--spoiler--
*Uzay aslında uzak değildir, yeryüzünden sadece 100 kilometre uzaklıktadır. Eğer arabayla uzaya doğru seyahat edebilseydik bir saatten kısa sürede uzaya çıkabilirdik.
*Uzay boşluğunda trilyonlarca mikroskobik elmas kristali olduğunu düşünen astronomlar bu maddelerin sönen yıldızların patlamaları sonucunda ortaya çıktığını inanıyorlar.
*Uzay yolculuğunda taşınacak her kilo için gerekli olan yakıt miktarı 530 kg’dır.
*Uzaya baktığınızda gördüğünüz sadece uzay değil, aslında bir zaman tünelidir. Örneğin şu an Dünya’dan 65 milyon ışık yılı uzakta olan bir uzaylı Dünya’yı seyrediyor olsaydı, büyük olasılıkla şu an dinozorları görüyor olurdu.
*Uzaya çıkan ilk kedi 1963 yılında uzaya gönderilen Felicette adlı bir Fransız kedidir. Kendisi daha sonra sağ salim Dünya’ya dönmüştür.
*Uzaya çıkarsanız boyunuz uzar.
*Uzaya ilk defa 12.04.1961 tarihinde Yuri Gagarin uçtu.
*Uzaya ilk uçan kadın Valentina Tereşkova’dır. (1962)
*Uzayda göz yaşları düşmediği için ağlamak mümkün değildir.
*Uzayda yerçekimi olmadığı için astronotlar ağlayamaz. Çünkü gözyaşı aşağı düşmez.
--spoiler--
Gökyüzündeki en parlak yıldızın adı Kutup Yıldızı’dır.
(Gece gökyüzündeki en parlak yıldızın adı Sirius, fakat görebildiğimiz gökyüzünün en parlak yıldızı Güneştir. )
Ayrıca güneşin, sistemin en büyük yıldızı olması, evrendeki en büyük yıldız olduğu anlamına gelmez, Güneşten binlerce kat büyük milyarlarca yıldız vardır"... Şu ana kadar keşfedilen en büyük yıldız UY SCUTI dir"
Kuyruklu yıldızlar, arkalarında parlak ışıklı kuyrukları olan yıldızlar değildir. Yıldız hiç değildir. Güneşe yaklaştıkça eriyen, bu nedenle yörüngesi boyunca kuyruğa benzer partiküller bırakan dönmüş gökcisimleridir"
Hep övünüyoruz "Çocuklarımız çok zeki!" Çocuklarımız yeni jenerasyon vb.
Gözünü açar açmaz tabletleri telefonları kullanıyor, herşeyi havada kapıyor bilmem ne ! Bu tür konulara gelince ama "Çocuktur anlamaz!"
O zaman ne okuma yazma öğretin, ne de doğru bilgiler verin!
Çocuk bunlar daha nereden bilecek değil mi ?
Daha sonra doğrusunu öğrenirler!
Unutmayınız!
"Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenirse, öbürleri de yanlış gider."
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1535408/+
Uzayın mayınlı tarlası olan Kara delikler çok tehlikelidir. Uzay mekikleri bu girdaba yakalanırlarsa eğer makarna gibi esneyip dümdüz olurlar.
Henüz keşfedildiği alan itibariyle bildiklerimizin neredeyse bir toz tanesi kadar olduğu söyleniyor. Uzay büyük bilinmezliğin içi, gizemli alan.
Galaksimizin tabiri caizse en uzağından dünyaya baktığımızda dünya basit bir yıldız gibi gözüküyor ve bir yerden sonra gözükmiyor bile. Üstelik başla galaksiler var. Çok acayip ercan.
sonsuzluktur, fezadır. nasıl bir boşlukta olduğumuzu düşündükçe bazen kafayı yiyecek gibi oluyorum sonsuzluğu idrak edememenin verdiği acı olduğunu düşünüyorum.
bu kadar ilgisiz olduğumuza inanmak istemediğim sonsuz küme / boşluk.
bu illa vay efendim dış gezegenlere insan kolonileri tadında bilim kurgu film konuları olarak değil, gezegenleri araştırmak ve uzayı anlamak dahi başlı başına bir yönelim nedeni.
uzay çağında hala ekonomik sorunlarla boğuşuyoruz.
bilemiyorum..