türkiye de filozof anlayışı

    .
  1. türkiye'de yaşayan halkın filozoflara bakış açısıdır. "filozof kimdir? kimlere denir?" açısından halkın bakış açısıdır.

    -türkiye'de x anlayışı- şeklinde tonlarca başlık var. bari bu da olsun diye açıyorum. yoksa sikimde değil dünya. şaka lan, dur hele.

    aslında başlığı türk halkının yapacaktım, sonra kürtler geldi aklıma. türk ve kürt yapayım dedim. olmadı çerkez var, tatar var, var oğlu var. en iyisi türkiye olsun.

    türkiye'de büyük bir kitle (tümevarımın amına olduğunca koymadan) filozof denilince aklına; "dur la iki aforizma bulayım da feyste paylaşayım." cümlesinin içinde bulunan aforizma kelimesinin sahibi, sahibesi olarak görmekte. daha çok modern felsefe, bu arkadaşlar biçilmiş kaftan gibidir. ontoloji, epistemoloji ve bilmem kaç sikik lojiden oluşan görüşler sadece kavramda kalmıştır. daha doğrusu eski metinlerde olduğu kadar sık kullanılmamaktadır.

    veyahut hepsinden öte, bir filozofu sadece aklının yettiği yeri kadar değerlendirilir. filozofların magazinsel değer taşıyan hayatları okunur, incelenir ve hemen benimsenir. en basit örneği nietzsche'dir. nietzsche ağladığında okuduktan sonra, nietzsche'yi anladığını düşünen lale ya nihilist olur, ya varoluşçu, ya modernite karşıtı ya da anarşist (bunu da gördüm). bu adamın değer anlayışı hakkında fikri? yok, ontolojik görüş? yok, bilgi görüşü? yok, toplum? yok. sadece tanrı ölmüştür.

    nietzsche, bu kadardır. aforizmalarından en vurucularını seç ve paylaş.

    türkiye'den filozof çıkmaması gibi sikindirik bir ön yargımız var. niye? çünkü türkiye'den çıkan filozofların aforizmaları vurucu değil, ontoloji hakkında görüş, mantık, değer falan. hiç gerek yok araştırmaya.

    (bkz: takiyettin mengüşoğlu)
    (bkz: ioanna kuçuradi)
    (bkz: teo grünberg)

    nietzsche'nin dili neyse ki bazen ağır gelebiliyor, wittgenstein'a da bulaşılmaz bu yüzden. heidegger'de yırttı.

    sartre, camus, marx... yandınız oğlum.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük