türkler yaklaşık 1000 yıl farsları yönetmiştir.
(bkz: selçuklular)
(bkz: safeviler)
(bkz: kaçarlar)
iranda farslar son yüzyıldır etkinliği ele geçirmiştir. onuda yakında yine kaybetmeleri muhtemeldir.
Türkler saf, farslar fitne ve Şeytanlar. Türkler organize olma konusunda becerikli, farslar organizasyonu bozmada mahirler. Türkler iyi niyetli, farslar hesapci ve politiktirler. Türklerin dertleri kendileriyledir lakin farslarin bütün dertleri Türklerdir.
Türkler gibi onlar da asyanin kadim milletlerinden biridir. Iki toplum bir birine bayağı kaynaşmıştır selçuklu devletinden itibaren iranlılar türk devlet yapısını, dilini etkilemiştir. Türkler de pek tabii tebaası olan ıranlıları etkilemiştir. Ayrıca iki toplum çoğu zaman rekabet içinde bulunmuştur.
farslar islami ilimlerde daha üstündürler. zaten kullandığımız bir çok dini terim arapça değil farsçadır. (bkz: namaz)
farslar tarihteki en eski istihbaratlardan birini kurmuşlardır. (bkz: şah gözü ve şah kulağı) ama daha sonra teşkilat-ı mahsusanın ve mit in iran istihbaratlarına ezici bir üstünlüğü vardır.
liderlik etmede özellikle islama liderlik ve hizmet etmede türklerin ezici bir üstünlüğü vardır. zira savaşçılıkta da aynı durum söz konusudur. ve farsları 3-4 yüzyıl boyunca türkler yönetmiştir. (bkz: şah da bizim sultan da) kısaca iki tarafında birbirine üstün olduğu yönler vardır. ama türkler bana göre daha üstünler.
farslar batıya gitmeye niyetlendiği zaman yunanlılardan şamarı yiyip yerine oturmuştur. türklerse yunanistanı yaklaşık 500 yıl boyunca sıradan bir vilayet olarak kullanmıştır.
türklerin yalnızca oğuz boyu tüm fars coğrafyasında 900'lerden, 1925'e dek egemen olmuştur.
farsların o güçlü sasani imparatorluğu ve türklerin kutlu göktürk kağanlığı dönemi mücadelelerinde ise 3 büyük savaş yapmışlardır.
ilk 2 savaş farsların üstünlüğüyle bitmiş olsa da 3. ve son savaşta göktürkler zafer elde etmiş, sasanileri yıkılmanın eşiğine getirmiştir. önceki savaşlar sınır boylarında meydana gelmiş iken göktürkler son savaşta doğu acem'den sasani topraklarına girmiş, tiflis'e dek yürümüştür. bu 3.savaştaki mağlubiyetten sonra sasaniler bir daha eski güçlerine dönememişlerdir.
dönemi farketmeksizin yapılan tüm mücadelelerde iran-fars coğrafyası türk hakimiyetine girmiştir.
gerek 900'lerde başlayan oğuz göçleri olsun, gerek sasani-göktürk mücadeleleri olsun..