komşu teyzeler çaya gelmiştir..
-ne okuyor senin oğlan?
-halkla ilişkiler
-yok anne uluslararası ilişkiler o
-o ne oğlum?neyse ne olacaksın sen bakayım?
-bürokrat olacağım teyze
-aa nee güzel büroda masa başı işi maaşallah maaşallah...
1- ingilizceniz eğer idare eder vaziyetteyse hazırlığı atlamaya bakın, atladıktan sonra da boşlamayın ingilizceyi, geliştirin. yok, hakkaten fena derecedeyse, yani hazırlığı atlayamadıysanız; bi yılım gitti böhüeaha, diye ağlamadan beleşe ingilizce yapın! hiç yoktan ingilizceniz olsun. sakın, amaeeen, hazırlık ne ak, demeyin, öğrenin, yoksa ingilizce'den okul uzayabilir ya da bir daha ingilizce için para harcamak zorunda kalabilirsiniz.
2- dersleri takın! fakültedeki en kolay ve en önü açık bölümü okumaktasınızdır, siyasete adım atabileceğiniz gibi özel şirketlerin yönetim/ithalat ihracat/ insan kaynakları bölümleri için ideal kaftan olacaksınız, n'alakası var ortalamamın özel sektörle derseniz de; bazıları ortalama arayacaktır, ortalama yapmak iyidir, yapın. ama yapamazsanız da sallamayın netekim deneyim yapmak çok daha işe yarayacaktır. yüksek lisans için hesaplar yapacaksanız da ortalama gerekecektir. inek miyim bea demeyin, sadece sınav dönemlerinde bile azıcık sıksanız şahane notlar alırsınız, basittir bu bölüm!
3- dil. ikinci diliniz olan ingilizce iyi vaziyetteyse üçüncü dil için birinci sınıftan sonra gelen yazdan itibaren çalışmalara/planlamalara başlayın. almanca-rusça şu sıralar çok revaçta. çince de çok iyi olabilir. * ama hepsinden önce ingilizce'yi bir bitirin, nasıl olsa herkes ingilizce bilmek durumunda, n'olucam ben bu sikindirik bölümde, demeyin ingilizce öğrenin!!! hala staj ilanlarında iibf öğrencileri aranır * ama ingilizce bilmesi ve hatta bir dil daha bilmesi şartı ile!!!
4- deneyim. faaliyet!!! staj yapın. staj yapmak için herkesi seferber edin. ayrıca stajyerken ofis-boyluk dışında bir şeyler talep edin. talepkar olun. staj için şirketler genelde en az ikinci sınıf ve sonrası ararlar ama siz -eğer yeniyseniz bölümde- erkenden kim, hangi vasıflarda ne arıyor araştırmaya başlayın. araştırın, kimsenin ağzına bakmayın. sertifika programlarının peşinde koşturun, konferanslara gidin, okuldan bir şeyler talep edin, mutlaka aktif olun, bir kulüp üyeliğiniz falan olsun. yan gelip yatmak bu bölümde size hiçbir şey kazandırmaz.erasmus, aiesec, bölüm kulübünün faaliyetleri falan bulaşın! erasmus'la dışarı gidin süper olabilir. aiesec bizim bölümü yollamıyor dışarı sanırsam ama ofiste takılıp dil falan yapın, ne yapsanız kardır! başka değişim programları varsa onları da kollayın. sertifikanız mutlaka olsun.
5- ne yapacağınıza ne kadar çabuk karar verirseniz sizin için o kadar iyi olur. siyaset mi düşünüyorsunuz, o zaman siyasetçiler nerelerde takılmış zamanında onları araştırın. gazeteci mi olmak istiyorsunuz, o zaman muhabirlikten mi olur bir yerden mi olur olaya bulaşın. ithalat/ihracat mı düşünüyorsunuz; staj arayın, staj yapın. birini örnek alın ve o ne yaptıysa tartıp ölçüp izini takip edin. devlet mi istiyorsunuz, bazı bakanlıkların, planlama teşkilatının staj hedeleri vardır, sitelerinden mutlaka ama mutlaka takip edin. çok zor değil, asılın, tanıdık bulun, yapın bi'şeyler.
6- moralinizi, ne boktan bi ünide ne boktan bi bölüm okuyorum diye bozmayın. pek çok şirket stajyer ararken tr'de iibf 3. sınıf öğrencisi der geçer ama eleme esnasında üninizin ismi önemli olabilir. eğer ismi olan bir ünide değilseniz başka şeyler yapıp açığınızı kapatın. bazı öğrenciler ünilerinin ismine güvenip yan gelip yatar, belki onları eleyebilirsiniz, kim bilir?
