bir batılıya benzemek şeklinde algılanagelmiştir hep. modernleşmenin algılanışı bakımından osmanlı devletinin son 100 yılı genç cumhuriyetin 86 yılından çok daha tutarlıdır. hatta ülkemizin modernleşme hikayesinin cumhuriyetin ilk 25-30 yılında bıçak gibi kesildiğini, modernleşmenin sığ bir pencereden izlenip/algılanıp bir batılı gibi şapka takmak, geçmişi topyekün silmeye çalışmak, balolarda batılılar gibi dansetmek şeklinde algılandığını söylemek de gayet mümkündür.
sağa sola olan borçlar yüzünden denge politikası yürütmek adı altında her gelene yancılık yapmak mıdır modernlik anlayışı?
mondros'u imzalamak mıdır yoksa?
ya da sevre? ha yok ilk gemiyle ingiltere'ye kaçmaktır herhalde?
ya da pragmatist bir anlayışla kişisel çıkarlar için halkın maneviyatını sömürmektir değil mi?
yok bence değil.
bence şöyle;
- 20 sene evvel kadınların şahitliği bile adli olarak geçersizken seçme seçilme hakkı tanımaktır modernlik.
- ingilizler işgal ettikleri sömürgelerde ingilizce dayatıp, kafasını kaldıranların kolunu bacağını keserken, vatan savunmasında öldürülmüş düşman askerlerine acımaktır. bayrağına saygı duymaktır daha 100 yıl evvel bağrından kopan milletin. devletin.
- hilafet peşinde koşan halka, kendisini yönetebilmeyi öğretmeye çalışmaktır.
- 2009 yılında minareleri yasaklayanlara karşı, camii olan ayasofya'yı müze yapmaktır.
balo mu demiştiniz? tüm entelektüel yapısını nufüs mubadelesinde kaybetmiş bir ülkenin, kültür bombardımanına ihtiyacı vardı. sıra gecesi düzenlemenin ise hiç mi hiç sırası değildi.
evet 86 yıllık türkiye'nin modernleşme açısından aldığı yol içler acısıdır. ama bunun sebebi, her zaman her yerde yapmaya çalıştığınız gibi atatürk'ü karalama çabasıdır, atatürk'ün çabaları değil.
türkiyede modernlik anlayışı yıllardır batılılaşmayla paralel olarak ilerlemiştir.bu da ne yazıkki sosyal ve kültürel dejenerasyona sebep olmuştur.modernlik,milli kültüre sahip çıkarak çağı yakalamaktır...üzülerek söylüyorum ki ülkemizde modernlik anlayışı sadece pahalı ve özenti bir toplumu gerektirmektedir.