22 mart 2012 tarihinde çıkan ulu cami yangınıyla bir kez daha ne kadar mükemmel olduğu ortaya çıkmıştır.
700 yıllık cami yandı çünkü türkiye artık çok büyük bir devlet, sayın başbakanımızın tabiriyle bir köşede bekleyemecek ve olaylara müdahale edebilecek bir devlet.
biraz araştırınca şunlar da bonus olacak ortaya çıkıyor internette.
diğer konulara verdiğimiz önemden daha fazlasını vermenin mümkün olmadığı iştir.
otomobil çıkalı 100 sene olmuş hala yerli bir markamız yok.
400 senedir hala borçla geçiniriz.
tabi biz bu değiliz ama hakkettiğimiz bu, demekki.
son yıllarda üniversitelerde konuyla alakalı uzman kadrolar yetiştirilmesi için koruma varlıkları, restorasyon gibi bölümler açılsa da halen durum çok kötü.
daha kültür varlıkları envanteri bile tam çıkarılmamıştır. yani memleketin neresinde ne var ne yok bunların hangileri koruma altına alınmalı bilinmiyor. yapılan çalışmalarda örgütlenip yapılmadığı için şahsi çabaların ötesine geçemiyor.
eserlerin hayatta kalması için sadece restorasyon yeterli değil. eğer koruma tam olarak yerine getirilmezse değişen bir şey olmaz. bugün konya da selçuklu eserleri kirli havanın, trafiğin ve asit yağmurunun tehdidi altında.
ayrıca kendi ellerimizle verdiğimiz zararlar doğanın verdiklerinden daha fazla. hangi akla hizmet tramvay yolunu alaadin tepesinin etrafından geçirdiler anlamak mümkün değil. tramvayın oluşturduğu sarsıntı caminin temellerini sarsıp kaymasına yol açıyor. artık yıkıldıktan sonra yerine maketini koyup sergilerler.
müzelere ve müzeye dönüştürenler eserlere gün boyunca haddinden fazla ziyaretçi kabulü hepsinden daha çok zarar vermekte. ilber ortaylı yıllardır söylüyor günlük belirli sayıda ziyaretçi kabul edilmeli, giriş ücretleri yükseltilmeli diyor ama dinleyen yok. dünyanın bir çok sarayında böyledir. önceden bilet alırsınız, ziyarete gideceğiniz gün bellidir ve bilet fiyatı yüksektir. bu konuda daha ileri gidenlerde var . mesela taç mahal'in üstünden uçak geçmesi yasak. adamlar sadece ziyaretçilere karşı korumuyor.
istedikleri kadar restore etsinler, boyasınlar, badana etsinler koruma olarak bir şeyler yapmazlarsa dillere destan o taş işçiliğini ,camilerimizi, saraylarımızı çocuklarımıza ancak fotoğraflarla gösterebileceğiz.
Marmara Üniversitesi kampüsündeki 5. Murat'a ait Av Köşkü hamamındaki restorasyon tepkilere neden oldu. Duvarlarına sıva yapılıp somon rengine boyanan tarihi yapıya, klima takıldı.
marmara üniversitesi'ne göre ''..Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanmış projeye bağlı kalınmış ve tüm çalışmalar bu doğrultuda tamamlanmıştır."
Tamamen restorasyon yapılan sit alanında görevli 'kültür varlıklarını koruma bölge kurulu' inisiyatifindedir. Bu kurul kültür Ve turizm bakanlığına bağlıdır.
Onlar kabul ederlerse en rezil proje bile yapılabiliyor. Bu konuda asıl sorumlu Bunlar. Biz de restorasyon Ve resüstrüksiyon yapıyoruz şu an yaptığımız otel binalarında. Ama projeye başlamadan önce binaların tarihten kalma hallerine iyi çalışıyoruz, projemizi ona göre veriyoruz.
Buyurun şantiyedeyim; devam eden restorasyon çalışmalarımız;