doğruluk payı olan tespittir. vatan-millet-bayrak söylemleri eskiden sağa ait iken, şimdi bunları savunmak sola kalmıştır. mevcut sağ, şimdi bu kavramları savunanları "ulusalcı" diye yaftalayı yandaş medya, yargı ve polisle sindirmeye çalışırken kendi geçmişini inkar etmektedir. velhasıl kelam, garip bir ülkede garip bir toplumda yaşamaktayız.
idris Küçükömer veya başka birinin bence çok yanlış tesbiti. Sol ve sağ kavramları bizim tarihsel arka planımızda karşılığı olan kavramlar değil dir. Bence Türkiyedeki sol sol değildir, sağ'da sağ değildir şeklinde olması gerekir.
Tesbitin yanlışlığı şöyle de anlaşılabilir. Bu toplum tarihsel geçmişinde sınıf düzeni yoktur. Bir insanın sadece fakir olduğu için solcu zannedemeyiz veya zengin olmak demek sağcı olmak demek değildir. Örneğin adıyamanlı (şehir ismi önemli değil) bir işçi kendini toplumsal olarak izmirli bir işçiye mi yakın hisseder yoksa adıyamanlı bir iş adamına mı?. bizde toplumsal saf tutma dinamikleri avrupa'da olduğu gibi belirlenmez. Türk işçisi patronu için allah razı olsun bana ekmek verip karnımı doyuruyor der ama avrupalı işçi '' sen benim çalışmamla para kazanıyorsun uçlan mangırları şeklinde yaklaşır ve onu toplumsal rakibi olarak görür. Durumumuzu tanımlamak için illa birilerine ait kavramları kullanmak zorunda değiliz. Biz asya kökenli bir toplumuz,
zira ezberden bakmazsanız sosyal özgürlükler, refah, sosyal ödenekler gibi sola ait kavramlar türkiye'de islami kesim tarafından savunulmaktadır. erbakan hoca'nın 90'larda parti bildirisi komünist toplum düzenin bir yansımasıdır sanki. akp hükümetinin uyguladığı kürt sorunu politikası başta olmak üzere yapılanlar hep solun üstlenmesi gereken şeylerdir.
türk solu olarak bilinen kesimse -başta chp- koyu bir muhafazakardır. daima tabuları vardır. bu tabular tartışılamaz. kurucu düzen devam ettirilmelidir ve bozulmamalıdır. her yeniliğin altında bir hainlik bir düzenbazlık ararlar.
asya kökenli bir toplum olmak genel toplumsal dinamiklerden bağışık olduğumuzu göstermez. türkiye'de sol sol değildir sağ da sağ değildir demek biraz da türkiye'de sağ da yok sol da yok demektir. siyasal bilinç bunu doğrular nitelikte olsa da öz itibari ile olması gerekenin de bu olduğu anlamına gelmez.
bir ülkede antikapitalist bir kültürün olmaması o ülke için antikapitalizmden bahsedilemez demek midir? bence sadece o toplumun siyasal bilincinin manipüle edildiğinin göstergesidir. yoksa sağ sol gibi kavramlar batıya ait olsalar da içlerinde taşıdıkları anlam dönüşmüş olsa da asya kökenli ülkeler için de bunun böyle olmadığı anlamına gelmez.
solun devletçi bürokratik yapısına aldırmayıp "sol akımlar zenginler tarafından ezilir hep" demek siyasetbilmezliktir. türk solunun halen daha deniz gezmiş'lerin temsil ettiğini sanan safdillerdir.