her ordunun rüyalarını süsleyen dikiş makinası.
deniz, hava, kara kuvvetini aynı anda bünyesinde bulunduran minyatür ordu. öyleki stratejik yönden uygun bir mevkideyse,küçük bir ülke bununla işgal edilebilir.
fakat her faydalı alet gibi, bununda büyük bir bedeli vardır.* 3-7 milyar dolar civarında olduğu söylenmektedir.
(3 milyar biraz ucuz oldu galiba, bazı ülkeler arayıp kaç tane varsa alalım şekilnde tezarühat yapabilir, şahsıma)
geneli 30-50 arasında uçak taşırlar, seyir esnasında koruma amaçlı gemiler eşlik eder. personel sayıları 2-5 bin civarındadır. topgun falan gibi filmlerde bol bol gözükürler.
3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen türkiye'nin uçak gemisine ihtiyacı yoktur. elbette yakın gelecekte okyanus ötesi operasyonlar yapmaya başlamazsak ki zannetmiyorum. türkiye'nin dört bir yanındaki jet üslerinden kalkacak tüm savaş uçakları sınır komşularımızdaki herhangi bir hedefi vurup geri dönebilecek menzile sahiptir. uçak gemisi daha ziyade abd gibi, ingiltere gibi dünyanın jandarmalığına soyunmuş emperyalist ülkelerin amaçlarına hizmet eder. ha olsa fena mı olur elbette olmaz. ama dediğim gibi tsk'nın öncelikli görevi vatanı savunmaktır ve mevcut hava üsleri bunun için yeterlidir.
inen uçakların kancaları bu kabloları yakalayarak çok kısa bir mesafede durmayı sağlar. ancak pilot, uçak gemiye temas ettiği anda motorlara tam güç vermelidir.
çünkü eğer kabloyu yakalayamazsa gemiyi pas geçip denize çakılmadan tekrar yükselmesi için tek yolu budur.
sadece amerika gibi ben gideyim alakasız yerleri işgal edeyim bütün dünya benim olsun zihniyetindeki ülkelerin ihtiyaç duyduğu savaş gemisi.yok kardeşim,benim tek derdim ülkemi savunmak işgalcilikle işim olmaz benim diyen ülkelerin buna asla ihtiyacı olmayacaktır.*
turkiyede neden olmadigi sorgulandiginda turkiyenin yurtta sulh cihanda sulh mantigi tasidiginin bilinmesi ve potansiyel dusmanlarinin komsulari oldugu dusunulunce gerek yok dedirten savas makinasi