bugün

mihail Şolohov'un tadına doyum olmaz romanlarından birisidir.

Çağdaş Rus edebiyatının belki de en büyük adı olan " Mihail Şolohov' un " yapıtlarının kökeninde, Rus sanat dünyasını simgeleyen, Tolstoy ve Dostoyevski gibi yazarların yapıtlarıyla ölmezleşen, 19. yüzyıl Rus edebiyatının gerçekçi geleneği yatar.

yine de iki dönemin başyapıtları arasında belirgin farklar vardır.

Şolohov'un " uyandırılmış toprak " romanından buram buram yükselen insan sıcağı, mizah, iyimserlik ve güvenç de bu farklılığa parmak basan öğelerdir.

Büyük çapı ve geniş soluğuna karşın, bu roman okurla kurduğu yakın ilişkiyi hiç yitirmeyen bir başyapıttır.
ikinci cildinin adı don kıyısında hasat olan şolohov eseri. okunduktan yıllar sonra karakterlerden akıllarda en çok da trofim'le şukar dede kalır.
GINA - ifade Derdi albümünün 5. parçası.
güzel bir nick olabilecek roman.
1939 yılında 'seçkin sovyet vatandaşı ünvanı' verilerek 'sscb bilimler akademisi üyeliği'ne kabul edilen mihail şolohov'un, 've durgun akardı don' adlı eserinden sonra önemli bir diğer romanıdır.

'uyandırılmış toprak'ın yazımı, tam 28 yıl sürdü. bu eser de; yazımı 14 yıl süren 've durgun akardı don' adlı eser gibi büyük bir okuyucu kitlesi ile buluşurak, şolohov'un ikinci kez 'devlet başkanlığı nişanı' ile onurlandırılmasına sebep olmuştur.

(bkz: mükemmeliyetçi olmanın faydaları)
"zaman işi de gönül yarasını da unutturur derler... Genç kızların gözyaşları da... Güneş doğunca kayboluveren çiğ damlaları gibiydi."