geçim derdidir. ben çalışma hayatına başlamadan önce geyet de filozoftum. şu an geldiğim noktada sadece sıradan bir insanım. hayat şartları insanları tüm zamanını bir işe satmaya zorladığı için başka bir şey olmaya fırsatı olmuyor. filozof olabilmek için zengin ve boş bir insan olmak gerekiyor. yunanlar filozoftu çünkü zenginlerdi ve bütün işleri kölelere yaptırıyorlardı. onlar da yiyip içip sıçıp yatıp sadece felsefe yapıyorlardı. türklerden filozof çıkmamasının nedeni türklerin eksikliği değil türklerin yaşam koşulları. map zor başka bir şey değil.
düşünsel zenginlik taşıyan konuşmalar ya da düşünceler, yalnızca düşünsel zenginliği olan topluma aittirler: sıradan toplumda bunlardan adeta nefret edilir; çünkü sıradan toplumun hoşuna gitmek için kesinlikle sığ ve bön olmak gereklidir.
Belge tutan millet değilizki, çıksa belgeler, fikirlerini yazacak birşey yok. Yani yazı kültürü pek fazla yok. Ancak sözlü gelenek yayılabilirdi onuda halk anlamamıştır.
Her milletten filozofluğun niteliğini taşıyan insanlar vardır, batı düşünce tarihine iyi bakın. filozofların birçoğu akademik bir çalışma yapma olanağı bulduğu için tanınmakta. batı dünyası dışında, filozoflar pek yazılı eser vermiş değiller, hatta onlar yakınları dışında da tanınmış değildir. kimisi bir köyde çiftçi, kimisi bir madende çalışıyor olabilir. stereotiplerinizin(kalıp yargıların) dışına çıkın ve kendi milletinizi hakir görmeyin.
Türk milletinin belli dogmaları vardır ve onların dışına çıkmazlar dolayısıyla filozof olmak için belli düşünceleri aşmak ve yeni, farklı şeyler düşünmek gerektiği için türklerden filozof çıkmamaktadır.
filazof aklına sorular takılan adamdır;niçin ,neden nasıl vs
ama biz zaten her şeyi biliriz...
tek sebebi yoktur.
biz genelde hep kısa yol tuşları ararız.
ama konuya ilgi duyanlar için
linkte çok önemli açıklamalar var. https://www.youtube.com/w...?v=sQkNitaUzZg&t=159s
bu arada kişisel olarak bir sorunumuz olduğunu düşünmüyorum.başka sistemlerde,başka ülkelerde başarılı olan bir sürü
insanımız var.
aç filozof mu olurmuş, bizler aç karınımızı doyurmak için günde 12 saat çalışıp geri kalan saatlerde yemek, ve uyumakla geçirmek zorunda olduğumuz için düşünmeye sorgulamaya fırsat bulamıyoruz.
Filozof olmak için rahat bir düşünce ortamının olması lazım. Hadi diyeli bu ortam oluştu, halkın refah seviyesinin yüksek olması gerek. Bu ülkedeki insanlar geçmişte de geçim sıkıntısı çekiyordu şimdide de. Bu adamlar ay sonunun nasıl geleceğini düşünerek zaten filozof gözümde aq. Boş yapmayın.
Adam felsefe ile ilgilenecek, arastiracak, okuyacak, sorular soracak, cevaplar bulacak ve ayni zamanda hayatini devam ettirecek. Para olmadan nasil yasayacak peki? Bu ülkede felsefe para etmez, kitap yazsan kimse dönüp bakmaz, degeri yoktur. Üniversite,dernek,vakif veya sivil toplum örgütleri desteklemez. Böyle olunca adam felsefe ile nasil ugrassin? Ekonomik refahin, dusunce özgürlüğünün olmadigi yerde neden filozof yok diye sorular sormayin.