anna komnenos'un alexiad kitabında şöyle geçer "savaşın en kritik anında sahaya sürülen 500 varangian... Yüzleri tek darbe ile parçalayan baltaları ile savaşa hemen etki ederlerdi."
ingiliz (anglo-sakson), dan, diğer viking kabileleri ve rus varangian muhafızları vardır. ağır zırhlılardır ve kişilere değil imparatorluk makamına yeminlidirler.
örneğin imparator bir baskın yemiştir ve büyük darbe almıştır. odada onu öldürenlerden biri yeni imparator adayıdır. varangian muhafızları imparatorun nefesini kontrol eder ancak ölmüştür. o an yeni imparatorun önünde diz çökerler. oysa 5 dakika önce savaşıyorlardı. böyledir yani.
zâten adları da "yeminliler" anlamına gelir.
eğer istanbul'da bir varangian muhafızının izini görmek isterseniz ayasofya'nın ikinci katına çıkın. enrico dandolo denen piçin ilerisindeki mermerde bir halvdan (halfdan) yazısı görürsünüz. işte bir varangian'ın nors alfabesi ile adını yazdığı yer.
bizans imparatoru ikinci basil tarafından şahsi muhafız birliği olarak kurulmuştur. rusya'ya yerleşmiş vikingler'den oluşmuş elit bir birliktir. isimleri eski norse dilinde "yeminli kişi" anlamına gelen vaeringi kelimesinden türemiştir.
10. yüzyıldan, 13. yüzyıl ortalarına kadar bizans imparatorlarına sadakatle hizmet etmişlerdir. kendilerine verilen her görevi başarıyla yerine getirmişlerdir. 1071'deki malazgirt meydan muharebesi'nde romen diyojen'i koruyan varangian muhafızlarının tamamı ölmüştür. ancak ondan sonra türkler imparatoru esir alabilmişlerdir.