türkiye de sanata olan ilgisizlik

entry28 galeri1
    28.
  1. Çevrende tiyatroya gitmiş olan bir kişi var mı acaba. Sonra sanattan bilgi iste.
    Hakikaten yaaa sanat neydi.
    1 ...
  2. 27.
  3. Düşünsenize Anadolu'nun bir şehrindesiniz. Bir AVM olursa en azından bir sinema bulunabilir. Ona da ya Hollywood tarzı ya da türk komedisi tarzında ilginizi çekmeyeceğini düşündüğünüz filmler gelir.

    Bu en iyi seçenektir.

    Belediyelerin kültür sanat adı altında yandaş firmalara yaptırdığı etkinlikler vardır. Okuldaki müsamereler bile daha kalitelidir çoğu zaman.

    Kitap almak istediğinizde kırtasiye niteliği olan yerlerde aradığınızı bulamazsınız.

    Tiyatro, kelimesini söylediğinizde birçok kişi ne anlatmak istediğinizi sorar.

    Yerel kültüre dair bir şeyler yapmak istersiniz bir bakmışsınız amacından sapmış.

    Ne günah işledim de buralara geldim dersiniz. Yapacak bir şey yoktur. Bir şekilde evinize kapanır, TV, internet ve kitap üzerinden hayata ve çorak topraklara bakarsınız. Büyük şehirdeyken de pek farklı değildir. Başka bir ülkede yaşamayı hayal edersiniz. Bunların düşündüğünüz için hemen tuzu kurulukla suçlanırsınız. Biz ki ne zaman kahvelerinde okey yerine satranç, çocukları susturmak için telefon yerine masal, kitap, dergi parasının çay, kahve parasından pahalı olmadığını anladığımızda yerine koyduğumuzda bir şeylerin değişmeye başladığını göreceğiz.
    4 ...
  4. 26.
  5. toplum cahil.

    kızlara ya da oğlanlara bak. küçük dünyalarına bak. baksan hepsi modern, hepsinde iphone-araba anahtarı merakı. maalesef içleri boş. ben sanatla ilgilenen bir adamım, ancak tek bir hatunum bile olmadı.

    bize talep yok.
    1 ...
  6. 25.
  7. Tipik Üçüncü dünya ülkesi profilir. Sanat için belli bir kültür düzeyi bu düzey içinse belli düzeyde ekonomik bağımsızlık gerektirir. Makarna-tarhanayla beslenen halkın sanat gibi bir derdi olmaz. Üstelik o acınasi durumu ve zihniyetiyle sanatı ve sanatçıyi hakir görür, kabalığı, köylülüğü, şiddeti ise kutsar. Buna çomarlığa övgü diyebiliriz.
    1 ...
  8. 24.
  9. Bir ülkede iyi bir beyinden daha çok güzel bir kalça konuşuluyor ise o ülke gelişmez.

