türkiyeden yardım istemesine rağmen iktidarın gözlerini kapattığı ve arap kürt terörüne teslim ettiği türk yurdudur.
gavim gardaş nerdesin diye çığlık atan soydaşlarımızın yaşadığı yerdir.
Türkiye'nin olup da Türkiye'nin olmayan toprak. Radyolarda bile türkünün yöresi söylenirken Türkmeneli yöremizden denmektedir. En yakın zamanda bizim olan bu toprak, Türkiye'ye bağlanmalıdır ve bağlanacaktır!
ırak türkmenelinin yaşadığı türk yurdudur. kürdistan özerk yönetimi ile arapların yaşadığı bölgenin arasında kalmaktadır. bu yüzden iki taraftan da ezilmektedir. özerk yönetimi kurulmadığı halde kendi vatanlarında azınlık kalacak insanların yurdudur. özellikle erbil'de kürt, tuzhurmatu ve havice'de arap olarak gören çok sayıda türkmen vardır. bu asimilasyonun devam etmesi durumunda tarihten silinme tehlikesiyle karşı karşıyadır. özellikle mezhepsel sebepler ve birbirinden kopuk yaşantıları türkmenlerin asimilasyonunu hızlandırmaktadır. saddam sonrası ırak cumhurbaşkanı celal talabani'nin türkmenlerin çoğunluk olduğu bölgede özerk yönetim kurmalarına izin verileceği sözü hiç tutulmamıştır. özerklik durumunda türkmeneli 2 ayrı bölge halinde kurulabilir.
1) batı türkmeneli: telafer ve çevresini kapsar. türkmeneli'nin küçük parçasıdır. şehir merkezi tamamen türkmenlerden oluşmaktadır. türkmenlerin %75'i sünni %25'i şii müslümandır. türkiye'ye yakın olmanın çok faydasını görmüşlerdir. türkmenler belinde silahıyla gezerler. bu yüzden ne baas rejimi nede kürt yönetimi telafer'in etnik dokusuna dokunmamıştır. musul şehri ise tartışmasız şekilde sünni arapların çoğunluk olduğu şehirdir. ırak devletinin kurulmasıyla beraber musul arap şehri olmuştur ve nüfusu çok fazladır. buradaki türkmenler telafer türkmenleriyle iş birliği yapmalıdır. şehrin batısındaki türkmen köyle telafer'e bağlanmalıdır.
2) doğu türkmeneli: türkmeneli başkenti ile tuzhurmatu'dan aşağıya doğru uzanan hattır. altınköprü'den mendeli'ye doğru uzanır. türkmeneli'nin büyük kısmını kapsar. batısı sünni, doğusu şii türkmenlerden oluşur. bu bölgede türkmenler daha kültürlüdür. büyük çoğunluğu şehirlerde yaşar. fakat büyük baskı altındadırlar. özellikle kerkük'ün zengin petrol kaynakları kürt bölgesel yönetiminin iştahını kabartmaktadır. şii türkmenler arasında mezhepçilik üst safhadadır. bölgede arap ve kürtlerin sünni olması şii türkmenleri mezhepçi şii partilere yöneltmektedir. erbil türkmenleri bu bölgeye yakındır fakat türkmeneli içerisinde yer almaları mümkün değildir. olması gereken türkmenler kerkük'e, kürtler erbil'e olacak şekilde nüfus değişimi olmalıdır. ırak gibi vahşi bir ülkede farklı etnik gruplar mutlu şekilde yaşayamıyor çoğumuzun gördüğü üzere.
ırak siyaseti türk siyasetine göre çok daha fazla gericilik ve yobazlık içerir. bizde mezhepçilik ve etnik ayrımcılık el altından yapılırken ırak'ta resmi politika gibidir. bu yüzden şii ve sünni türkmenler siyasi arenada iyi anlaşamaz. 2010 ırak parlamento seçimlerinde şii olduğu halde mezhepçi olmayan ve sünnilerin desteğini alan ayad allawi'nin bloğu 1. parti çıkmıştır. sünni arapların etkin ve organize girdiği tek seçimdir. fakat şii mezhepçisi maliki koltuğunu korudu ve sünnilerin ittifakı bozuldu. seçimlerle hakkını alamadığını gören sünni araplar ışid gibi terörist örgütlere yöneldi ve iç savaş başladı.
türkiye bu süreçte türkmenleri sünnilerin desteklediği ayad allawi bloğuna yöneltti. fakat son seçimlerde allawi'nin bloğu dağılmış ve türkiye türkmenleri direk sünni partilere yöneltti. bu sonuç türkmen cephesi'nin mezhepçi damgası yemesine ve şii türkmenlerden oy kaybetmesine sebep oldu. ayrıca şii mezhepçiliği yapan hukuk devleti partisi iran'dan gelen mollaların desteğiyle şii türkmenleri kendi safına çekti. iran özellikle şii azerbaycan türklerinden mollalar yollayıp şii türkmenleri uyutmaktadır. el altından hem kürt bölgesini hemde şii arapları destekleyip sünnileri terörize etmiştir. bugün ışid gibi örgüt varsa en büyük sebebi sünni araplar seküler arap milliyetçiliği hedeflerken mezhepçi şii arapların buna karşı çıkmasıdır. ırak yakın bir gelecekte bölünecek gibi durmaktadır. türkmenler parça parça olmadan önce türkmeneli'ni kurmalıdır. yoksa kürdistan, sünni ırak ve şii ırak içinde bölünüp yok olacaklardır.
gözümüzün içine bakarken, "sev beni" diye, kendi derdimizden başını okşayamadığımız yeğenimizdir.
bir gün, elbet bir gün, aynı bayrak altında yaşayacağımız insanlarımızın yaşadığı yerdir.
sevmektir, hiç tanımadan; özlemektir, hiç gitmeden; yanmaktır birlikte, uzaktan da olsa.
allah sizi korusun türkmen kardeşlerim. çektiğin eziyet bir gün son bulacak, elbette allah adalet sahibidir. sana bu acıları çektirenleri azabı ile yakalayacaktır.
sonra gök rengi bayrak altında güneşli günler göreceğiz!
Irak'ta bir bölge adıdır. Bölge esasen, Irak Türkmenleri'nin tarihsel olarak baskın bir nüfusa sahip olduğu geniş toprakları tanımlamak için kullanılan politik bir terimdir.
Söz konusu topraklar, Irak-Türkiye-Suriye sınırında bulunan ve çapraz olarak iran sınırına kadar uzanan bir bölgeyi kapsamaktadır.
Bölgenin kuzey kısmındaki şehri Kerkük, Türkmenler için başkent sayılır.
ırak Türkmen cephesi ise Kürt özerk yönetimi merkezi olarak bilinen erbil'de 4-7 Ekim 1997'de yapılan Birinci Türkmen Kurultayı'nda kurulmuştur.
esasen erbil'de de yoğun bir Türkmen nüfusu ve kültürü mevcuttur.