uzun zamandır yapılan gizli görüşmeler çerçevesinde uzlaşmaya varmak üzere olan iki devletin, kısa süre sonra imzalayacakları bir anlaşma neticesinde gerçekleştireceklerini düşündüğüm diplomatik yakınlaşma sürecinin önemli bir ayağı.
türkiye ve ermenistan'ın sınırlarını açma ve diplomatik ilişkilerini düzeltme yolunda önemli adımlar attığı şu günlerde, abd başkanı barack obama'nın türkiye'ye yapacağı ziyaret de bu anlaşmanın tarihinin belki de tahmin edilenden daha kısa vadede açıklanabileceği hakkında ipuçları vermekte.
her iki devletin de 1993 yılından beri birbirine kapalı olan sınırlarının açılması, iki ülkenin, gerek ticari gerek kültürel alanda yeni dinamikler kazanmasına vesile olacaktır. imzalanacak bu tarihi anlaşmada, sınırların açılıp ayarlanması ve diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin yanı sıra, iki ülke arasındaki gergin tarihe ilişkin anlaşmazlıkları ele alacak komisyonların da oluşturulacağını umuyorum.
halihazırda iddiadan ibaret olup, gerçekleşmesi durumunda her iki taraf içinde hayırlı olması temenni edilmektedir. bahsi edilen anlaşma ile Türkiye ve Ermenistan'ın sınırlarını açmalarının ve diplomatik ilişkilerini geliştirmelerinin özellikle petrol ve doğalgazın taşınma güzergahında bulunan ve önemi giderek artan bu bölgenin istikrar kazanmasında büyük ölçüde yardımcı olacağı düşünülmekteymiş efendim.
ermenistan'la cumhurbaşkanlığı düzeyinde yapılan temaslarda bile aylar öncesinden azerbaycan ile fikir birliğine varıldığı düşünülürse boşa atılmayacak adımdır. zira türkiye tutup ermenistan gibi vasat altı bir tarım ülkesinin gönlünü almak için azerbaycan gibi petrol zengini bir müttefiki incitecekse bu en basit tanımıyla salaklıktır...
zamanında köylülerimizi camiye doldurup diri diri yakmış olan, bugün hala elinde olsa dünyadaki bütün türkleri işkencelerin en ağırlarıyla yavaş yavaş öldürmeye hazır olan, asala'yı kuran, diplomatlarımızı şehit eden, üstelik düşmanlığını saklamaya bile ihtiyaç duymayan bir milleti, kardeşlerimizden bile öte olan azerilere, hatta 250 milyonluk türk dünyasına tercih etmektir.
akılla, şerefle, çıkarla hiçbir izahı yoktur, düpedüz onursuzluktur ve umarım yalandır.
--spoiler--
1994 yılında biten azerbaycan-ermenistan savaşı'nda ermenistan'ın işgal ettiği dağlık karabağ'dan 40 bin, azerbaycan'ın diğer yedi ilinden ise 700 bin kişi yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. böylece, azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal eden ermenistan yüzünden azerbaycan nüfusunun yüzde 13'ü kendi ülkesinde göçmen durumuna düştü. buna bir tepki olarak türkiye, ermenistan sınır kapılarını nisan 1993'de, hava sahasını da 1994'de kapattı. ancak, türkiye-ermenistan sınır kapılarının açılması konusunu sadece dağlık karabağ sorununa indirgemek doğru değil. ermenistan, türkiye ile ermenistan arasındaki sınırı belirleyen 1920 gümrü ve 1921 kars anlaşmalarının yürürlükte olmadığını iddia ediyor. ermenistan 23 ağustos 1990 tarihinde kabul ettiği bağımsızlık bildirgesi'nde türkiye'nin doğu anadolu bölgesi'ni "batı ermenistan" şeklinde tanımlıyor. ayrıca, ermenistan anayasası'nın 13'üncü maddesinin 2'nci paragrafında tarif edilen devlet armasında türkiye'nin bir parçası olan ağrı dağı'na yer veriliyor.
--spoiler--
azerbaycan'ın 'eğer ilişkileriniz düzelirse petrolünüzü keseriz' şeklinde yaklaştığı açılımdır. buradaki denktaş tayfasının muadillerinin azerbaycan'da da cirit atması sonucu kendilerinde huzursuzluk yaratan güzel gelişmedir.
türkiye nin kırmızı çizgilerini kırmızı halı haline getirenlere alıştık. lanet olsun ki bu memlekette şerefsiz dediğiniz zaman size saldırabilecekleri halde bu tipsizlere oy atan %40 ın varlığını da kabul ettik.
