ugetsu monogatari

    1.
  1. Türkçe adı 'Yağmurdan sonraki soluk ayın öyküleri' olan, 1953 yılı yapımı, bir Kenji Mizoguchi filmi.

    16. Yüzyıl Japonyasından sosyal manzaralar sunan siyah-beyaz filmde, şiir gibi görüntüler mevcut. iç savaş ortamındaki iki çiftin öyküsünü anlatan film, doğunun gizemli dünyasına bir pencere açmıştır.

    Ayrıntılı bilgi için; http://www.sinemabuyusu.com/?p=316
    3 ...
  2. 5.
  3. 1953 yapımı, kenji mizoguchi harikası. film; japon yazar Akinari Ueda'nın (Ugetsu Monogatari)Yağmurdan sonraki soluk ayın öyküleri kitabından iki hikaye temelinde, mizoguchi'nin özel katkısıyla Yoshikata Yoda tarafından senaryolaştırılmıştır. mizoguchi filmin asıl temasının ''eğer savaş hükümdarın kişisel güdülerinden ya da toplumsal endişeden kaynaklanırsa, şiddet nasıl savaş kılığında fiziksel ve ruhsal olarak halka eziyet edip, zulm eder'' olmasını özellikle istemiştir.

    aynı kurosawa'nın muhteşem rashomon'ı gibi; ugetsu monogatari'deki lady wakasa da bir çok gizemli muhteşemliğin habercisidir.

    &feature=share

    gölün hayaleti sahnesi, esrarlı bir şiirselliğin geriliminde anlatılamaz duygular yaşatır. yıllar sonra kurosawa kagemusha'da yine unutulmaz bir göl sahnesini, bambaşka bir boyutta rengarenk ama sisli bir harikalıkla zihinlerimizin en güzel yerine kazıyacaktır...

    &feature=share

    japon sinemasının, aslında dünya sinemasının baş yapıtlarından olan; bu şiirsel, esrarengiz ve psikolojik görsel şöleni izlemek; insanın ruhunda ilham çağlaması yaratır.

    --spoiler--
    deneyimin meyvesi güzelliktir.
    --spoiler--

    --spoiler--
    insanların ve eşyaların değerleri bulundukları ortamlara göre değişirmiş.
    --spoiler--

    --spoiler--
    başarı beraberinde ödül olarak daima acıyı da getirir.
    --spoiler--

    --spoiler--
    en güzel renkten
    en iyi ipek bile
    gün gelir solup kaybolur
    tıpkı hayatım gibi.
    sevgilim birtanem...
    --spoiler--

    --spoiler--
    saplantılarının sonu geldi. tekrar kendin oldun.
    --spoiler--
    3 ...
  4. 2.
  5. gerçekliğin göreliğini konu alan mükemmel bir film. ne yalan söyliyeyim hiç düşünmeden ilk yüz listeme koyarım; Filmin Mizagouchi'nin kariyerindeki yeri de farklıdır. onun her filminin ortak yanıdır "düşkün kadınlar" bu filmde de "düşkün kadın" teması olmasına rağmen diğerleri gibi ağırlıklı olarak ortaa değildir. Bu arada film özellikle Kurosawa'nın Rashomon'u ile-konu itibariyle- oldukça benzerlik taşımakla birlikte karşılaştırılabilir niteliktedir.
    1 ...
  6. 3.
  7. 1953 yapımı film. zamanında atilla dorsaylı trt2 de gösterilmişti.
    --spoiler--
    iki ayrı, köylü aile, küçük dünyalarından yoksulluğun verdiği sıkıntılar dolayısıyla çıkıp yollara düşüyorlar ama ne daha iyi bir yaşama ulaşıyorlar, ne de eski günlerin huzurunu tekrar yakalayabiliyorlar. bir aile tamamen parçalanıyor, diğer aile ise bir araya geliyor ama yara alarak. iki erkek karakter; biri zengin olmak, diğeri ise samuray olabilmek için yollara düşüyorlar, hayallerinin peşinden gidiyorlar ama her zaman olduğu gibi, savaşın ve yoksulluğun bedelini yine kadınlar ödüyor. hele o adamın fırındaki çömlekleri bırakmamak için yaptığı aç gözlülüğü bir görseniz.
    --spoiler--
    öte taraftan film kim imzalı mı, kenji mizouguchi üstat. kurusowa bile üstat görür onu. siyah beyazdır.
    1 ...
  8. 4.
  9. soluk soluğa aranan filmlerden biridir. ve nihayet bulunur.
    gerçi yeni nesil embesillere pek izlenilebilir gelmese bile izledikten sonra göt olması kaçınılmazdır. bu film sinemanın kilometre taşıdır. kafanı gözünü yararım lan.
    1 ...
  10. 6.
  11. kenji mizoguchinin dünya sineması tarafından tanınmasına sebep olan 1953 yapımı bir başyapıt. Yani uzun uzadıya tarif etmeye gerek yok direk başyapıt.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük