(bkz: ucube heykel)
(bkz: heykelin başına eşarp takmak)
istanbul'daki çıplak kadın heykelinin kaldırılması(Bülent Ecevit koalisyon hükümeti zamanı, AKP zihniyetli insanlarca kaldırıldı.)
Saksafonun insanlardaki çağrışımı.
Tayyipist "sanatçılar"
Tiyatronun 1 lira olması.(bir dönem)
Cumhuriyet'in ilk yılları dışında sanat pek popüler olamadı maalesef. Aklıma gelen kısa örnekler;
Dönemin kahvelerinde bile piyano olması
Her okulda piyano vs. müzik aletlerinin bulunması.
Şiir dinletileri, Türk sanat müziği yaygınlaştırma çabaları...
Yavuz bingöl e sanatçı denmesi, Grup Yorum a Grup Yorum un bütün yıllarında baskın duzenlenmesi, AKP karşıtı sanatçıların konserlerinin reklamı verilmezken Tarkan,Serdar Ortaç gibi ünlülerin boy boy konser afişlerinin asılması. Yıllar önce Nazım Hikmet'in Sabahattin Ali'nin vatan haini ilan edilmesi, devrimci şair Ümit Ilter in şu an örgüt üyeliği suçlamasıyla hapishane de bulunması. Üç dört yıl önce Grup Yorum un "Cemo" sarkisinin örgüt propagandası suçuyla yasaklanmasi, Grup Yorum un 110 yılla yargilaniyor olması,seneler önce. ahmet kaya'ya yapılan saldırı. Örnekler çoğaltılabilir.
ressam olmak isteyen fen liseli öğrenciye "önce adam gibi iş edin sonra resmi hobi olarak yaparsın." denmesi, resim atölyesinde vakit geçirmenize milletin boş vakit geçirme gözüyle bakması, güzel sanatlar fakültesi öğrencilerine iyi bir yer kazanamamış da oraya girmiş muamelesi yapılması, herhangi bir üniversitede sanatın herhangi bir dalıyla ilgilendiğinizi öğrenen ailenin "oraya buraya bir şeyler karalayacağına derslerine çalış" şeklinde yanıt vermesi, sanatçının pop aşk şarkıları yapan şarkıcılar haricinde rağbet görmemesi, tablo satın almaya "abuk subuk şeylere para verilmesi" gözüyle bakılması, sokak sanatçılarına dilenci muamelesi yapılması, keman, gitar, piyano dışında bir çalgı çalan insana "aa gitar da çalabiliyor musun peki?" sorusu sorulması, çıplak insan resimleri çizene ilkokuldan itibaren sapık muamelesi yapılması, anatomi çalışmanın sadece tıp öğrencileriyle bağdaşması... daha sayacak çok şey var ama nefretim o kadar kabardı ki sakinleşmem lazım.
sanatsal değer gütmeyen hiçbir fikir anlamlı bir konu işlemeyen bomboş filmler, anlamsız müzikler, aptalca kitaplar ve sanat için yapılan her şeyin ise saçma bulunması, tutulmaması, dinlenmemesi Türkiye'de sanata verilen değeri apaçık gözler önüne sermektedir. tamam o beş para etmez şeyler dinlendi izlendi okundu herkesin hoşuna gitti fakat izlemeden dinlemeden gerçek sanat icra edenlere dil uzatmak da neyin nesidir?