bir vakıf üniversitesinin burslu bölümüne girerken burssuz bölüme oranla önemli miktarda fazla puan almanız gerekiyor. fakat mezun olurken burslu da aynı diplomayı alıyor burssuz da.
vakıf üniversitelerinin senelik ücretleri yıllık 10.000usd'den başlıyor. aynı puanı almış iki çocuktan babası zengin olan bilkent'te okuma hakkı kazanırken fakir olan anadolu'nun ismi pek bilinmeyen bir okulunda okuyabiliyor.
aynı puanı alan bu iki çocuktan zengin olan el bebek gül bebek büyütülüyor. sınava hazırlanırken özel hocaları kapısında pervane oluyor. en iyi dershanelere gidiyor, bir dediği iki edilmiyor. fakir olan çocuksa bir yandan babasının işlerine yardım ediyor bir yandan akşam sobanın dibinde iki kelime ders öğrenmeye çalışıyor, dershanenin esamesi okunmuyor. ve bu şartlar altında zengin çocukla fakir çocuk aynı puanı alıyorlar. daha çok emek veren, zor şartlar altında bu puanı alan fakir çocuk ilginç bir üniversiteye giderken zengin çocuk bilkent'e gidiyor.
anayasamızın en başında türkiye cumhruriyeti sosyal bir devlettir yazar. sosyal devlet ne demek biliyor musun? sosyal devlet fırsat eşitliği amacıyla hareket eden, ekonomik eşitsizlikleri gidermeye çalışan devlet anlayışıdır.
madem referans noktamız anayasa, devletimizin yanlış hareket ettiği ortadadır. vakıf üniversiteleri sadece bir örnektir. bir iktisatçı olarak söyleyebilirim ki devletimizizin yürüttüğü ekonomi politikaları sosyal olmaktan çok uzaktır.
neyse canım sıkıldı yaa yazmıycam...nasılso bi bok değişmiycek kimse de okumuycak..
sizin mutluluğunuz için biz halk olarak kalmaya devam ederiz eyy vatandaşlar...
Türk medyasının fakir edebiyatı ve memlekete gram hayrı olmamış sürekli muhalifler yüzünden ne yazık ki sürekli olarak hor görülen üniversitelerdir. Oysa ki Newsweek dergisi Avrupa Birliği yolunda Türkiye adlı özel ekinde Eğitim konusuna yer verirken Türkiye'de çok iyi standartlarda eğitim veren üniversiteler olduğunu, bunların son yıllarda ciddi bir bilimsel değer üretmeye başladığını ve hatta zaman zaman Türkiye'de beyin göçünü tersine çevirdiğini yazmış ve örnek olarak da Bilkent Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi ni göstermiştir. Avrupa'nın en büyük bilim ödülü olan Descartes ödülünün geçtiğimiz yıllarda Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü hocalarından Ekmel Özbay'a verildiğini de not düşmüştür.
Türkiye'deki genel kanının aksine bu üniversitelerin pek çoğu iyi bir vakıf mantığı ile çalışmaktadır. Bilkent Üniversitesi özelinde incelemek gerekirse öğrencilerin vermiş olduğu ücretler okul bütçesinin yaklaşık olarak yüzde 45'idir. Geri kalan bütçe Bilkent Vakfına ait tepe holding, meteksan holding gibi kuruluşlar tarafından üniversiteye aktarılan kaynaklardır. Devletin bilkent üniversitesine yapmış olduğu katkı ise Bilkent Üniversitesi öğrencilerinden alının KDV oranından daha düşüktür. Yani Devlet vakıf üniversitelerinden kar etmektedir!
Türkiye'de rekabet ve bilim ortamının oluşması ve Türk hocalarının uluslararası düzeyde eğitime daha da yaklaşması konularından Vakıf üniversitelerinin büyük payı vardır. Bu sonuç olarak HERKES için daha iyi eğitim demektir.
Son olarak Amerika'daki en iyi 50 üniversitenin 30'unun vakıf üniversitesi olduğunu da belirtmek gerekir.
oldukça kaliteli eğitim veren üniversitelerdir.diğer üniversitelerde de lisans,yüksek lisans veya doktora okuduysanız farkı öğrenci işlerine girdiğiniz andan itibaren görürsünüz.
ülkemizdeki ciddi bir ironinin ekseninde olan kurumlardır. nasıl ? nitekim ülkemizdeki çoğu akademisyen, öğrenci, veli, bürokrat der ki; vakıf üniversiteleri yüzünden devlet üniversiteleri kaliteli hocalarını kaybediyor. vakıf üniversitelerinin verdiği yüksek maaşlar bütün devlet üniversitelerindeki kaliteli hocaları cezbediyor. buraya kadar her şey doğru.
sonra yine birileri çıkıyor ve diyor ki işte efendim vakıf üniversitesinden mezun olandan bir halt olmaz, devlet her zaman daha iyidir, anadolu'daki bir devlet üniversitesi istanbul'daki vakıf üniversitesinden iyidir, boş adamlar yok içerisinde devlet üniversitelerinin.
bre ey mal ! devlet üniversitesinde hoca mı var ki boş olsun ? anadolu'dakileri bırak istanbul'un göbeğinde marmara üniversitesi'nde akademisyen sıkıntısı var. yabancı diller yüksek okulu'nda bile hoca sıkıntısı var. bil de öyle konuş. bre cahil ! senin yerden yere vurduğun vakıf üniversitelerinden olan koç üniversitesi'nin burssuz tıp fakültesi bile birçok devlet okulunun puanından yüksek. sabancı'nın, yeditepe'nin, bilkent'in birçok bölümü devlet üniversitelerinden yüksek puanla öğrenci alıyor.
yıllarca düşük puanla vakıf üniversiteleri öğrencileri diploma sahibi yapıyor dediniz. bu kadar mı araştırma yoksunusunuz siz ! bu yıl çukurova üniversitesi 202 puanla mühendis aldı beyler. daha ek yerleştirmeler bile olmadı, haberiniz ola !
bu okullar hem türkiye'nin en kaliteli bir kısım hocasına sahip olacak, hem de türkiye'nin en kalitesiz öğrencilerini yetiştirecek öyle mi ? ulan siz buna kendiniz inanıyor musunuz harbiden ?
normal devlet üniversitelerinden hiçbir farkı olmayan, en az devlet üniversitelerinin dersleri kadar zor ve başarı isteyen, en az %50'sinin yarı, %25'inin tam burslu, kalan %25'inin paralı okuduğu; sadece parayla okunduğu düşüncesinin çok yanlış olduğu üniversitelerdir. ayrıca iş ve staj imkanları devlet üniversitelerine göre fazladır. yabancı dil eğitimine önem verirler. derslere asistanların değil profların girdiği okullardır.