Merkezi yönetimle yönetilen devletimizin il bazında en büyük temsilcisidir. Vali devletin temsilcisidir. Vali kimdir bilmem nedir güldürmeyin adamı. Evet.
MADDE 12 – (1) illerde bulunan birimlerden; özel kalem müdürlüğü valiye, diğer müdürlükler vali tarafından görevlendirilen vali yardımcısına veya mülki idare amiri sınıfından olan il hukuk işleri müdürüne bağlı olarak çalışır. Ancak, valiler bu birimlerden istediklerini doğrudan kendilerine bağlı olarak çalıştırabilirler.
(2) ilçelerde bulunan birimler kaymakama bağlı olarak çalışır.
ayrıca il idaresi kanununda da valinin görev ve sorumlulukları yazmaktadır.
Madde 4 – il genel idaresinin başı ve mercii validir. Bakanlıkların kuruluş mevzuatına göre illerde lüzumu kadar teşkilat bulunur. Bu teşkilatın her birinin başında bulunanlar il idare şube başkanlarıdır. Bunların emri altında çalışanlar ilin ikinci derecede memurlarıdır. Bu teşkilat valinin emri altındadır. Hakimler Kanunu ile icra ve iflas Kanununda yazılı yargıç, Cumhuriyet savcısı ve yargıç sınıfında bulunanlarla bu kanunlarda yazılı adalet memurları, askeri birlikler, askeri fabrika ve müesseseler, askerlik daire ve şubeleri bu madde hükmünden müstesnadır
ayrıca 8. maddede de gerekli şeyler söylenmiş.
A) ilçe idare şube başkanı sıfatını haiz olanlarla il merkezinde Devlet gelir, giderlerinin ve mallarının tahakkuk, tahsil, ödeme ve idaresiyle ilgili ikinci derecedeki müdürler, şube şefleri ve kontrol memurları, nakit muhasipleriyle, lise, orta ve o derecelerdeki okul müdür ve öğretmenleri, hastaneler mütehassıs hekimleri, Bakanlıklar veya tüzelkişiliği haiz genel müdürlükler tarafından tayin edilirler. (1)
–––––––––––––––––––––
(1) 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı KHK’nin 138 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “kanunlarına” ibaresi
“mevzuatına” şeklinde değiştirilmiştir.
2223
B) Bunun dışında kalan bütün memurlar Bakanlıklar veya tüzelkişiliği haiz genel müdürlükler tarafından valilik emrine tayin edilerek il idare şube başkanının inhası üzerine valiler tarafından istihdam yerleri tesbit olunur;
Yukarda (A, B) fıkraları dışında kalan il merkez teşkilatına bağlı memurlar ilgili idare şube başkanının inhası ile valiler tarafından tayin, nakil ve tahvil olunurlar.
ve 9. maddeye gelirsek:
D) Vali, dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat dışında kalan bütün Devlet daire, müessese ve işletmelerini, özel işyerlerini, özel idare, belediye köy idareleriyle bunlara bağlı tekmil müesseseleri denetler, teftiş eder.
F) Vali, ilde teşkilatı veya görevli memuru bulunmıyan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan her hangi bir idare şube veya daire başkanından istiyebilir. Bu suretle verilen işlerin yapılması mecburidir.
bir ildeki en yüksek idari makamdır valiliktir.
şehri kapatıyorum dese, başkent müdahil olmadığı sürece kimse itiraz edemiyor olum.
ha çok etkin, olmazsa olmaz mıdır şehir için?
belki kurumlar arası hiyerarşide evet.
ama halkla çok bir ilişkisi olduğunu düşünmüyorum, daha ziyade sembolik.
vali x kişisinin şuraya girmesini yasaklıyorum dese ömür billah o noktayı göremez x kişisi. öyle testisli yetkileri vardır. ayrıca o seçilmiş demokrasi sembolü belediyelerimiz var ya hani. vali, belediye meclislerinin aldığı kararların altına imza koymazsa sittin sene beklersin belediye olarak.