kayseri-sivas arasında kışları bir hayli soğuk, yazları nisbeten serin geçen, tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu (her ne kada tarıma pek elverişli olmasa da) geniş düzlük. 1864'te kafkasyadan sürülen çerkeslerin bir bölümü buraya yerleştirilmiş ve zamanla türkiye'deki kafkasya olarak anılmaya başlanmıştır. zamanında ordunun at ihtiyacının karşılandığı yer ayrıca.
çerkes dilinin, kültürünün tüm canlılığıyla yaşandığı uzunyayla, eğitim, geçim derdi.. gibi nedenlerle yoğun olarak göç vermeye devam ediyor..
1860'larin başından itibaren ozellikle kabardey boyundan -daha az olmakla birlikte hatıkuay ve abaza da vardır- cerkeslerin yerlestirildigi bolge. sultan abdulaziz doneminde yerlestirildikleri icin bolgenin diger adi aziziye(cerkes sivesiyle azzey)'dir. uzunyayla'da ilk kurulan köy bir abaza köyü olan altıkesek'tir (lookıt-lokoaje) ne var ki ayni bolge avsar turkmenlerinin de yazlik otlagiydi ve uzun yillar bu iki grup arasinda bolge uzerinde ölümlü çatışmalar olmustur. su avsar dortlugu aralarindaki gerilimi ve birbirlerni nasil yabanciladiklarini guzel anlatir:
renkleri sari
yedikleri dari
giydikleri deri
aman padisahim aman
gonder bunlari geri
bugun 66'si kayseri pinarbasi'nda geri kalani da sivas sarkisla, kangal ve bitisik bolgelerde olmak uzere 80 kadar cerkes koyune ev sahipligi yapmakta olup bu koylerin bir kisminda ya hic yerlesim yoktur, ya da cerkeslerler kürtler ya da türkmenler birlikte yaşamaktadırlar. bunun yanısıra uzunyayla dünyada kuzey kafkasya dahil adige dilinin, örfünün, kültürünün yani adighaghe'nin eni iyi korunduğu yerdir. köyde doğup büyümüş herkes dilini bilip konuşabilmekte, zaman zaman epey katı olabilen adetler günlük yaşamda mümkün mertebe uygulanmaya çalışılmaktadır. halen çerkesya'dan, özellikle de kabardey balkar bölgesinden araştırmacılar, etnologlar, antropologlar, uzunyayla bölgesinde araştırma ve incelemelere devam etmekte, biraz da kendi köklerini yeniden keşfetmektedirler...
Doğduğum bölgenin adı. Genel olarak Çerkes köyleri bulunmaktadır. Sürgün sonrası Çerkes yerleşkelerinden birisidir. Merkeze uzaktır. Bu yönüyle hayat durgundur.
sivas'ın güneyi ile kayseri'nin kuzeydoğusuna düşen yörenin adıdır. daha çok sivas sınırları içerisinde yer alır.
zamanında (1865'e dek) kozan civarındaki avşarların yazları gelip konduğu bir yayladır.