7- ne yapmalıyım, nasıl durumumu düzeltirim diye sürekli durumunuzu/kendinizi sorgulayın. bu bölüm önü açık bir bölümdür ama sizin onu allayıp pullamanız lazım, bu da sertifikalar, eğitimler, bilimum faaliyetler, bir yerlerde yazarlıklar yani kısaca cv'nizden geçer. okul bitmeden öğrenci olmanın tüm kolaylıklarından yararlanarak dopdolu çıkmaya bakın bölümden, kıçınızın üstüne oturmayın. ve eğlenin tabi, bu olayların hepsi aslında eğlencelidir, yeni insanlar yeni ortamlar falan. kafanızı bozmayın ve bi'şeylere takılın!!!! *
iyi derecede en az iki dil bilen ve maddi olarak gelecek kaygisi olmayan kisilerin Ankara ya da Istanbul gibi büyük sehirlerde okumasi gereken bölümdür. Anadolu´nun kasabasindan, köyünden ya da bir kücük sehrinden gelip ortalama bir üniversitede türkce uluslararasi iliskiler egitimi alan kisilerin son sinifa geldiklerinde ciddi sekilde depresyona girmeleri mümkündür.
uluslararası ilişkiler bölümünü bitirip, diplomat olabilmek için hukuk,sosyoloji,siyaset bilimi,ekonomi,felsefe,tarih ve yabancı dil bilmek yetmez. bunların yanında ince zevklere sahip olmak,modadan,sanattan,şaraptan,resimden,edebiyattan,müzikten,yemek kültüründen ve en önemlisi "kadından" da anlamak gerekir.
ben bu işi yalayıp yutucam,hakkıyla bitiricem dersen karşına çıkabilecek en zor bölümlerden biri.eğer gerçekten diplomat vs vs olabilirsen -ki miyonda bir-gerçekten sosyal ve kişisel tatmin açısından karşılığını fazlasıyla alabileceğin ama yok eğer bitsinde nasıl bitersen bitsin dediysen yada şansın yaver gitmediyse uluslararası ilişkiler in farklı bir koluna yönelmek için kişiyi zorlayan bölüm.
(bkz: uluslararası cinsel ilişkiler)
2 yıldır Uludağ üniversitesi nde okumakta olduğum, gittikçe adamın kafasını sıyırtan, ekonometri ile birlikte kanımca iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin en ağır ve zor bölümüdür.
(bkz: uluslararasi celiskiler)
mezunu olmaktan gurur duyduğum ama CVmde görünmesinin bi sike yaramadığı güzide bölüm. Hele bi de ingilizceyse bölüm tadından yenmez. Okumayi sevene.
birçoğuna göre okuması da iş bulması da zor olan bölüm. fakat gerçekten bu mesleğe gönül vermiş olanlara göreyse okuması zevkli bölüm. bu bölümü okuyan kişinin kendini geliştirmesiyle iş bulması da doğru orantılı. sadece okul derslerini öğrenmek yetmiyor, bunun dışında bölümünüzle ve ab ile ilgili düzinelerce kitap okumanız gerekiyor. nitelikleriniz ne kadar fazlaysa, size olan talep de o kadar fazla olacaktır. yani herhangi bir üniversitede bu bölümü okuyup mezun olunca şıp diye iş bulabileceğini falan sanmıyordur yurdum insanı herhalde. nerede görülmüş? iş bulma konusunda en büyük yardımcı şimdilik *torpil. Fakat inanıyorum ki ilerleyen yıllarda devletimiz uluslararası ilişkilerin ne derece önemli olduğunu kavrayacak ve bu bölüme gereken değeri verecektir. Ki yapılan tahminlere göre gelecek yıllarda en parlak iş alanlarından biri haline gelecektir. Tabi ki işimizi tahminlere bakarak yürütmüyoruz, ama geleceği az da olsa görebilen biri bu varsayımın doğruluğunu da anlayacaktır.
bu bölümü bitiren insanların en önemli özelliği hiç bir şeyi tam bilmeyen ama herşeyi bilen insanlar olmalıdır. siyasetten ekonomiye hukuktan diplamasiye tarihten sosyolojiye hemen hemen aklınıza gelebilecek herşeyden az çok anlar bu adamlar ancak hiç birini tam bilmezler. zaten bu konuları tam bilseler isimleri hukukçu, ekonomist, siyasetçi veya sosyolog olurdu ancak bu adamların diplomalarında uluslararası ilişkiler uzmanı yazmaktadır. bu yüzden de gerçekten çok geniş bir çalışma alanı vardır.
açıkçası bugün birçok uluslararası ilişkiler mezununu dışişlerine girip memur olmak kesmemektir. bir çoğu maalesef bunu gerçekten iyi bir kariyer olarak görmemektedir. özel sektör daha cazip gelmektedir.
kısacası aslında her bölümde olan bu bölümde de vardır o da gerçekte herşeyin öğrencinin kendisinde bittiğidir. eğer ne istediğini bilen bir öğrenciyse uluslararası ilişkiler okumak için hem çok zevkli hem de çok cazip bir bölümdür
Ah ah keşke bu bölümü tercih etmeseydim dedirten bölüm. sebebine gelince, birçok alanda bilgi yüklemesine maruz bırakılan öğrenci, hiçbirinde yetkin bir konumda olamaz.'entellektüel' değil de 'entel' mezunu veren bir bölüm yani bir bakıma eskiden mülkiyelilerin dediği gibi 'şube-i züppe'...Hele ki Uludağ iiBFdeyseniz, conconların arasında boğulmaktansa evde oturup film izleme yoluna gidip kendi çıkmazını daha da çıkmaz haline getirebilirsiniz
yapılan arastırmalara göre geleceğin ve bugunun en önemli iş sahalarından biri. Bu meslekte uzmanlasan mezunlar kamu ve özel sektörde oldukca genıs ıs ımkanı bulabilecekler.yapılan arastırmalar da bunu gösterıyor. (bkz: ekonomist dergisi)