bugün

komik ama puanı düşük diye tercih edilmiyor en başta.

hangi bölümün puanı en yüksekse en iyi bölüm oymuş gibi ona hücum ediliyor genellikle.
millet olarak sonuç odaklıyızdır biz. felsefede ise bir sonuç yoktur. birsürü sonu olmayan yol vardır. bu da bize pek çekici gelmez.
felsefe bölümü okuyanlar, boş beleş tipler olduğundan dolayıdır. Neden? Çünkü felsefe bölümünün puanı düşüktür, buraya girenler filozof olmak için değil, öylesine üniversite okumak, bir kaç sene daha asalak yaşayabilmek için girer. Tabi gerçekten idealist felsefeciler de olabilir tabi.
Hayatında kahveye gitmemiş, ordaki emmileri görmemiş kişi fikri. Ha emmi olunca beğenmiyorsunuz tabii. illa yabancı olacak..
üniversitelerde felsefe bölümü seçilmediğinin göstergesidir.

felsefe deyince hep aynı geyik döndüğü için yetişmiyor olabilir. veyahut felsefe deyince insanlar direk "atesit la bu" tarzı yakıştırmalar yaptığı için seçilmiyor olabilir, çok ağır dersler olduğu için seçilmiyor olabilir.

asıl olmama amacı ise "insanların bakış açısı" başka bir sebep olamaz.
'neden' sorusunu hiç sormuyoruz çünkü, ne dayatırlarsa koyun gibi ona inanıyoruz. her dayatılan kazığı sorusuz sualsiz içeri alıyoruz.
felsefe düşünme gerektiren eylem. bizde düşüneni içeri alıyorlar. ayrıca felsefe yapmak için insanların rahat olması lazım, yaşam tarzları kafalarını yormamaları lazım bir kaygıları olmamalı. bizde akşam ne yicez kaygısı varken neyin felsefesi lan.
ilk olarak, kişilerin düşünce tarzı sadece doktor mühendis olmasıyla alakalı. bu ülkeye felsefeci de lazım doktoru da mühendisi de çöpcüsü de. sonrasında, din söz konusu. felsefenin dini inançla ters düşebileceğine inanmalariyla. ve tabii ki burada devlet isin içine giriyor o da şudur ki, devlet teşvik edici yönlendirmeler yapmıyor.
hepsinin sonuçunda elimde diploma olsun da belki bir işe yarar seklinde düşünen düşüncesizlerin tercihi oluyor.
ne gelişiyor ne yerinde kalıyor, aksine.
felsefe refahın olduğu yerde gelişir. incelenirse felsefenin geliştiği noktalarda hep bir refah hakimdir ve özgürlük vardır. türk insanının gitgide özgürlüğünü kaybetmesi, bazı kalıplar içine girmesi, dogmatikleşmesi, refah ve özgürlüğe sahip olmaması türkiye'de felsefenin gelişmemesinin sebeplerindendir.
vardır ama bundan çok uzun zaman önce yunus emre, mevlana gibi değerlerin olduğu zamanlardır. ama yakın ve modern çağda muhafazakarlık ve fanatizm arttığı için bu alanda gelişme olamamıştır. (her şeyin aynı kalması gerektiğini savunan bir ortamda düşünme biçimi gelişebilir mi?! tabiki hayır)
bunun herhangi bir milletle alakası yoktur tamamen toplum yapısından öte meydana gelir. felsefe, pozitif bilim ve özgür düşüncenin var olduğu ortamlarda meydana gelebilir ve gelişir.
türk milletinin hemen her ferdinin filozofi yapma alışkanlığında olmasından kaynaklanır.