bu hareket onursuzdur, bu hareket kaypakçadır; bu hareket yavşakçadır. bu yapılan, bir takım çevrelere "bakın ben ne kadar medeniyim" göstergesidir. yaranma maksatlıdır. kafaları okşanıp, afferim len lafzına muhtaç olanlar tarafından yapılmıştır. milletine bırakın hizmet etmeyi, sam amca nın köpekliğine soyunanlar tarafından memleketin içerisine düşürüldüğü durumdur.
bu gün ermenistan a sınırını açan, yarın kürdistan a da açar. bu kadar basittir. türkiye cumhuriyeti devletinin neredeyse bir yüzyıldır süregelen duruşu; dansözlük haline getirilmiş; türk milletinin şerefi ve haysiyeti ayaklar altına alınmıştır.
bu rezilliktir.
bu rezillikte payı olan herkes te rezildir. bu rezillikte payı olan herkesin tek adresi istiklal mahkemeleridir. bu rezilliği destekleyenlerin alayının toplu mezarlarda mahşere girmesi gerekir.
bu milletin onuruyla oynayanlardan elbet hesap sorulacaktır, sorulmalıdır.
"karsilikli diplomatik" iliski olarak nitelendirilmemesi gereken. adi ustunde "karsilikli", tarih tarafindan kanitlanmasina gerek yok bu soykirim olmustur diye her yerde bas bas bagiran bir diasporaya engel koymayan bir devlete, azerbaycan sorununu cozmeyen bir devlete, sadece turkiye'nin acacagi sinir kapisi olacaktir. turkiye'ye ne katkisi olacak? bu tartisilir olsa da ermenistan'a epey bir katkisi olacagi tartisilmaz. soz konusu sinir kapisi olunca yillardir cografya dersinde gorup iyi de bu bilgi gercek hayatta ne isimize yarayacak? diye sordugumuz turkiye'nin cografi acidan stratejik onemi soz konusu. turkiye'nin onurunun gerek tarih onunde gerek simdi ki zamanda bu kadar ayaklar altina alan bir politika izleyen ermenistan'in ekmegine yag surmus olur getirecegi katkilar gelmese de olur zaten o sinir kapisindan. burda yazdiklarimin hicbiri ermenilerle ilgili degildir, ermenistan'in hukumet olarak politikalari ve diaspora'nin olayi cikmaza sokma cabasiyla ilgili. yoksa cok acikki, bu iki tarafta da zarar goren sivil olarak bizler ve ermeniler.
stratejik onem demiskene, bi fikra aklima geldi, hani butun organlar ben baskan olcam diye yarisiolarmis da got ben baskan olmak istiyorum dedigi zaman beyin kalp falan hep ona gulmus, gotte bunlari 1 hafta boyunca sictirtmamis ve baskan secilmis. hep aklima bu fikra geliyor, her tepemizi attirana deli hareketi gibi sinir kapisi kapatsak ne eglenceli olurdu lan. sacma olurdu tamam ama eglenceli olurdu. tamam sizin solemenize gerek yok naaptimi biliorum, ben bi cay koyip gelim.
rte nin davos taki çıkışının ardından turkiye nin israil e degil, israil in turkiye ye baglı oldugu gorulmus; bunun sonucunda yahudi lobisi yaramaz sımarık cocuk olmaktan cıkıp, uslu ve soz dinler bir hale büründürülmüştü.
ermenistan sınırının acılmasıysa, ermeni diasporasının elini kolunu baglamaya yonelik bir hareket ( diye tahmin ediyorum). boylece uluslararası arenada; turkiye diyebilecek ki 'ermeni diasporası ermenistan a yardım etmiyor, biz gittik yardım ettik, diaspora ya noluyor gtu bası oynuyor'.
ermeni siniri acilirsa ermeni diasoparasi ve turkiyeden nefret eden milliyetci ermenilerin gucu buyuk sekilde azalacaktir. ve bu yuzden ermeni turkiye siniri acilmalidir. ayrica olan onca kotu olaydan sonra kendimizi biraz olsun affetirmiste oluruz.
obamanın ziyareti üzerine türkiyeden talebidir.
buna olumlu bakan meclisimizin tutumu ise, hala ermenilerin işgal ettiği kardeş ülke azerbeycanın bize küsmesine neden olan tutumdur aynı zamanda, bakıldığında ne kadar acı bir durum olduğu ortadadır, bizlerin obamanın bir sözü ile değerlerimizi dostluklarımızı yok saydığımızı gösteren içler acısı durumdur, bizi bu duruma düşüren hükümete saygılarımla...
türkiye'nin mozaik yapısını daha da karmaşık hale getirmeye yönelik proje.
böyle bir teklifin kabul edilebilmesi hatta gündeme taşınabilmesi için öncelikle mevcut vatandaşların türk vatandaşlığına ve türk devletine gönülden bağlılığını ve herkesimden insanın buna inanmasını sağlamak gerekiyor.
