birinci dünya savaşının öncesinde, özellikle fransa örneğinde belirginleşen ve kökenlerinin büyük kısmını antik yunan felsefesinden devşiren ulus devlet anlayışı, birinci dünya savaşının ertesinde başat bir model olmuştur. bünyesinde barındırdığı milliyetçi sapkınlıktan ötürü marjinal sonuçlar ve devasa acılar doğurmuştur. ikinci dünya savaşının hazırlayıcı unsuru olmuştur. ulus devlet modelinin, kontrolcü ve dayatmacı yapısı, insanları ve toplumları dejenere etmiş, böylelikle günümüz dünyasının vahşi kapitalist anlayışı palazlandıkça palazlanmıştır. günümüzde, ulus devlet anlayışının aşındığını söylemek, pek zor olmasa gerek. lakin daha üst ve daha insani bir modele ulaştığımızı söylemek de bir o kadar zor.
ulus devletin insani değil acımasız pragmatist; tanrı'ya posta koymak manasına gelen kibirlilik ve sterillik kaygısı içeren bir yeryüzü tanrısı olduğunun idrakindeki vicdanlı insanların temennî cümlesi.
olur mu dersin lütfen olsun çünkü demeden önce yeni gelecek anlayışın şirketlere değil halka hizmet edebilebilirliğinin tartışılması gereken istek ya da kehanet ya da çıkarım.
Irak şam islam devleti örgütü eylemleri ve ekonomisi çöken ülkeler gösterdi ki güçlüler artık zayıfları taşımak istemiyor.
Trump ne diyor amerika neden natoya para veriyor. Kaldıralım gitsin. Bizi zaten bize yeteriz. Komünizm tehdidi de yok. O zaman ordusu olmayan ülkeler düşünsün.
Ulusal devlet anlayışının çöktüğü falan yoktur. Küresel dünyada da ulusal devletin önemi daha da artmaktadır. Hiçbirşey lay lay lom değil ulusal devletler kültür birliği ile doğar ve yaşarlar. Doku ve kültür uyumsuzluğu bulunan ülkeler huzura muhtaç kalmıştır.
50-60 dp döneminde planı yapılmış, 61-80 arası 61 anayasasının sağladığı özgür ortamda zemini hazırlanmış, 80 darbesinde ve takip eden yıllarda haşat edilmiş ve "yitmiz ımı ivit" döneminde de cenazesi kılınmıştır. bu ülkede önceden türk milleti adı altın tüm toplum şöyle veya böyle birbirini kabul ederek yaşarken şu an ülkede, türkler, adı türk kafası arap olanlar ve kürtler yaşamaktadır ve fırsat doğsa bu üç grup birbini boğazlamaktan da çekinmeyecektir.
Ulus devlet anlayışının çökmesi avrupa birliği gibi ulus üstü kurumların insanların devletlerin sınırlarına ihtiyaç kalmadığına inandırması ve milliyetçiliği köreltmesi ile olacaktır. yani pek olası değil, insanları birbirine bağlayan ulus bilinci bırakın geri kalmış ülkelerde avrupada bile oldukça diri. Hatta o kadar güçlü ki Ulus devletler bile daha küçük ulus devletlere parçalanarak tamamiyle milliyetçilik üzerine kurulan bir dünya düzenine yol açıyor. ispanya veya italya'da ki mikro milliyetçilik örnek olarak verilebilir.
ulus devlet anlayışı sadece türkiye'de mevcut iktidar yüzünden çökmüştür. zaten pamuk ipliğine bağlı duruyordu. atatürk bu milletin bir ulus olmadığını biliyordu ve ortak bir kültür oluşturmak amacıyla bu milleti türklük çatısı altında toplamayı düşündü. tam başarıya ulaşmaya doğru giderken, malesef akp iktidarında ölümcül bir darbe aldı ve şimdi komada ölümü bekliyor. ulusu geçtim kültürel kutuplaşmalarda oldukça fazla bu ülkede. adeta bir uçurumlar ülkesi. bir standart yok. kim gelirse gelsin asla düzelmez sadece olan sorunları halının altına süpürür. yani ölümden kaçış yok sadece zaman kazanabiliriz.
fakat dünyada hala önemli bir olgudur. isveç, norveç, danimarka , finlandiya gibi ülkelerin düzgün olmasının tek nedeni ulus olmalarıdır ve bu ulusun eğitim seviyesinin yüksek olması kurallara uyması gibi özellikleride vardır.
ayrıca bakın seversiniz sevmezsiniz kürtler bugün suriye'de kanton kurma seviyesine ulus bilincine varmalarıyla geldiler.
israil'e bakın ulus devlet örneğinin en başarılı örneğidir dünyada. japonya'ya bakın kore'ye bakın hepsi ulus devlet.
bana sorarsanız ne ulus millet ne ulus olmayan millet gelişmek için bir ölçüt. her şey mevcut milletin, ulusun yada ırkın karakterinde ve eğitim seviyesinde bitiyor. siz istediğiniz kuralı, kanunu koyun yada istediğiniz eğitimi verin halk uygulamayıp bildiğinden şaşmadıktan sonra hepsi boş. ülkemizin esas sorunu budur.
ulus devlet anlayışının çökmesi için fransa'nın çökmesi lazım ilk, ha birileri türkiye'de ulus devlet anlayışı çöksün, ortadoğu bataklığına saplanalım istiyor, o ayrı. AKP, Türkiye'de ulus devlet anlayışına zarar verse de şu an Türk-islam sentezli bir siyaset güdüyor. Onlarda başaramayacaklarını anladılar!