ulu cami

    15.
  1. doğrusu ulu camii dir.

    bursa da görülmesi gereken ilk ve en önemli yerdir.kuzey doğu ve batı olmak üzere üç kapısı bulunmakatadır. osmanlının ilk en heybetli yapısıdır.ceviz ağacından yapılma orjinal minberi,vav harfi,hat sanatları(özellikle tuğra)en dikkat çarpan parçalardır.

    efsaneye göre hacivat ve karagöz bu camiinin inşası sırasında yaşamışlardır.(çeşitli söylentiler var)

    dönemin padişahı yıldırım beyazit niğbolu seferi sırasında vaatte bulunur eğer savaşı kazanırsam 20 tane cami yaptırcam der,

    zaferle sonuçlanan savaş sonrasında kurmaylarıyla istişare yapan padişah vaadini yerine getirmek istediğini bahseder,
    dönemin bursa kadısı ve beyazitin damadı emir buhari hazreteleri(emir sultan) istiare ye yatar ve bunun yerine 20 kubbeli bir camii yapılmasının daha uygun olacağını söyler ve camiinin inşasına başlanır.

    biraz minberden bahsetmek gerekirse,

    Minberin doğu cephesinde, biri dar dikdörtgen, diğeri alanı daha geniş üçgen biçiminde, bir diğeri en altta şerit halinde uzanan taşıyıcı dolap serisi banko olmak üzere birbirine bitişik üç kompozisyon alanı bulunuyor. Üçgen ve dikdörtgen yüze ikisi birlikte Güneş Sistemi'nin kabartma formlarla işlendiği bir alan var.

    Gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Pluto şeklinde olan Güneş'e uzaklık sıralaması da doğru. Büyüklük mukayesesi de baz alındığında Dünya'dan elli bin defa daha büyük olan Güneş, büyük bir ustalıkla mükemmel şekilde işlenmiş durumda.

    camii açılışında ilk namazı kıldıran somuncu babanın çıkışta üç kapıda da göründüğü söylenir.
    7 ...
  2. 96.
  3. 1.
  4. her ilde en az bir adet bu isimde cami mevcuttur. ama asıl meşhur olanı bursa'da olanıdır.
    5 ...
  5. 4.
  6. Bursa'nın en heybetli ve en çok cemaat alan camiidir. Sultan Yıldırım Bayezıd Niğbolu savaşını kazandıktan sonra 1398-1400 yıllarında inşa ettirmiştir. Cami kalın duvarlara ve 12 büyük yığma ayaklara bağlanan kemerlere ve pandantiflere oturan 20 kubbe ile örtülüdür. Orta kısmındaki kubbenin üstü camlıdır. Altında 16 köşeli mermer şadırvan vardır. Caminin inşa edileceği yerdeki yapıların istimlakı sırasında bir kadın evini satmak istemeyince zorla alınır. Gönül rızası olmadan alınan yerde namaz kılınmaz gerekçesiyle evin yerine gelen kısımda şadırvan yaptırıldığı rivayet edilmektedir.
    Minberi ağaç işçiliğinin bir şaheseridir. Oyma kabartma, geometrik, yıldız, çivi başları ve gülçelerle süslüdür.
    Taç kapısı başlı başına sanat abidesidir. 1399-1400 yıllarında tamamlanmıştır. Sanatkarı Mehmed bin Abdülaziz Dakıva'dır.
    Zarif sekiz ceviz sütun üzerine oturan müezzin mahfili 1549 yılında yapılmıştır. Mihrabı sekiz sıra stalaktitlidir. Kum saatinin etrafındaki Ayet'el-kürsi sülüsle yazılmıştır. Ayrıca küfi ihlas suresi yazılıdır. Mihrap 1571 yılında tamamlanmıştır. Camideki diğer yazılar ve yaldız boyalar 1904 yılında Mehmed Usta tarafından yapılmıştır.
    Caminin ilk yapıldığı zaman üç tane olan kapısına 1740 yılında Hünkâr Mahfili kapısı eklenmiştir. Kapıların ikisi yenidir. Altıngenlerin oluşturduğu, yıldızların dekore ettiği tablalardan meydana gelen doğudaki ceviz kapı, cami ile aynı yaştadır.
    Tek sütun üzerine oturan yuvarlak mermerden kürsü 1815 yılında yapılmıştır. Cepheler sağır kemerler içinde, altta ve üstte ikişer pencereden oluşmaktadır. Cephelerin tümü kesme taştan yapılmıştır.
    Caminin kuzey cephesinin köşelerinde, kaidesi mermerden gövdeleri tuğladan örülmüş birer minaresi vardır. Batıdaki minarelerin içinde çift merdiven mevcuttur. Bunun yardımı ile çatıya çıkılmaktadır.
    Cami, Moğol Şeyhi Emir Bedrüddin tarafından 1403 yılında ve Karamanoğlu Mehmed Bey'in 1413 yılındaki Bursa muharasası sırasında yaktırılmıştır. 1 Mart 1855 tarihlerindeki büyük depremde ve 1889 yangınında hasar görmüştür.
    4 ...
  7. 94.
  8. kadıköyde inşa edilmesi beklenen camidir.evet.
    4 ...
  9. 2.
  10. bursa'nın güzel ve büyük camisi. yapımı sırasında üç padişah görmüş. içinde şırıl şırıl şadırvanı ve havuzu, muhteşem minberi ile huzur veren mekan. selçuklu mimarisi havası vardır bursa'nın erken dönem osmanlı camilerinde olduğu gibi. ulu ama bi o kadar da alçakgönüllü büyüklüktür yapıdaki estetik.
    4 ...
  11. 46.
  12. minberinde güneş sistemi bulunan osmanlının ilk cami-i kebiridir. *
    nasa nın güneş sistemindeki 9. gezegen olan plütonu 1953 te bulduğu düşünülünce ; 1399 da hizmete açılan ulu camii nin minberinde bulunan güneş sistemi haritasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar.
    3 ...
  13. 7.
  14. bursa nın kalbidir. enerji bu camiye girer ve tertemiz şekilde çıkar. caminin içinde olağanüstü bir huzur ve dinginlik vardır ki barındırdığı eserlerle de eşsizdir...
    3 ...
  15. 93.
  16. görünen en güzel camilerden bir tanesi. evet.
    3 ...
  17. 22.
  18. ulu cami bursanın ve türkiyenin en önemli camilerinden biri olma özelliği taşımaktadır. bununla birlikte caminin en büyük sembollerinden biri hat sanatının yanı sıra sahip olduğu 602 yıllık minberidir.... Tarihi minber üzerinde güneş ve galaksi sistemleri var. üstelik gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşüyor....
    1402 tarihinde (Hicri 804) inşa edilen Bursa'nın tarihi sembollerinden Ulu Caminin minberinin Doğu yakasında (mihraba bakan yüz) Güneş sistemi, Batı yakasında ise Galaksi Sistemi yer alıyor. kısacası minberin her iki yüzünde de şaşırtıcı şekilde birer evren krokisi var. Bu da eskiden bilimin ne kadar ileride olduğunun bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük