Ben bunu bir ara düşündüm. "Ne" sözcüğü olabilir.
Her sohbetin müdavim sözcüğüdür "Nasılsın" (ne+asıl+sın)
ne yapıyorsun
ne
neden
niye (ne+diye)
niçin (ne +için)
ne zaman
ne kadar
neyse
sana ne
bana ne
neredesin (ne+yer veya ne+yöre)
nereye gidiyorsun
ne var ne yok (Bakın burda iki kez geçiyor)
ne yaptın
nasıl gidiyor
nasıl
ne x ne y
neyin var (ya da nen var)
ne yapayım
Bunlar benim şu an aklıma gelen en sık kullanım alanları. tabii ki başka cümlelerde de sıklıkla geçiyor. ama selam, merhaba sözcüklerini herkes "ne" sözcüğü kadar kullanmıyor. Ayrıca selamun aleyküm ve aleyküm selam dışında insanlar selam sözcüğünün yerine sohbeti günaydın, iyi akşamlar gibi sözlerle başlatıyor. Sanal sohbetlerde daha çok rastlanan bir örnek şu, insanlar merhaba demek yerine nasılsın ya da ne yapıyorsun demeyi tercih ederek başlatıyorlar bir sohbeti. onun dışında aynı mekanda birden çok kez selam verilmiyor pek fakat ne sözcüğü defalarca kez kullanılıyor.
şey sözcüğü ise ne kadar fazla kullanırsak kullanalım sohbetlerde asla ne sözcüğü kadar yer tutmuyor. Aşağıdaki örnekte iki erkek konuşuyor:
-selam.
+selam.
-nasılsın*?
+iyidir, sen nasılsın*?
-ben de iyiyim. ne* yapıyorsun, nereye* gidiyorsun böyle?
+ne* yapayım ya, ders var, fakülteye gidiyorum. sen niye* burada bekliyorsun?
-bir arkadaşla buluşacağım. onu bekliyorum.
+arkadaş? kız arkadaş mı? hahaha
-ne* kız arkadaşı lan? Yeni ayrıldım ben kızdan. Yani, kız arkadaş da, öyle kız arkadaş değil. Hem sana ne* oğlum. Sen işine bak, okuluna git hadi.
+Neyse* kardeşim, şimdi seninle uğraşamayacağım. Ben okula gidiyorum.
-Bas git.
Bu samimi sohbette 9 kez ne sözcüğü geçiyor. Bu zorlamayla oluşturulmuş bir diyalog değil açıkça görüldüğü üzere ve bu kısa bir sohbet, sohbet devam ettikçe ne sözcüğünün kullanımı azalabiliyor olabilir fakat yine de en sık kullanılan sözcük ne sözcüğü oluyor.