türk milliyetçiliği türk milletinin varliğini ve birliğini sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle ortak çalışma bilincine sahip olmasıdır. atatürk ün milliyetçilik anlayışı ise ''Turk ulusu buyuk insanlik ailesinin yuksek onurlu bir uyesidir. Bu bakimdan butun insanligi sever; ulusal onur ve cikarlarina dokunulmadikca baska uluslara karsi dusmanlik beslemez ve asilamaz. Milliyetcilik ilkesi, butun cagdas uluslarla uyum icinde yasamakla birlikte, Turk toplumsal varliginin ozel karakterini ve baslibasina bagimsiz kimligini sakli tutmayi esas sayar. Bu bakimdan kendi ozune aykiri akimlarin ulkeye girmesini ve yayilmasini istemez.'' şeklindedir. türk sosyoloğu ziya gökalp a göre türk milliyetçiliği ''Türkçülük Türk Milletini yükseltmek demektir'' şeklindedir. günümüze değinecek olrsak bugünkü zihniyet türk milliyetçiliği dışında kalan bütün milliyetçilik anlayışlarını gayet normal görüp sempatiyle bakmak ancak türk milliyetçiliği söz konusu olunca faşit damgasını vurmaya dayanıyor. ancak atatürk ün ve ziya gökalp in de örneklediğim gibi hiç birinde faşizan ırkçı bir yakşalım bulunmuyor. ayrıcı milliyetçilik çoğu zaman mhp üyesi olmak onu desteklemek anlamına geliyor. ancak milliyetçilik sadece bu şekilde basite indirgenemez. türk milliyetçiliği vatanını milletini sevmek demektir. unutmayalım '' kendini türk hisseden herkes türk tür''...
dayak, kavga ve adam vurma üzerine kuruludur. devletin bekası için değil de devletin nimetlerinden bizde az buçuk faydalanalım kavgası içindedirler. tek adam demokrasisi üzerine parti inşa ederler. taptıklarıları büyük liderleri de darbecidir. ne acıdır ki bu vatanı da onlara göre en sevenler de yine onlardır. halbuki amerikan emperyalizme karşı çıksalar, milletin manevi değerlerine sahip çıksalar biz de onları desteklerdik. terörizme karşı bile sadece laf üretiyorlar. asarız, keseriz falan filan. onu da yapsalar içimiz yanmayacak. peynirle laf gemisi yürümüyor. türk milliyetçiliği sadece lafta kalmış bir paradigma.
nedense artık bir baskı ortamı oluşturulmaktadır rahatça ben milliyetçiyim diyemiyorsun işin acı yanı bu baskıyı yapanlarda türklerdir.hele birde atatürk milliyetçiliği ile türk milliyetçiliği farklı gibi söylemler var en çok ona yanıyorum atatürk 20.yy'deki en büyük türk milliyetçisidir.
alın size atatürkün sözleri
Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk topluluğudur. Bu topluluğun fertleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, o topluluğa dayanan cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur
Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.
muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur
Ne mutlu Türküm diyene
edit: ben bu bizim insanımızı hala anlamıyorum bu yazıyı hala eksiliyen arkadaşlar var bu sözlükte atatürkçüyüm diye geçinen kişiler var ve onlar sadece laikliği bilmektedir madem atatürkçüsün kardeşim ne biçim atatürkçüsün sen atatürkün sadece laiklik ilkesimi var milliyetçilik ilkesini unuttunmu.demekki milliyetçiliği benimsemiyosan sen atatürkçü değilsin.