- bir ülkede herkes kendini filozof olarak görmeye başlamışsa, o ülkede gerçek filozofu kimse siklemez.
felsefe düşünmek, sorgulamak, aramak, demektir, yani felsefe okumanın bir ürünüdür, okuyan bir insan düşünür, sorgular, arar, düşünen insan sorar, soran insan da bulur. neden sonuç ilişkisi için de Türkiye de kişi başına okunan kitap sayısı, yılda 1 ise, bu entrynin cevabı budur işte.
nihat doğan.
olacak inşallah.
(bkz: ateistler genellikle filozoftur)
Esit agirlik bolumunu gereksiz goren, cocuklarinin sayisaldan baska bolumu secmesini istemeyen ailelerin oldugu bir yerde dusunur yetisir mi? Doktorluk-6 sene tip okuyup oradan oraya savrulan iyi kazanan ailesine, kendisine vakit ayiramayan basimizdan eksik olmamasi gereken memurlar- varken, muhendislik-is sikintisi var kendini yeterince gelistiremezsen mezun olmakla bitmiyor artik- varken, olmadi mimarlik-yorum yok birinci dereceden yakinim is bulmak icin yirtindi. Mimarlari cay doldurup yemek yapmaya yarayan calisanlar olarak goren yerler var evet- varken sen git felsefe oku, sosyoloji oku! Sosyoloji de psikoloji gibi guzel bolumdur ama okuyan issiz cok sacma. Memur alimi bile yok. Oysa topluma psikologlar kadar olur mu bilmem ama oldukca fazla fayda saglarlar. Bir rehberlik ve psikolojik danismanla psikolog ve sosyolog bir degil. Oysa sosyolojinin puani oldukca dusuk onlara gore. Sacmalik. Keza felsefe apayri bir brans kolay da degildir ama toplumumuza baksan herkes bi filozof zaten.
Çünkü Türk insanının her düşündüğü doğrudur. Hiç gerek yok öyle düşünüre falan. Zaten öyle biri çıksa onun kafasının dibini dirsekle ovalarlar.
çünkü türk insanı doğuştan felsefecidir.
artık eskisi gibi belirli felsefeciler yok. şimdi herkes felsefeci. yani sanılanın aksine türkiyede herkes felsefeci. belki bu yüzden yetişmiyordur*

başlık da çok felsefik olmuş ayrıca. türkiye'de neden felsefeci yetişmiyor. yeterince nem yok, bu yüzden olabilir mi?
düşünerek para kazanılamayacağı için olabilir. felsefe bölümlerinde okuyanların %99'unun öylesine girip lisans mezunu olmak için okuması olabilir. aile ve çevre baskısı olabilir. felsefe okuyana sen ne çıkcan * dediklerini zaman kayış kopabilir. en önemlisi de eğitim sistemidir. ilkokul 1'den itibaren düşünmek yerine ezberlemeyi tercih ettiğimiz için olabilir.
bizdeki felsefeciler içmekten başka işlere vakit ayıramıyor ki diye cevaplanası hede. bakıyorum ya tüm felsefeciler içiyor ya da tüm içenler felsefeci. ya da ben anlayamadım amk.
zaten felsefeci yetiştirilmez. sadece eğitimi verilebilir ki; türkiyede neyin eğitimi veriliyor ki felsefenin* eitimi verilsin. ha filozofun çıkmama sebebi ise zamanın da en çok filozofun yunan medeniyetinden çıkmasıyla aynı sebepten ötürüdür.
öncelikle özgür düşünce ortamı* ve düzgün bir ekonomi lazımdır. düşünmek için bile karnın tok olması şarttır.
Türkiyede ki felsefecilerin mutfak giderleri, doğal gaz faturası
gibi konularla sıkça muhattap olması sebebiyle gelişen durumdur. Günümüz şartlarının felsefi düşünceyi ve düşüneni sindirmesi, kalan sindirim artığının da anarşik kabul edilmesi
türkiyede, halkın mantalitesinden kaynaklanan olgunun, soru olarak yöneltilmiş hali.
karnı aç olan insan felsefeyi düşünüp fikir üretemez derdi lisedeki felsefe deri öğretmenim. Yani Türkiye de insanlar karnını doyuramıyorlar doyuranlar ise daha fazlasını istiyorlar para derdine düşüyorlar sebep bu.
dindar gençlik yetiştirme sevdamızdan olabilir mi ?
sen çocuğu yazın kuran kursuna gönder sonra felsefeci olmasını bekle.
sen çocuğa statik dogmaları aşıla sonra evreni, doğayı, insanları anlamaya çalışmasını bekle ! sen sonuç vermişsin bu çocuğa artık o bunları anlamakla uğraşmaz ki !

he son olarak malumunuz rte de açıkladı dindar gençlik yetiştireceğiz diye.