--spoiler--
norveç te oluşmuş tek kişilik bir neofolk projesi...akustik gitar temel alınarak kaydedilen bantlarda çello ve yan flüt de kullanılmıştır.
Tek albümü ''forlatt'' (2004) türkçede ''terkedilmiş'' anlamına gelir.müziğinin yaratıcısının şarkılarını ormanda tek başına ve atmosferik bir melankolizmle icraa etmesiyle bu adı almıştır.
naturalizmdeki sadelik ve hüzün parçalarındaki temayı oluşturmuştur...
--spoiler--
devleti ve hükümeti temsil etmesi bakımından istisnai memurlardandır. her seçimlerde valizini hazırlayan insanlardır, çoğu hukuk ve idari bilimler mezunudur. içişleri bakanlığına bağlı olmakla birlikte günümüzde başbakanlığa bağlanması tartışılmaktadır.
bu adamların egosu kimsede yok arkadaşım. burunlarından asla kıl aldırmazlar. şehrin efendisidir onlar. iki adım yol gidecekler mesela, bütün ışıklara bi polis dikilir. şehrin bütün trafiği kesilir. kuşlar uçmasın diye tebliğler çıkartılır filan böyle.
makam araçlarının içinde bi duruşları vardır. kısık ve ilgisiz gözlerle önlerine bakalar. sağınıza solunuza bi bakın efenim. bu şehirden siz sorumlusunuz. azcık ilgi gösterin. bi bakın ne var ne yok ama öyle değil soğuk, katı ve ulaşılmaz rolü oynayacaklar illa ki. büyükşehirleri anlarım da, bu kasabadan bozma ufak tefek şehirlerin valileride böyle. nufus 300 bin bile değil belki ama adamı görsen sanırsın roma hükümdarı, osmanlı padişahı filan öyle böyle değil. bu konu üzerinde derin bir sosyolojik analiz yapılsa keşke...
senaryosunda abukluklar bulunduğundan bahsedenlerin, arog filmine söz söyletmemesi ise ayrı bir komedidir. adam zaman makinesi ile geçmişe gidip geleceği değiştiriyor, karısı bunu günler sonra farkediyor falan filan. ama onu cem yılmaz yaptı. marka takıntısı hep vardır bizim milletimizde.
herneyse, film kesinlikle görülmesi gereken bir filmdir. elin hollywood'u pearl harbor'ı film yapar, iyiki atmışlar atom bombasını dedirtir tüm dünyaya. bizimkiler ise kendi sinemamızı, kendi insanımızı beğenmez.
faşizanlıkla falan ilgisi yok. her türkiye vatandaşının ülkesini sevmesi gerekir. düşmanlarını tanıyıp, onların icraatlerinden haberdar olması gerekir. bu filmdeki her şey doğru olmasa bile, insanı birazcık araştırmaya sevk etmesi bile yeter.
Kurgusal hatalarının yanısıra mantıksal hataları da bolca içeren filmdir. "amerikan dili ve edebiyatı" diye bir bölümü bize kazandıran senaristlere alkış lütfen. "Amerikan kültürü ve edebiyatı" olmasın o? Yine de mesajlarını düşündürerek vermesinden ötürü izlenesi bir filmdir.
sanatsal açıdan değerlendirmenin çok lüzumlu olmadığı, sadece konuya ve fikre odaklanılması yeterli olacak filmdir. ayrıca bu filmi izledikten sonra aselsan olayı ve ısparta uçak kazası ne gözle görülür ey sözlük. memleketimin cühela insanına bilinç ver, akıl ver, fikir ver, hazır aklı vermişken kullanma yetiside ver yarabbi..
Yönetmeninin de bir süre önce ifade ettiği gibi, bu film birçok kesimin canını sıkmıştır. Türkiye'de birçok faili meçhul olayların bu şekilde geliştiği bilinmekle birlikte dile getirene pek rastlanımaz, rastlanılanlar da yeni 'Vali' oluyorlar. Bu filmde bazı derin işlerin kaynağına vurgu yapılmış, izleyip değerlendirmek lazım. Mantıklı mı, eh öyle gibi.
izledikten sonra ağababalarına kallavi küfürler ettiren film. biliyoruz film senaryosu, biliyoruz gerçekler öyle değil. biliyoruz adnan kahveciyi kastetmedi son bölümde!
ölen mühendisin mezar taşında ölüm 2008 yazan güya 2008 yılında geçmiş bir film. recep yazıcıoğlu ile alakası yok gibi mesela kişiliği yansıtılmamış ayrıca ölene kadar son derece popüler ve sıradışı bir valiydi kendisi ama filmde sürekli kimsenin bilmediği bir adam diye bahsedildi durdu.