150 yıl önce 'icat' edilmiş görüşlerin peşinden koşanların,hala yıkamadıkları,önüne geçemedikleri 10.000 yıllık,teorilerle kuramlarla değil duygularla hakikatlerle günümüze kadar dimdik gelmiş bir harekettir.ayrıca bu hareketin önüne geçemeyeceklerini anlayanlarda kendilerini milliyetçilik kisveleri bulup hırpalamaya çalışmışlardır;
(bkz: ulusalcılık)
(bkz: dinsiz milliyetçilik)
guzel bir seydi. ne zaman kadar? 1960 lara kadar. 1960 in sonlarinda 3 kurusluk cikar ugruna abd nin usagi olan ulkemde yine abd nin gaziyla solcu sosyalist avi basladi.
bu oyunda en guzel gaza getirilip kullanilanlar da milliyetciler oldu. hepsinin belindeki silaha ve illegal islerine goz yumuldu. 70 lerin sonunda bu durum ayyuga cikinca yurdum milliyetcisi de cek senet tahsildarligi, bilumum is kollarinin mafyasi oldu.
velhasil artik turk milliyetciligi demek illegal para kazanmak oldu.
ideolojiler, değişkendir, geçicidir. davasından dönenler, bırakıp kaçanlar, satanlar olur.
bizler ülkümüzü içimizde yaşatır ve ona göre yaşarız. ülkü bir ateştir içimizde sönmeyecek. işte bu yüzden sizlere ideolojidir, uzağından bakarsınız, bizlere ülküdür, kalplerimizde yaşatırız...
aslında mehmet akif ersoy un ve ziya gökalp in görüşlerinin zaman zaman daha sert bir biçimde zaman zaman ise daha yumuşak bir biçimde bu güne gelmesinden süregelen görüştür.
atatürk milliyetçiliği : milletine hizmet eden insandır görüşüdür.
lakin ırkı ne olursa olsun herkesi sevebilme yetisinide verir insana.
bu yüzdendir zaten yurtta sulh cihanda sulf lafı.
bu yüzdendir zaten atatürkün bu ülkenin başına gelen en güzel şey olması.
ve giderek eksikliğini en derinden hissetmemiz.
(bkz: tüm halklar kardeştir ayıranlar kalleştir)
ırkıçılık,faşizm ve ülkücülükle bağdaştırılır. Milliyetçiliği ırkçılıkla karıştıran kişiler M.Kemal Atatürkü en büyük ırkçı olarak tabir eder ve 'Muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur' cümlesiyle bu savlarını desteklerler. Asıl olan Türk milliyetçiliği ait olduğu milliyete sevgi ve saygı ile bağlanmak ve bunu statü olarak görmeyerek her insanı önce insan olarak değerlendirmesini gerektiğini kavramak ve asaletin bundan ötürü geldiğini anlamaktır.
ne yazık ki zaman zaman ırkçılık ve faşistlikle suçlanan-karıştırılan düşünce. o zaman şunu düşünmekte fayda var. kendi milletini seven, kendi milletinin çıkarlarını koruyan herkes ırkçı herkes faşist.
uğur mumcu bir yazısında nasıl diyordu!? hah! şöyleydi galiba; uyanın ve başınızda kimler var görün! *
ekleme: işte türk milliyetçiliği de uğur mumcunun dediği gibi baştaki birkaç adamın tekelinde savrulup giden dandik bir şeydir. Ermeni milliyetçiliği de öyledir, kürt milliyetçiliği de, güney saksonya milliyetçiliği de. Sevgili dostlarım işin özü şudur ki milliyetçiliğin olduğu yerde bit yeniği aramaya kalkmayın bulacağınız lağım kötü kokular yayabilir.
Ülkesini sevmek ve ona fayda sağlama isteğini ise artık yeni bir kelimede telaffuz etmek gerekmektedir. tdk dan bir şeyler beklemekteyiz.
bu dusuncenin ardından gidenler tarihten ovunup dururlar. bak biz sunu yaptık da, bi sultan vardı superdi, bi padisah vardı soyle superdi...tanrı turk u pek sever de, tanrı nın kırbacı da...
abi bugun ne yaptın turk milleti için? iki tane solcu dövdüm böyle küpeli, ha bi de adamın biri de yi birlesik yazmıs ona dedim sen ne bicim turksun de yi birlesik yaz diye...
ulan ipe sapa gelir ne yaptın? 80 oncesi amerika verdi gazı bunlara. sonra da darbeyle beraber bunları da içeri attı. hala 'amerika amerika' diye kosturup dururlar. butun gun televizyonda futbol izlerler, kalk iki dakka izleme su televizyonu, ölmezsin.
ulan bi lobin bile yok? neyin milliyetcisisin sen? ustelik bu milliyetci arkadaslar 'new york ta paris te tokya da' falan yasarlar. sonra da övunurler 'burada amma turk var ha elimi sallasam turk'. vatan sevgisiymiş... yerşm bunların vatan sevgilerini de. ulan vatan sevgisiyse yurt dışında işin ne senin? vatanını daha guzel yapmak için ugrassan turkiye de kalıp.
