insanları canından bezdiren olaydır. daha dün 1.5 lira verip iki ekmek alıyorduk. şimdi 3 lira verip iki ekmek alıyoruz ve daha zam geleceği de konuşuluyor. yakında ekmeği falan karneyle alırsak şaşırmayın. gidişat onu gösteriyor. çok faydalı ya kola olmuş 4.5 lira. fanta olmuş 4.25 lira. meyve suları 2-2.5 liradan 3-3.5 liraya yükselmiş. ee hiç indirim yok hep zam var kardeş? biraz da indirim gelsin de oh çekelim bu ne zam zam zam vergi vergi vergi... eskiden türkiye'yi tanımla deseler "üç tarafı denizlerle çevrili, xx ülkeyle komşu olan, 1923 yılında kurulan vs." diye uzun uzun tanımlardık. şimdi " zam ve vergilerin her geçen gün arttığı ülke" olarak kısaca tanımlasanız yeter. hatta direkt sözlüklere zam, vergi= türkiye diye yazsınlar.
amk bakkalı da zamlar yetmezmiş gibi üzerinde 1 lira yazan bisküviyi 1.5 liraya satıyor. al o 50 kuruşu sok götüne yavşak.
para kolay kazanılmıyor beyler. adam eskiden simit satıp, midye satıp ev alıyordu. ev yapıyordu. şimdi 3.5 bin lira alsan bile vergiden, zamdan bilmem neden ev almak zorlaşıyor. allah'a şükür evim var. durumum da iyi. Peki ya olmayanlar? yazık valla yazık.
üretime dayalı bir ülke değiliz. hep tüketime dayalı. bok mu var dışardan tarım ürünü alıyoruz? hemen hemen her şey ülkemizde yetişiyor. binlerce işsiz var. hazırla gerekli olan ortamı, işsizler çalışsın sen de üret. hem sen kazan hem milelt kazansın hem de ülke kalkınsın. bir şeyler üretmek şart.
Halkın git gide daha da mal olmasıyla açıklanacak durum. Tükürdüğünü yalamamak adına kendine gireni bile savunan insanlar olduğu sürece bu böyle devam eder.
A101den iki hafta önce çaykur tiryaki çayı 21,95e almıştım. Bugün 24,95ti yamulmuyorsam. Yine de bunu fazla dillendirmeyelim. indirim yapmaya ilk maaştan başlarlar sonra.
Büyümenin gerçekleşmesi için zam yapılması gerekir. Böylelikle hedefleri tutturuyoruz açıklaması yapılıyor. Yıl sonuna kadar %7' yi yakalarız açıklaması yapılıyor. Yeni zamlar kapıda demektir.
O fiyatları artan meyveler ve sebzeler varya! işte onların satış fiyatları arttıkça tarla fiyatları " satılmıyor, vatandaşın alım gücü yok" diye düşer.
Ekonominin, üretimin anasını syken aracı esnaftır. Bir malın tarla fiyatıyla market fiyatı arasında 10 kat fark varsa ve devlet buna " serbest piyasa " ayağına göz yumuyorsa akla iyi şeyler gelmez.
üniversitede iken kamu maliyesi dersi aldığım bir gün hocam demişti ki; savaş zamanlarında, dar boğaz ekonomilerde zamlar olur ama savaş bitince, kriz bitince bu artışlarda geri dönüş olmaz. çünkü halka bu normalmiş gibi gösterilir.