Vali : Yardım eden, destek veren, veli, dost, işleri düzenleyen, yöneten ve idare eden.
Al-Walí : The Protecting Friend who administers this vast universe and all its passing phenomena.
Cenab-ı Hak buyuruyor:
"Onların Allah'tan başka yardımcıları da yoktur." (1)
"Allah'a sımsıkı sarılın. O, sizin mevlânızdır. Ne güzel mevlâdır, ne güzel yardımcıdır!" (2)
"O, hakiki dosttur, övülmeye lâyık olandır." (3)
"Allah, inananların dostudur, onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır." (4)
"Bu, Allah'ın, inananların yardımcısı olmasından dolayıdır. Kâfirlere gelince, onların yardımcıları yoktur." (5)
"Allah müminlerin dostudur."(6)
* Allah, mümin kullarına yardım eder, düşmanlarına karşı onları destekler. Allah, iman edenlerin Veli'si (dostu ve destekçisidir).
* Kulun Allah'a dost olması demek, O'na inanması, O'ndan gelen her şeyi doğrulayıp tasdik etmesi, emirlerini uygulaması, yasaklarından kaçınması, yalnız O'na güvenip dayanması, açık ve gizli, bolluk ve darlık gib bütün hallerinde O'na teslim olması yalnız O'nu ve Resulünü sevmesi demektir.
* Müslüman, kendisini dost edineni dost edinmeli ve ona yardım etmelidir. Kenndilerinden olmayan kimseleri sırdaş ve dost edinmemelidir.
filmde küçük bir ayrıntı gözden kaçırılmış. olay 2003-2004 yıllarında geçiyor. filmin bir sahnesinde üzerinde denizlispor forması olan bir eleman kavgaya karışıyor. elemanın üzerindeki denizlispor forması lescon markaydı. oysa denizlispor lescon marka formayı bu sezon giymeye başlamıştır. hiçbir detay gözümüzden kaçmaz. sharlock holmes halt etmiş yanımızda.
vali olmak, ülkemiz açısından kaymakam olmaktan daha kolaydır. mesela kaymakam olabilecek kişilerin mezun olmaları gereken okullar sayılmış iken, valilik için böyle bir zorunluluk yoktur.
türk filmlerinin genelinde yaşanan saçmalıklar ne yazıkki bu filmimizde de bolca mevcut. en barizi bence valinin ankaraya gidişi. ulan koskoca valisin sen. hiç mi güvenlik önlemi yok koruma yok. adam ankaraya resmi ziyaret yapıyor ve yanında gelen tek kişi şoförü. polat alemdar kadar olamıyorsunuz amk. adam tuvalete bile 5 araba konvoyla gidiyor.
bunun yanında valinin şoförünü heralde ilçe köylerden falan buldular. büyük ihtimalle eskiden traktör şoförü falandı. hayır bir kac kez görmüşlüğümüz var devlet erkanının arabayla gidişini. adamlar hem yolu boşalttırıyorlar hem vuruyorlar pedalın dibine. sen napıyosun? ulan arkadan gelen alt tarafı bir volvo s40. 1600 motorlu bir araba. hadi transporter 3 teki gibi bir performans beklemiyoruz senden ama en azından gaza bas. zaten düz yolda gazı köklesen o adam sana yetişemez ki.
vel hasıl kelam vasat bir film bence.
edit: ha bu arada kazaya karışan mercedes imizin akşamları sayın valinin evinde bekliyor olması da gözümden kaçmadı. normalde valilikte bekletilir. ama kücük yerlerde öyle olabilir belki diyerekten üstünde fazla durmuyoruz.
kelimenin tam anlamıyla fiyasko olan bir filmdir. bir kişiyi ve dönemi anlatan filmlerin ve romanların dikkate alması gereken en önemli husus, hikayenin gerçekleri çarpıtmaması ve hazırlanan kurgunun izleyicide/okuyucuda yanlış kanaatler oluşmasına izin vermemektedir. vali filminin senaristleri çektikleri bu filmle, recep yazıcıoğlu gibi tarihi bir şahsiyeti hiç yaşanmamış bir olay örgüsü içinde göstererek yabancı düşmanlığına bezenmiş kendi 3. dünyalı ulusalcı ideolojilerine malzeme yapmışlardır. bu ayıptır, hem yazıcıoğluna hem de izleyiciye. hele rahmetlinin ölümü bile gerçekten saptırılarak anlatılmaktadır. ilk olarak kaza valinin makam aracıyla olmamış, ankaraya beraber gittikleri denizli ticaret odası başkanının makam aracında gerçekleşmiştir. ikincisi kaza makam şöförünün kusurundan kaynaklanmıştır. bu konuda adnan kahvecinin ölümünden sonra ortaya atılan komple teorilerinin % 10 u bile dile getirilmemiştir. ve en önemlisi valinin ankaraya gidiş sebebi, denizliye yaptırılacak bir okul ile alakalıdır. denizlide uranyum olduğu ve dış güçlerin buna çöreklenmeye çalıştığı absürdlüğüne değinmiyorum bile. bu bir filmdir yahu, başka birisi de çıkıp doğrusunu yazsın deyip geçebilirsiniz ama burada mete tunçayın kemal tahire söylediği gibi: sizin yazdığınız romandaki hatayı 30.000 kişi okuyor, benim yazdığım düzeltmeyi içeren makaleyi ise 300 kişi.
