asker sayısını askeri güç zanneden tiplerin uydurdugu söylemdir. elalem tek hamlede yüzlerce kişiyi ortadan kaldıracak füzeler insansız uçaklar yapıyor. beğenmediğiniz iran kıtalararası füzeler deniyor. biz hala asker sayımız yetmiyor askerlik uzasın diyoruz.
bir devletin gücü; salt asker sayısı-nüfus, silah sayısı-teknoloji ya da ekonomik güç-siyasi otorite olarak teke indirgenemez.
örnek olarak çin ya da hindistan en kalabalık ülkelerdir,orduları fazlasıyla büyüktür ancak süper güç değillerdir, teknoloji ve ekonomi yoksunu olmaları zaafiyettir.
kuveyt, suudi arabistan gibi ülkeler petrol zengini olarak önde durmaktadır, ancak askeri güçleri ve siyasi otoriteleri yoktur.
japonlar veya iskandinav ülkeleri teknolojik olarak ön planda olmalarına rağmen siyasi nüfuzları ortadadır.
güçlü bir ülke askeri gücüne, ekonomik altyapı katmalı, iyi bir politika ile bunu pekiştirmelidir. * (bkz: abd)
haklı bir sanıdır. zira ordu, kendi devletinin saldırılarıyla bile henüz yıkılmamıştır, o derece yani düşün içten bile yıkılmadı sallansa da dıştan gelen ne yapacak?
çok doğru tespit. türkiye tabi ki en büyük güç değildir askeri olarak. piyasada a.b.d., israil, almanya varken bu durum söz konusu değildir. ancak şu da bir gerçek ki türkiye'nin askeri gücü bu saydığım ülkelerin ardından sayılan nadir güçlerdendir. diğer bir avantajı ise hem konvansiyonel harbe sürekli hazırlanması hem de bilfiil gayri nizami harp unsurlarıyla mücadele ederek bu konuda da dünyanın en tecrübeli ordusu olmasıdır. asıl soru tüm bunlar tek başına yeter mi? tabi ki hayır!
askeri güç milli güç unsurlarından birisi ve belki de en caydırıcı olanıdır. ancak bu caydırıcılığın artması ve gerçekten tam kapasiteyle kullanılması için diğer milli güç unsurları ile desteklenmesi gerekir. özellikle de ekonomik güç ve siyasi güç ile. bu konuda ise çok ciddi eksiklerimiz var. ülkemizin ekonomik durumu her ne kadar toz pembe olarak gösterilse de çok da iç açıcı değildir, bu kısıtlı şartlar altında da doğal olarak silahlı kuvvetlere ayrılan pay ciddi anlamda azdır. bazıları gibi şehir efsanelerine inanıp "gelirimizin yarısından fazlasını türk silahlı kuvvetleri yiyor, ondan zaten orduevleri falan o kadar ucuz" gibi kahve muhabbeti çevirecek arkadaşlar şimdiye kadar boş yere okumuşlar yazıyı, zararın neresinden dönsen kardır kardeşim, hadi başka başlığa. eğer bütçeyi gerçekten incelemek isterseniz tbmm sitesinde birazcık araştırma yapmanız yeterli ve göreceksiniz ki milli savunma bakanlığı'na ayrılan bütçe öyle yarısından fazlası falan değildir, o paranın da tamamı türk silahlı kuvvetlerine gitmemektedir.
ne zaman ki ekonomik olarak a.b.d. ya da israil düzeyine geliriz, ar-ge çalışmaları ile kendi silahlarımızı geliştirmeye başlarız, o zaman belki türkiye en büyük askeri güç olur. ancak şimdilik öyle bir durum yok.
asker sayısı bakımından haklı bir bakış açısı. ancak teknolojiden yoksun olmamız ve askeriyenni içindeki şereften yoksun şahsiyetleri hesaba katarsak tam tersini düşünebiliriz.
almanya artığı panther tanklar ve amerikan artığı f4 uçakları hakkında fikri olmayan kişi yanılgısıdır. profesyonel orduya ve nükleer güce sahip olmadıkça dandik olmaya devam edeceğiz.
Günümüzde askeri güç kuru kalabalık veya mantar tabancası türünden mekanizmalarla kazanılamayacak kadar zor bir olgudur.
Fakat bilinmelidir ve tarihte örneği vardır ki; Bir savaşı gökten bomba atarak veya deniz aşırı füzelerle kazanamazsınız. Kaldıki girdiğin ülkede yaşayan çoluk çocuk,kadın erkek,yaşlı genç bir anda seferber olup cihana meydan okumuş ülkeler mevcuttur. Pardon bunun ikinci bir örneği yoktur Türkiye Cumhuriyeti bunu gerçekleştiren tek istisnadır.