fransa'da ermeni vatandaşlar yaşıyor, amerika'da da lobi faaliyetlerini yürütecek kadar güçlüler. ama her iki ülkede de ermenilerin geleceğe yönelik planları olduğundan bahsetmek kesinlikle mümkün değilken bu oyunları türkiye üzerinde oynamalarına izin vermek çok akılcı değil.
soykırım, alt kimlik-üst kimlik, self determination gibi kavramlarla yıllardır fokurdatılmaya çalışılan kazan yavaş yavaş kaynamaya başladı sanki. ermenisi,rumu kürdü, türkü (hepimiz) haşlanmadan önce aklımızı başımıza almalıyız.
karabağ sorunu çözülmeden, ermeni açılımı felan yanlış olacaktır. Ermeni diasporası Türkiye yi her ortamda rencide etmeye, itibarını düşürmeye vs. çalışsın, biz de hiç bir şey olmamış gibi davranalım. Yok artık bu kadar kör olamayız her halde. Bizim de çözülmesini istediğimiz sorunlar var ! Üstelik bizim sorunlarımız sözde veya arşivlerde yada alengirli felan da değil.
konunun ermenilerin sınırlarımızı tanımaması, doğu anadoluya anayasasında batı ermenistan demesi, karabağı işgal etmesiyle hi alakası yoktur. bunlar türk tarafının çekincelerdir ki, ak parti hükümetinin türkiyenin
ulusal çıkarları ve duruşu kavramıyla alakası olmadığı için bunlrı önemsemezler.
abd ve ab nin rusyayı, enerji kaynakları üzerindeki ermenistandan yerleşik çıkarma planıdır. büyük ihtimalle sınır açılacak, türkiye ve azerbaycanın kırmızı çizgileri sallanmayacaktır.
her iki tarafın sınırlar açıldıktan sonra ki çıkarlarını ve sınırların açılmaması halini yani şimdiki hali göz önünde bulunduralım.
eğer sınırlar açılırsa ermenistan doğu-batı sınırlarına uygulanan izolasyondan batı kısmını kaldırmış olacak. ülke ekonomisi, sanayisi hızla iyileşecek. yabancı yatırımcıları ülkesine davet edebilecek. lojistik anlamda çok büyük bir avantaj sağlayacak.
iyi de türkiye neden böyle bir uygulamaya gitsin? sorusu akla gelebilir. olayın iki yüzü var. birincisi türkiye avrupa arenasına kendini affettirmeye çalışıyor ki bu olayın arka yüzüdür. görünen yüzü ise atatürk'ün söylediği "yurtta sulh, cihanda sulh" lafını yurt kısmını es geçerek * direk cihana yönelmesi durumudur.
eğer sınırlar bu şekilde kalmaya devam ederse 17-18 yıldır devam eden karabağ sorununa ermenistan daha fazla katlanamayacak eninde sonunda oradan çekilecektir ki azerbaycan'ın da türkiyeden beklediği davranış budur.
yani her anlamda sınırların açılması ermenistan yararına, türkiye ve azerbaycan'ın da zararına olacaktır. eğer açılmazsa her üç ülkenin yararına olacaktır zira ermenistan'ın da karabağ sorunu artık canını sıkmaktadır.
bunlarda cizgi yok, bunlarin ar damari patlamis. cikarci bir basbakan ve uysal bir cumhurbaskani olduktan sonra, her sey normaldir. bunlar türkiye ye ermeni soykirimi aniti bile diktirirler. bunlarin cadiri, günes nerde aciyorsa ordadir.
hiç istemediğimiz fakat bu iktidar yüzünden açılmaya ramak kalmış sınır kapılarıdır. azerbaycan gibi her zaman yanında duran bir ülkeyi g*t kadar ve bize hiç bir yararı dokunmayan bir ülkeye değişmemelidir türkiye cumhuriyeti.
ilk başta iddiadır, şakadır dediğimiz lakin gittikçe ciddileşen durum. Ağrı dağını ulusal simgesi yapmış, senin doğudaki topraklarını kendi hayali haritasına dahil etmiş toprak bütünlüğünü tanımayan bir ülkeye hiç bir çıkarın olmadan sınırlarını açmak demek, nerden bakarsan bak dötünü açmak gibidir, hötöröflüktür.
demokrasi, barışçıl çözümler, liberallik de biyere kadar denilen durum. her fırsatta bizi domaltmaya çalışan bir devlete sınır kapıları neden açılır? ''dandik şarkılarına eurovision'da 12 puan verme ezikliği neden gösterilir''i ben daha anlayamamışken bu da neyin nesidir? pkk'nın açık şekilde kurucularından olan bir devletle neden kanka olunmak istenir?