de bulunmaz ancak her şeye rağmen yaşamak durumunda olan insan eylemleri ile sürekli “seçer”. Bu seçimler ister istemez ile insan denen varlığın özünü yaratacaktır. işte varoluşçuluk Sartre’ye göre , karamsar gibi görünse de insanın karşı karşıya bulunduğu durumu ve varoluşun her tarafına yayılan “saçma”nın içinde barındırdığı yaratıcı hareket noktasını göstermekle hümanist bir yaklaşım sergilemektedir. Fransız yazar Albert Camus (1913-1960) ise Sartre ile pek çok konuda anlaşır görünür. Anlaşamadığı nokta ise Sartre’nin tersine böylesine “saçma” (absurd) bir dünyada başlangıçta bir anlama sahip olmayan insanın sonradan da kendisine özgü bir anlam yaratmasının mümkün olmayacağına ilişkin fikridir.
    0 ...
  22. 64.
  23. sartre en iyi temsilcilerindendir. bulanti kitabi buna ornektir.
    1 ...
  24. 65.
  25. En önemli temsilcileri; Martin Heidegger, Karl Jaspers, Jean Paul Sartre, Gabriel Marcel ve Maurice Merleau Ponty olmuştur. Felsefi bakımdan temelleri ise bunlardan önce Nietzsche, Kierkegaard ve Husserl gibi düşünürler tarafından atılmıştır. Varoluşçuluk 4 temel fikri savunur:

    1. Varoluş her zaman tek ve bireyseldir. Bu görüş bilinç, tin, us ve düşünceye öncelik veren idealizm biçimlerinin karşıtıdır.
    2. Varoluş, öncelikle varoluş sorununu içinde taşır ve dolayısıyla varlık’ın anlamının araştırılmasını da içerir.
    3. Varoluş insanın içinden bir tanesini seçebileceği bir olanaklar bütünüdür. Bu görüş her türlü gerekirciliğin karşıtıdır.
    4. insanın önündeki olanaklar bütünü öteki insanlarla ve nesnelerle ilişkilerinden oluştuğundan varoluş her zaman bir “dünyada var olma”dır. Bir başka deyişle insan her zaman seçimini sınırlayan ve koşullandıran somut tarihsel bir durum içindedir.
    2 ...
  26. 66.
  27. kendini toplumun biçtiği görevlere göre tanımlamanı reddetmen gerektiğini düşünen Sartre'ın felsefesinin adıdır. şöyle de bir yazısını yazdım naçizane... http://doganozcan.blogspo...i-deli-gomlekleri-ve.html
    2 ...
  28. 67.
  29. bireyin öznelliğini, nesnelliğinden üstün tutan bir akımdır. genelde başkaldırış, umutsuzluk, özgürlük ve kötümserlik felsefesi olarak düşünülür.
    4 ...
  30. 68.
  31. Kierkegaard, Dostoyevski, Nietzsche, Sartre başlıca temsilcileridir.
    Sartre der susarım.
    2 ...
  32. 69.
  33. Düşünce tarzını anlamak için nietzche yi ,varoluşçuluğun tadını almak için franz kafka yı okumak gerekir.

    temsilcileri insanı duygudan arındırmaya çalışmaktadır.
    19 yüzyıldaki temsilcilerinden Patrick süskind koku romanındaki,albert camus un yabancı romanındaki* ,tolstoy univan ilyiç in ölümü romanındaki karakterlerde bunu açıkça görebiliriz.
    15 ...
  34. 70.
  35. 71.
  36. lost yazarlarının esinlendiği felsefi akımı...

    ne alakası var diyenler için için (bkz: j.j. abrams) ve (bkz: damon lindelof)
    8 ...
  37. 72.
  38. kafka ve dava der susarım. Hatta hatta kafka und der prozeß dedikten sonra da susarım. Dava , Bu akımın kutsal kitabı olmalı.
    12 ...
  39. 73.
  40. Çoğunlukla akıllı ama mutsuz bireylerde görülen felsefi akım. Her ne kadar camus bunu kabul etmesede bence üstadı camustur.
    1 ...
  41. 74.
  42. Kültür mantarlarının popüler toplanma mekânıdır. Birine girip bakmak için bile girmeyiniz. Bunun dışında tarihsel kökleri itibari ile başta Nietzsche ve Kierkegard gibi sağlam filozoflara dayanır.
    1 ...
  43. 75.
© 2025 uludağ sözlük