    - Tupac amaru Shakur -
    7 ...
  10. 23.
  11. eğitim olsa keşke ama yok maalesef.
    0 ...
  12. 22.
  13. Sanat, refah düzeyi ile doğrudan ilişkilidir ve refah düzeyi yüksek olan ülkelerde sanata ilgi yüksektir. Refah seviyesi düşük ülkelerde ise insanlar geçim sağlamak için düşünmekten dolayı sanata yeterince zaman ayıramaz. Sanatı içselleştirebilmek için önce ekonomi gibi bazı meseleleri aşmış olmak gerekir.
    6 ...
  14. 21.
  15. nedensiz yere olmayan ilgisizliktir. insanlar eğitim sisteminin yozluğundan sanatla tam olarak ilgilenemiyor ki. aile baskısı ve ülkemizin şartları yüzünden oluşan gelecek kaygısı insanlara sevmediği işleri yaptırıyor. insanlar sanat yaparak geçinebileceğini bilse bir sürü insan zaten(ilgisi ve yeteneği olan) sanata yönelir. işte burada ortaya sosyal devlet ilkesinin girmesi lazım. insanların çalışmasa bile geçinebilmesi lazım iyi kötü. o yüzden önce insanların kafası rahat olmalı, sonra onlar zaten istedikleri alanlara yönelirler.
    2 ...
  16. 20.
  17. sadece sanata mı eğitime, adalete, bilime güzel neredeyse her şeye ilgisiziz. ama ranta, betona, haksız makam/ mevkilere, kutuplaştırmaya baya ilgiliyiz.
    1 ...
  18. 19.
  19. Degmez ki. Tiyatroculara artistlik yapma lan denilen topraklar ilgili olsa ne olur sanata? Sokak muzisyenlerini dilenci zanneder bunlar. Bunlar varya bunnlarrr.
    1 ...
  20. 18.
  21. Ezberden konuşan sevgili sözlük yazarları.
    Bu ülkenin en çok satan gazetesi 10 yıldan fazladır memleket şairleri diye sayfa yapıyor ve onbinlerce insan oraya şiir yazıyor.
    Her genç yakışıklı yada güzel fenomen demo şarkı çıkarmak için çabalıyor ve çıkarıyor.
    Milyonlarda sevgili blake şiirlerini kıskandıracak iyi geceler mesajları atıyor.
    Onbinlerce insanımız kahve ile kitap fotosu çekecek kadar okumaya aşık hem de.
    Yüzbinlerce liseli bir kısa film çevirip akademideki kodamanları şaşkına çevirmek istiyor.
    Derste deftere resim çiziyor, duşta şarkı mırıldanıyor, coğra bölgeler farklı mimari şekillerde evlerine kaçak kat çıkıyor.

    Şairlik bizde. Müzik bizde. Resim biZde. Mimari biZde. Roman bizde. Yahu ülkenin yarısı sanatçı gibi davranıyor nasıl sanata ilgisiz olabiliriz?

    Sanatta büyük bir kalite problemimiz olabilir ama ilgisiz değiliz işkemden atmayın ezbetletilen şeyleri.
    2 ...
  22. 17.
  23. rönesans yaşamamış olmamızdan kaynaklıdır.
    0 ...
  24. 16.
  25. Hâlâ anlamadığım, anlatamadığım, anlamak istemediğim durumdur.
    Kitap dersin fazla okuma zihnin bulanır der. Kur'an oku diyor dersin oku ama fazla okuma okuyacaksan dini kitap oku derler.
    Yavuz'dan örnek verirsin o Yavuz'du derler. Sanki ona ait bir meziyet.

    Kitap dersin. Pahalı derler. Hâlâ asgarî ücretle yaşama peşindeler. Durumunu düzeltmek için neler yapılabilir dersin. Hemen bir tevekkül havasına girerler. Ama demagojide de üstümüze yoktur.

    Sinema, gavur icadıdır ama Tv'de bolca izlenir. Tiyatro daha soyut bir şey onlara göre. En azından Tv'de hoşlarına gitmeyen bir şey olursa basıp geçiyor ama tiyatroda sizi bazen yerden yere vurur.

    Güzel sanatlar insanı dinden çıkarır onlara göre. Minyatür, hat dersin karşılık gelmez. Fatih'in bile resim çizimleri olduğunu, resim yaptırdığını söylersin, inandıramazsın.

    Daha buna benzer birçok örnek. Okunuşlarında bile var böyle düşünenler. Sadece para, asgari ücret, geçim derdi, ev, araba, telefon, faturalar, alacağı zam, atama, kontenjan, emeklilik maaşını düşünen ve düşündürten bir sistemde insanların sanata ayıracağı zaman biraz zor gözüküyor.
    2 ...
  26. 15.
  27. Millet geçim derdinde.
    Kendine bile zaman ayıramayanlar var.
    Yani para para para.
    2 ...
  28. 14.
  29. 13.
  30. refah seviyesinin düşüklüğünün de etkisi çok olsa da aslında insanımızın doyumsuzluğunun tatmin olmayışından dolayı sanat aklına bile gelmez. çıkın sokağa sorun, bin lira kazanan da geçinemiyorum der meclisteki bakanlar da geçinemiyorum der. ama binlerce insan ganyan bayilerinde maçlarda bir araya gelerek para yer.

    biraz da toplumdaki sanatçı kesime suç buluyorum çünkü az buçuk sanata ilgisi olanlara da tepeden bakıp "sen ne anlarsın sanattan, sanat işte bu benim yaptığımdır, anlamıyorsan senin kıt oluşundandır" tarzı yaklaşım eldeki ilgiyi de kaybettirir.
    2 ...
  31. 12.
  32. Sanatın gelişmesi için insanların öncelikli ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir.
    Bunlar barınma, yeme-içme, korunma gibi temel meselelerdir. Ne yazık ki ülkemiz müthiş bir yer olduğundan sanata ilgimiz de diğer ihtiyaçların altında ezilmektedir.

