abd ve başka bazı ülkelerde de yapılan bir uygulamanın adapte edilmesine yönelik bir çağrıdır. sadece teorik açıdan bakarsak, halihazırda uygulanana göre daha demokratik bir yaklaşımdır. ama bu uygulama bir gün ciddi anlamda gündeme gelirse, gerekli mevzuatın dikkatle ve istismara ve yanlış yorumlara yer bırakmayacak şekilde düzenlenmesi çok önemli olacaktır.
halk seçebilmeli çünkü halkın oylarıyla seçilen belediye başkanı halka su kanalizasyon doğal gaz park vs.. her türlü yaşam standartlarını arttıran işlerle mükkelef ise neden valiyi halk seçmesin ki örneğin; Edirne Trabzon Diyarbakır vs.. halkı nı kendi oylarıyla seçen Vali daha iyi hizmet veremezmi arkadaşlar ..
Ama Akp için karşıysanız MHP nin de CHP nin de BDP nin de kazandıgı şehirler var hatta
oranın halkı kendi bağımsız insanınıda Vali yapabilir..
ülkeye zarar gelmedikçe hertürlü fikirler tartışabilir.
öncelikle başbakanı halkın seçmesi gerektiğini söylemesi gereken ama brüksel, washington gibi başkentlerden alacağı tepki nedeniyle o kadar ileri gidemeyen kişinin açıklaması.
"bürokrasi niçin var?" sorusunu akla getirten aforizma. bürokrasi şunun için var kuzum. profesyonellik gerektiren makamlara halk, ne idüğü belirsiz kişileri seçmesin, işinin ehli kişiler o makamda görevlerini icra etsinler diye var. haa akp döneminde bu tip makamlara siyasi olarak yakın kişiler atandı, durum aynı kapıya çıktı o başka.
mantıklı bir öneridir, ya da valinin yetkileri kısılıp belediye başkanının yetkileri artırılabilir.
bürokrasi iktidardaki seçilmişlere profesyonel tavsiye ve fikir vermek için vardır,
yani başbakan yada bakan veya diğer seçilmişler her konudan anlamaları gerekmez, bu konuda işin erbabına danışır.
fakat bürokrasi kesinlikle kendini iktidarın yerine koyamaz, kendi başına hareket edemez, verilen emiri yerine getirir sadece.
bu perspektiften valiyi halkın seçmesi valiye güç kazandırır ve halık onu benimsemesini sağlar, fakat bu üzerinde konuşulması gerekilen bir konudur.
acizane görüşüm, valinin merkezden atanıp kısıtlı yetkilere sahip olması, buna karşın belediye başkanının yetkilerinin genişletilmesidir.
tartışılmasında zarar olmayan başkanlık sistemi gereklerinden biridir. şaşırtıcı olan ülkemizde bir kesimin bunu tartışmaya peşin kapalı olmasıdır. bu kesim başkanlık sistemi abd'de uygulandığı için türkiye de bu sisteme geçerse ak parti rejim ithal etti demeye hazır görünüyor.bu günkü sistemi de başka ülkelerle paylaşıyor olduğumuzun farkındadırlar umarım. bu kesimin eşsiz rejim fikrini öğrenme ihtimalimiz kalmadı tabi ergenekon suya düşünce... vakti zamanında özal'ın 'federasyon dahil bütün fikirler tartışılmalıdır' sözünü de olmadık açılardan anlayan bir zihniyet var tabi geçmişlerinde. zor bir durum.