devlet içinde dönen bir takım karanlık ilişkileri üstü kapalı eleştiren, özellikle günümüz valilerinin izlemesi farz olan son zamanların en iyi türk filmelerinden.
iKiNCi YARISINDAN iTiBAREN KURGUSUNDAN BiR ŞEY ANLAMADIĞIM FiLM KESiLEN SAHNELERDEN YENi BiRLM YAPMA ÇABASI VAR SANKi. OYUNCULAR DEĞiL YÖNETMEN EKSiKLiĞi GÖZE ÇARPAN FiLM.
sağlığında saygı duyduğum kazadan sonra evden dışarı adım atmadan 8 gün boyunca altyazıdan durumunu takip ettiğim " (bkz: beyin ölümü) gerçekleşmiştir." yazısından sonra 1 saat boyunca annemin sesine cevap veremediğim denizli'deki cenaze törenine katılmak isteyip katılamadığım ama televizyondan her dakikasını takip ettiğim sayın valim recep yazıcıoğlu'nu anlatan muhteşem bir filmdir. haa ajitasyonlar abartıydı seyirciyi ters köşeye yatırma çabasına girilmemesi dezavantajıydı ama yine de orda amerikalı adamın söylediği "siz türklerin en çok bir şeyi kolayca unutmanızı seviyorum." sözü kafamızı yaran bir taş atmıştır. başlarda da ki fragmanında da geçen valinin sözü de ayrı güzelliktedir: "bu ülkede eğer huzur istiyorsak namusluların da en az namussuzlar kadar cesur olması gerekir." gidip görülesi izlenesi bir filmdir.
seni saygıyla sevgiyle ve hasretle anıyorum sayın valim sayın recep yazıcıoğlu...
eğer amaç sadece recep yazıcıoğlunun nasıl öldüğünü neden öldürüldüğünü anlatmak ise, türkiye üzerine dönen oyunları televizyon dizilerinden filmlerden öğrenen insanlar çoğunlukta olduğu için, topluma faydalı bir film olmuş. ancak amaç bir film çekmek ise yetersiz kalmış bir filmdir. olaylar çok yüzeysel, filmin başındaki suikasti kimin düzenlediğini 5. dakikada anlıyorsunuz zaten. hiçbir sahnede ters köşe yapma seyirciyi şaşırtma gibi bir düşünce içine girmemiş senaristler. herşey ilk görüldüğünde tahmin edilebilinecek şekilde gerçekleşti ve bitti. diğer konu ise ajitasyonun biraz abartılmış olması. özellikle ömer adlı mühendis öldükten sonra şemsi inkayanın o ağlama sahnesi sanki ' şemsi inkaya da biraz oynasın performansını göstersin' denilmiş ve de filme eklenmiş gibiydi.
sonuç olarak, türkiye gerçeklerini kurtlar vadisinden öğrenen ve okumayan araştırmayan bir toplum olduğumuz için ilgi görecek bir nevze de faydalı olacak filmdir. ama sanat açısından bakacak olursak vasat bir çalışma olmuştur.
bugün izlediğim ve oldukça beğendiğim filmdir. film güzeldir. fakat düşük bütçeyle çekilmesinin verdiği dezavantajla bazı göze batan teknik hataları vardır. fakat filmin konusu ve oynayanların içtenlikle oynadıklarını seyirciye yansıtması bu dezavantajı önemsiz kılmaktadır. filmde konu itibariyle türkiyenin olumlu yöndeki ilerleyişinin önüne geçmek isteyenleri, türkiyenin olumlu ilerleyişine razı olmayan dış güçleri işlemiştir. ayrıca film beklentilerin aksine mutsuz sonla bitmektedir. * hollywood'un bile beğenilmez, izlenilmez kaygısıyla yani para kaygısıyla cesaret edemediği * türk sineması cesaret edip yapmıştır. bu da türk sinemasının ilerlemeye başladığını ve tabir-i caizse tabularını yıkmaya başladığının göstergesidir. filmde en ufak emeği geçmiş kimseleri bile tebrik etmek şarttır, nitekim tebrik ederiz zaten. tavsiye ederim, izleyin.