şehir planlaması hemen her şehirde mevcuttur ama her gelen işine göre değiştirir o planı.
bu planlar belirli dönemlerde şehrin nüfus artışı ve genişlemesi sebepleriyle güncellenmesi gerekirken bazı şehirlerde maalesef 10-15 senede bir yenilenir.
tabi bu planı bile yenilemeyen yönetimler gecekondulaşmaya vesaire dur diyecekte gören olacak.
sonra gerçekten çalışkan kimseler göreve başlayınca eskinin beceriksizliklerini, tembelleliklerini mi temizlesin yoksa görmezden gelip o hataları halihazırda olmuş kesimlerle mi sınırlı kılmaya özen göstersin.
bir gerçektir. acı bir gerçektir. daha acı olan ise gelişmekte olan bir ülkede yaşamamıza rağmen bu konuda elle tutulur bir çalışmanın yapılmamasıdır. maalesef plansız ve çarpık kentleşme dağı her geçen gün biraz daha büyümekte ileride düzeltilmesi daha zor bir hengameyi ortaya çıkarmaktadır. tek çözüm ise elini şimdiden taşın altına koyup kentsel tasarım çözümleri üzerine kademeli bir yapılanma planına göre yeni ve gelişmekte olan türkiyenin sahip olacağı kentleri geç kalınmadan inşa etmeye başlamaktır.
bizde önce bir cami yapılır, sonra şehir onun etrafında dizilir. bu diziliş esnasında dükkanlar mecburiyet caddesi adı altındaki bir caddede toplanır. şehre hakim, yüksek bir tepeye atatürk heykeli dikilir. şehrin çıkışına da bir hastane.
alın size tipik bir anadolu türk şehri.
göçebelikten şehir hayatına geçişin, geç olması sebebiyle var olan durumdur.
plansız yapılaşma menderes döneminde başlamıştır ve hala da devam ediyor. cubhuriyet'in ilk yıllarında köylerin bile nasıl olacağı planlanmıştır. ve planlara dünyanın ilk ve tek hayvan mezarlığı bile eklenmiştir ama hepsi çöpe atıldı elbette. ve plansızlık osmanlı döneminden beri gelen bir olgudur.
aslında plan program var ama o plan program sadece yapılacak binanın planı. kaldırım, otopark gibi yerlerin planlanmasına çok yeni başlandı. bu sebeptendir ki şehirlerimizin merkezleri saçma sapanken yeni kurulan yerleri biraz daha yaşanılasıdır.
Acı gerçek.New york da heryer cetvel ile çiziliyor bizim Türkiye de mahalle de ki yaşlı amcalarin "ahan da buraya yapağ." gibi ifadeler ile yapılmaktadır.