600 milyon varil petrol rezervi, 618.1 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip ülke. Türkmenistan’ın elindeki enerji kaynaklarının değeri 9,7 trilyon dolar.
hazar'ın doğusundaki oğuz eline; hazar'ın batısındaki oğuz elinden selam olsun!
bağımsızlığının 26.yılı kutlu olsun öz kardeş.
büyük selçuklu devleti'nin bizler gibi vârisleri.
türkmenistan tarafsızlık politikası izlemesine rağmen başkentinde devasa oğuz kağan, selçuk bey, tuğrul bey ve dede korkut heykel/anıtları mevcuttur. türkçülükten uzak halleri bizden daha türkçüdür.
- Karakum çölü bu ülke topraklarının % 80'ini oluşturur.
- En önemli günlere 27-27 Ekim'de kutlanan Bağımsızlık Bayramı ile 12 Aralık'ta kutlanan Tarafsızlık Bayramı'dır. Ayrıca her yıl ocak ayında ipek Yolu Ralli'si yapılımaktadır.
- Yemek kültüründe pirincin kutsal bir önemi vardır. Hem pirinç yemeklerini tüketmeyi çok severler hem de perşembe ve cuma günleri ölülerinin ruhları için pilav pişirirler.
- Kavunun anavatanı olarak kabul edilir. Ülkeye özgü çok lezzetli ve oldukça lezzetli ve oldukça büyük boyda kavunları meşhurdur
- Ulaşım otobüslerle ve taksilerle sağlanılıyor. Neredeyse her özel araç taksi olarak da hizmet vermekte.
- Aşkabat'ın 18 km. batısında yer alan Nissa görülecek yerleri arasındadır. Bu bölgede yer alan 3. yüzyıldan kalma Parfiyalılar Krallığı Sarayı ziyaret edilecek tarihi mirasların başında yer almaktadır.
--spoiler--
Türkmenistan'da bulunan Cehennem Kapısı isimli çukur, yer altında sıkışmış gazın, düzgün bir krater içerisinde alev almasından ötürü, 40 yıldan uzun bir süredir, durmaksızın yanmaktadır.
--spoiler--
eski bir türkmenistanlı çalışanımdan işitmiştim, akıtayım müsaadenizle;
'' benzinin bidonu neredeyse 1 dolar, suyun metrekübü yaklaşık yarım dolar, elektriğimizi çok ucuza alıyoruz, biz 6 kişilik bir aile olarak ödediğimiz maksimum aylık elektrik bedeli 4 doları geçmiyor, merkez mahalleler dışında çok az kömür ile ısınan var onu da zaten devlet yılda 2 kez yardım zamanları dağıtıyor o da doğalgaz ve havagazı şebekesi olmayan yerlerde. Üniversiteye kadar tek kuruş para istemiyorlar vatandaşlardan. çocuk için yardım alıyorsun aylık bir kaç dolar düzeyinde. yani ucuzdur bizim memleket'' diyor bizim arkadaş...
Peki diyorum, neden çalışmaya türkiye'ye geliyorsunuz?
'' tamam işte, çok ucuz olduğu için hiçbir ülkenin firması işyeri açmak istemiyor. adam araba üretecek yurt dışında, esas ülkesinde araba. 14.000 dolar, bize getirip satsa alacağı para 450-600 dolar arasına tekabül eder (arkadaş import-export endeks farkını anlatmaya çalışıyor). bir sürü şeyi buna göre düşünebilirsin. devlet son 3 yılda yabancı yatırımcıyı çekmek için çok çalıştı ama gelen çok az, anca rusya'dan, ukrayna'dan, kırgızistan'dan, türkiye'den geliyorlar.''
demem o ki; çok da zengin olmayacaksın, milleti bedavaya alıştırmayacaksın. nerde çokluk orda...
Atavatanım. Annem Türkmenistan dan horasana oradan da Anadolu Afyon Eskişehir civarına yayılan türkmen yoruklerden. Babam selanik e iskan politikası sebebiyle yerleştirilen türkmenlerden.