bir çok kişinin asla inkar edemeyeceği, dünyanın her bir yanında mutlaka bulunmuş olup tarih biliminde hiç bir sınıflandırmaya girmediği için ayrıca türkoloji adında bir bilim dalının doğmasına sebep olmuş olaylardır. bunlardan bir kaçı ise;
- dünyanın örnek alabileceği bir önder yetiştirmişlerdir. (bkz: mustafa kemal atatürk)
- şu anki avrupa haritasının şekillenmesi,
- sömürge altındaki ülkelere, bağımsızlık yolunda yapılacaklara örnek olmuşturlar,
- tarihi değiştirmesi,
- ...
yol açtıkları korkular ve barbarlıkları nedeniyle çinliler'e çin seddi'ni yaptırmaları dışında dünya mimari'sine başka nasıl bir katkılarının olduğu merak konusudur.
çok gelişmiş bir medeniyet olan osmanlı'nın devlet sistemi. bugün abd başta olmak üzere çoğu gelişmiş ülke osmanlı'dan birşeyleri kopyala yapıştır yapmıştır.
osmanlı dönemindeki alimlerin, mutasavvıfların, bilimadamlarının, mimarların hatta padişahların çoğunun "devşirme, rum, fars, ermeni vs." olduğu düşünülürse sadece tek başına "türklerin" dünyaya mimarisine, sanatına hiçbir katkıları yoktur. çünkü "türkler" evvela göçebe ve savaşçı bir yaşam kültüründen gelmedirler. onlar için "at, avrat, silah" önemlidir sadece. medeniyet, demokrasi, aydınlanma vs. bu gibi süreçleri müslümanlaşarak "osmanlı" içerisinde sonradan özümsemiş ya da tam olarak özümseyemedikleri için aradan yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen halen kültürel kimlik karmaşası yaşıyorlar. artık çağa hakim olan "beton bina, çelik konstrüksiyon, küreselleşme, teknoloji, küresel sermaye" gibi nesnel gerçeklikler karşısında ne at kaldı ne avrat ne de silah. halen düzlüklerde at koşturarak kelle avcılığı yapacaklarını sanıyorlar. bırakın bu işleri kardeşim ya, hangi devirde yaşıyorsunuz.
hiçbir şey katmamış diyenlere götümle gülerim. dünya tarihine sosyal, bilim ve sanat gibi birçok alanda katkılarımız olmuştur, inkar edilemez, azımsanamaz.
göktürkler, avarlar, türgişler, karluklar, karahanlılar, kıpçaklar, peçenekler, kırgızlar, saltuklar, anadolu selçuklu, akkoyunlular, karakoyunlular, osmanlı devleti, türkiye cumhuriyeti.. aklıma gelenler bunlar. dahası da var.
"götüyle" hareket edenlerin "götleri" ile reaksiyon vermek yerine belgeleri ile kimin "dünya mimarisine ve sanatına" ne gibi bir katkılarının olduğunu aktarması "uygun bir yoldan" aydınlanmamıza vesile olacağı gibi bize de türklerin "sadece götü ile gülebilen" varlıklar olmaları dışında başka inceliklerinin de olduğunu kanıtlayacaktır filhakika!
ordu nasıl yönetilir,locistik destek nasıl sağlanır, ordunun geçtiği güzergah, konaklanacak yerler ve en önemlisi hak ve adaleti öğretmiştir. yan tarlada atını otlattı diye kafası vurulan askerler en büyük kanıttır. hakka hukuka önem vermiştir ordu düzeyinde. osmanlının çok büyük bir orduya nasıl hükmettiği yabancı ülkelerin bile saygısını kazanmıştır.
piri reis haritasını zaten japonlar yaptı, Tac Mahali yapan mehmed isa efendi ise mimar sinan'ın öğrencisi değil ingiliz asilzadesiydi,ibn-i Sina ise Fransızdı,Akşemseddin rus'tu, uluğ bey ise çinli, ordulurda ise onluk sistemi uygulayan ise amerikalılardır,yunus emre almandır,mevlana ise ispanyoldur,farabi ise yunandır. Türkler mi? haa onlar hiçbişey yapmamış kusura bakmayın ya