-işte lobi kurmaya gitmiş oraya.
+50 yıldır kuramadılar lobiyi.
turkiye cumhuriyeti'nin kurucu ideolojisidir. teorik cercevesi 19. yuzyil sonu ve 20. yuzyil baslarinda yusuf akcura, ziya gokalp, ahmet agaoglu, gasprali ismail gibi teorik donanim bakimindan o gunlerin hatta bugunlerin aydin kesiminin cok uzerinde fikir adamlari tarafindan cizilmistir. turk milliyetciligini rasyonel bir gerceklik ve ustun bir deha ile siyasi yasama tasiyan ve yeni cumhuriyetin kurucu ve temel ideolojisi haline getiren de cennetmekan ataturk'tur.
o'nun ucmaga varmasindan sonra takipcileri olmasi gereken zevat, cogu kez o'nun fikirlerini kavrayamadigindan, hatta bilincli olarak fikri mirasina ihanet ederek onun hep hayalini kurdugu milli devlet projesinin tamamlanamamasina sebeb olmuslardir.
turk milliyetciligi ideolojisi halihazirda gorunuste devletin resmi ideolojisi olsa da ozunde ici bos bir burokratik milliyetcilige donusmus durumdadir.
sanıldığı gibi atsız' ı referans almayan, içte din ve ırk tahrikçisi isyancı hainlere, dışta emperyalist güçlere karşı verilen mücadelenin doğal sonucu olarak ortaya çıkan, belli bir grubun veya zümrenin değil, türkiye cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan bütün kitlelerin ortak çıkarlarının savunulmasına dayanan milliyetçiliktir.
kafelerde yirmili yaslardaki cocuklarin ayaginda nike ayakkabi ellerinde tespihle oturup kafa tokusturmasi, arada bir maclara gitmesi, nargilecilerde kurtlar vadisi pusu izlemeleri, cok seyrek kitap okumalari, arkadaslariyla raki icmeye gitmeleri ve ne oldugunu bilmedikleri her seyden nefret etmeleri, aslinda ölesiye korkmalari, sonsuz on yargilari ve pencereleri kadar gorebildikleri manzaralaridir...
Türk milliyetçiliğinin temelinde Türkleri sevmeyeni sevmemek vardır, bunun dışında kalan hiç bir yabancıya karşı bir art niyet söz konusu değildir. Örneğin Dünyanın bir çok yerine bakacak olursak zenciler sevilmez itilip kakılır fakat ülkemizde futbolcusundan, işcisine kadar bir cok kesimden zenci olmasına rağmen bugüne kadar hiç bir sorun olmamıştır.
Aksine sempati duydugumuz bile bir gerçektir. (bkz: pascal nouma)
Yahut ispanyollara karşı hiç bir antipati yoktur, aksine (bkz: EL TURCO) deyimlerinden ötürü daha bir severizde.
Yani işin özüne inecek olursak Türk milliyetçiliği kendini üstün görüp herkese kin duymak değil, Türkleri sevmeyene öfke duymaktır.
kendini sevmeyene sempati duymak ahmaklık olacagından yanlış bir tutum değildir.
Şaşırtıcı şekilde hukuki olarak imkansız milliyetçiliktir. Çünkü anayasamızda da olan millyetçilik kavramı şu şekilde açıklanır, "ortak yaşama arzusunda olan toplum" yani ırk falan yok. Zenci ve japon aynı milletten olabilir.
Ama kalın kafalıysan ve ırka bakarsan sana ben açıklama bile yapmam.