Belki ilham kaynağı bulamamak, belki akla yazacak bir şeyler gelmemesi, belki yazacak kapasitede olmamak... Nedenleri çeşitli olabilen, birçok yazarın ortak yakınma noktası.
istesemde yapamayacağim bir eylemdir. ne kadar kisa yazmaya calişsam cümle cümleyi doğurdugundan dolayi 2 satir yazacağim yazi farkına varmadan uzun bir metin olmaktadir. bu entryi kollarimi bağliyarak burnumla yazdim. yoksa yine zeballah gibi bir entry olacakti.
vaktim yok, kimse okumayacaksa neden uğraşayım, kafamdakileri toparlayamıyorum, çok tembelim, konuyu bir cümleyle açıklayabilecek kapasiteye sahibim...
neden uzun entry yazamadığımı düşündüğümde mazeret olarak kullandığım cümleler var. aşağı yukarı ilk satırda zikredilmiş cümleler. lakin sanıyorum ki bahsi geçen cümleler arasında en inandırıcı olan kimse okumayacaksa neden uğraşayım kısmı oluyor. yazmak insanın içinden gelen bir eylem madem, kimsenin okuyup okumaması da çok önemli olmamalı belki. yazarak deşarj oluyorsa bir insan uzun uzun yazmalı kimsenin okuyup okumayacağını düşünmeden. evet ama o zaman evde kimsenin görmediği, görmeyeceği bir deftere de yazabilirim içimden geçenleri. kabul etmesek de yazdıklarımızı birilerinin okuması, meseleye sizin açınızdan bakması ya da bak böyle saçma sapan düşünen insanlar da var demesi dahi bir sebep sözlükte yazmak için.
görüldüğü üzere konuya bir yerden girip alakasız bir yerden çıkmak ve bunun farkında olmak da bir sebep uzun entry yazamamaya.
uzun entry yazdım; fakat yazamadım da aynı zamanda. meramımı anlatamadım yahut anlattım ama o kadar dolaylı yoldan anlattım ki okuyanın da kafasını karıştırdım.
eğer söz konusu beceriksizlik bir tartışmada başa gelmişse sebebi o entry nin tamamını okumadan sağından solundan kırpıp tüm yazdıklarını çürütecek (kendince tabi) ibişlerin varlığıdır. o kadar uzun yazacağına iki kelime laf ebeliği yapıp olayı kısa yoldan çözmeye ikna ediverirsin kendini.
kısa entry tek cümlede güçlü bir vuruş oluşturmaya çabalar aklındaki herşeyi dökmez satırlara laf kalabalığından ibaret değildir.uzun entryler bazen atlanabiliyor kendimden biliyorum.
sözlükteki durum şöyledir uzun entry genel olarak söylemek lazım bunu tabii ki bir baştan bir ortadan ve bir sonran okunarak değerlendirmeye alındığı için kelimelere takılır. o yüzden genelde istenmeyen bir durumdur.
kompozisyon yazmak konusunda da sorun çeken insanların durumudur bu muhtemelen.
giriş-gelişme-sonuç ayarlayayım derken kantarın topuzu kaçınca, kısa yazılara yöneliyor insanlar doğal olarak.
ben "içinden gelme" yöntemini kullanmayı tercih ediyorum şahsen. eğer bilgili olduğum bir konuda uzun bir yazı yazmak gelmişse içimden, yazarım uzun uzun. bu iki cümlelik entry girmediğim anlamına gelmiyor tabii ki. ikisinin de örnekleri mevcut, yerleri ayrı.
'ben' butonunda 'en uzun entryleri' kısmına bakıp bakıp kedere neden olabilir. uzun entryin okunmadığının, okuyanında çoğu sefer bir inci mottosu olan özet geç piç moduna girdiğinin farkında değildir. fakat yine de sıkıcı değilse ve deneme türündeyse entry, tadından yinmez bana göre. kimisi zikrini, fikrini böyle en dolaysız şekilde anlatır. ya da ne bileyim hayal gücü kuvvetlidir..tespitlerini yazar doyasıya..kimse elleşmesin.
buranın püf noktası şudur; kısa ve net yazmak. uzun yazını okuyan bulamazsın, çok kısa yazına takdir göremezsin. orta şekerli gideceksin. en önemlisi yazının uzunluğu ya da kısalığı "bence" başlığa göre olmalıdır. saçma bir "konu" için kompozisyon yazmak yerine daha alternatif cümlelerle pekiştirebilir, derdimizi anlatabiliriz.
benim için sadece üşenmek kusursuz bir sebeptir. buna rağmen arada bir kastırırım. süper zekalarından dolayı uzun entrye ihtiyaç duymayanlara da "vay anasını yaa" diyorum.
sebebini bilmiyorum ama yapamadığım durumdur. nedense çoğu konu hakkında uzun uzun yazmak istiyor insan ama yazdığınız o kadar şeyi kafayı kaldırıp ekrana baktığınızda aslında sadece bir iki satır yazdığınızı fark edersiniz.