    Antik Yunan’da, rönesans sonrası Avrupa’da, 9.-10. Yy islam coğrafyasında bilim ve sanatın ileride olmasının esas sebebi de Budur.

    Sen çık sokağa, g*tüme bıçak yer miyim acaba korkusu olmadan eve dön. O vakit sanata yönelmeye karar verebilirsin.
    10 ...
  33. 11.
  34. 81 milyonluk ülkemin sanata olan tutkusu göz yaşartıyor.
    Taciz-tecavüz haberlerine ilgi: %99
    Tüm magazin haberlerine ilgi: %88
    işsizlik ve yoksulluk haberlerine ilgi: %35
    Sanat haberlerine ilgi: % 0.21.
    7 ...
  35. 10.
  36. şuan burda birşeyler yazabiliyosak şanslıyız bence bi çok insandan farkımız var.
    0 ...
  37. 9.
  38. (bkz: zorla güzellik olmaz)
    sen ilk once refah seviyesini yükselteceksin, milleti sadece geçimini düşünen zavallı konumdan kurtaracaksın sonra sanat mü düşünüyor sinemaya mı gidiyor sanata katkısı mı oluyor sonra tartışacaksın.
    1 ...
  39. 8.
  40. sanatı doğru anlatıcak insanların azalması buna bir etken olmuştur.
    0 ...
  41. 7.
  42. 6.
  43. bir ülkenin dünya platformunda söz sahibi ya da itibarlı bir ülke olmasının yolu ekonomiden sonra sanattan geçer. hatta ekonominiz ne kadar güçlü olursa olsun, sanatsal alanlarda kayda değer bir varlık gösteremiyorsanız, sahip olduğunuz bu ekonomik gücü de pozitif anlamda kullanamıyorsunuz demektir.

    türkiye -ya da anadolu toprakları- tarih boyunca hep türlü psikolojik saldırılara ve manipülasyonlara maruz kalmış bir coğrafyadır. bizler de bu geleneğin devamı olduğumuz için ülkem insanları hep saçma ve balon gündemlerle meşgul edilmiş, kafası haklı olarak hep geçim derdi ve hayat kavgasına gömülmüş, sanat gibi uğraşlar hep boş işler olarak kabul görmüştür.
    bunların yanında eğlence olarak erkeklere futbol, kadınlara da hiç bir sanatsal değeri olmayan hepsi bir diğerinin kopyası olan kalitesiz tv programları reva görülmüş ve hayat kavgalarından arta kalan zamanları da böylece doldurulmuştur.

    türkiyede terör, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, batıya olan saçma özenti ve dinin emperyalizme araç olarak kullanılması gibi insanların sanattan uzaklaştırması da planlı ve programlı dış mihrak güdümlü uzun vadeli bir plan olduğu ortadadır.
    0 ...
  44. 5.
  45. genellemek yanlış olacaktır zira hangi tiyatro,konser bileti almaya kalksan ya sona kalıyorsun ya da bilet tükenmiş oluyor.
    0 ...
  46. 4.
  47. üçüncü dünya ülkesi olmamamızın, batılılaşmakla-özenmek arasındaki farkı kavrayamamamızın vs. sebepleri de bu yüzdendir. ayrıca sanat, sanat için yapılır. lakin insan sanattan faydalanılır. sanat insan için yapılırsa, yani 'insanlar sanatımı beğensin, dinlesin, izlesin...' düşüncesiyle yapılmaya çalışırsa sanat değil, ticaret yapmış olur. sanat, sanat içindir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük