1932 yılında kuzey italya’nın küçük bir kasabasında dünyaya geldi.
modern italyan edebiyatının dünyaca ünlü ismi yazar, düşünür, bilim insanı.
Aynı zamanda keskin bir köşe yazarı, eleştirmen, hiciv ustası, birçok dili konuşabilen deha bir kişilik.
Çocukluğu, italyan milliyetçisinin kurucusu olan mussolinin kurallarının etkisi altında geçti.
Babası hukuk alanına ilgi duyması sebebiyle oğlunun da bu alanda çalışmasını istiyordu.
Ama bu yönlendirme girişimleri sonuçsuz kaldı.
Yağız genç eco, turin üniversitesi'nde edebiyat ve ortaçağ filozofisi okumayı tercih etti.
Eco, Orta çağ konularında ve göstergebilim konularında çalışmaktaydı.
Yazar olarak anılmasına içerlenirdi herhalde. Kendisini bir filozof olarak gördüğünü her defasında dile getirirdi.
1950 yılların sonlarına doğru göstergebilim konularında yeni fikirler geliştirmeye başladı.
Bu alanda kendini çok iyi bir şekilde yetiştirmişti Adeta.
1970 li yıllarda ise avrupa’nın en köklü üniversitelerinden biri olarak lanse edilen Bologna üniversitesi’ne göstergebilim alanına profesör olarak atandı.
Yıllarını bu üniversitede çalışmalarına adamıştı.
Çalışmaları dışında Bir yandan da roman yazma işleriyle ilgileniyordu.
Romanlarını genellikle Hafta sonları yazardı.
1980 yıllarında Yayınlamış olduğu ‘’gülün adı’’ adlı teolojik polisiye tadındaki romanı ile beklenmedik bir şekilde büyük bir çıkış yakaladı. Bu romanı avrupa’da birçok dile çevrildi ve en çok satanlar listesinde ilk sıralarda yerini aldı.
Roman çok ses getirdiği için beyaz perdeye de uyarlandı. Ama ne var ki film, kitaptaki derin felsefi düşüncenin izlerini taşıyamadı.
84 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Bir sözü ile bitirelim.
‘’Sevgi, seveni sevilenle bir kılar; sevgililer herhangi bir biçimde birleşmek isterler ve sevgi, bilinçli bilgiden daha çok bilir.’’
can yayınları sahibi can öz'ün twitter hesabından, pazartesi günü kitaplarının fiyatlarını yarıya indireceğini belirttiği merhum yazar. bir nevi bayrak indirme gibi olmuş...
Herkes gibi benim de gülün adı ile tanıdığım entelektüel italyan edebiyatçı/yazar. Şimdi öğrendim vefatını. Içimde böyle bir sıkıntı oluştu. Hani kimi insanlar vardır, herhangi bir eser vermeye devam etmese bile dünyada var olmasından mutlu olursunuz. Onunla aynı dönemde yaşamış olabilmek için.
Eco da öyle benim için. Sevmem şu lafı ancak kendi inancı açısından diyorum ki, ışıklar içinde yatsın..
En az marquez kadar üzen amca. Toprağı bol olsun. Bize bıraktığı dev mirası okuyarak,anlayarak onu yaşatmak bize kaldı bundan sonra. Tanımayanlara tavsiye, "gülün adı" ile başlayabilirsiniz.
Dünyadaki en iyi analiz yapan entellektüeldi kendisi. Çirkinlik kavramı üzerine söylediklerini ders olarak üniversitede almış birisi olarak söylüuorum bunları. Tarihi en ince ayrıntısıyla bilirdi. Rahat uyusun.
geçen günlerde de michel tournier ölmüştü onun için bi kadeh rakı çakmıştım bu gece de umberto baba için çakayım. üzülmek falan değil de insan "vay amk" diyor. az emeği yok üzerimizde; güzelliği de çirkinliği de ortaçağ'ı da biz sende tanıdık babuş yolun açık olsun öpüyorum gözlerinden. ha bi gün denk gelirsek yancı olarak yanına berine zıplarım haberin olsun, kilometrelerce öteden ve çok alakasız bi şekilde şerefine diyorum!
Uzanmışken diğer odadan gelen haber sesini dinliyordum " bir yazar daha aramızdan ayrıldı, Umberto Eco." Fırladım olduğum yerden Eco'nun Tarlabaşındaki görüntüleri yayınlanıyordu. Cidden çok üzüldüm. Üniversite hocamızın en sevdiği yazarlardandı 'Kitaplardan kurtulabileceğinizi sanmayın' kitabını derste işlemiştik. Kuzenim doğum günümde çok istediğimden Gülün Adı'nı hediye etmişti bana. Ortaçağda kaybolup gidiyordunuz kitapla. Adamın bu çağ üzerindeki üstün yetkinliği hayrete düşürecek derecedeydi ki çoğu kişi o çağda yaşadığını düşünmüş.
Çağımızın en entelektüel insanlarından biri daha gitti çok üzücü.
Bu 2016 azrail yılı falan herhalde. Böyle yılın Allah belasını versin Köpek yıl göt yıl göt. Neyine üzülüyorsunuz diyecekler şimdi. Bir nesli büyüten adamlar bunlar. Daha dün okudum ya dün.
nefret ettirdiğiniz "elit" demek umberto eco demekti. Geriye kalanlar insandır, izleyicidir veya diğerleri.