türk kültüründe şamanizm izleri

entry11 galeri2
    1.
  1. türkiye'de arap kültürünün yeterince etkili olmadığına sinirlenenlerin dert ettiği izlerdir.
    2 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. 4.
  5. saç yapmak ve sacı yapmak da denen uygulama bunun bir örneği olsa gerek. genellikle, gelinin başına bir şeyler konması veya serpilmesi suretiyle uygulanır. antik türk inanışlarında tanrı ile insan arasında bağı kuran şamanların gerçekleştirdikleri riteüllerden birisi olan saç yapmak, bir şeyleri saçarak tanrıdan murad etme isteğinin göstergesi de sayılır. başka kullanımlarda ise, pirinç tanelerinin saçılması söz konusudur. kansız kurban yani.
    bugünün hıristiyanlık dünyasında bile görülür. (kilise paganizmi yok etmeye çalışmadan önce) onlarda, şimdilerde geline gül saçmak, başına gül koymak gibi varyantlara ulaşmıştır.
    1 ...
  6. 5.
  7. Türk kültüründe olmayan izlerdir. Bizler asla şamanizme inanmamışızdır. Bizim inandığımız din tengriciliktir. Tengricilik dininden taşıdığımız izlerdir bunlar.şamanizm, dünyanın farklı milletlerinin ongunlarını bir araya getirerek oluşturulan yapay dindir.
    1 ...
  8. 5.
  9. Mevlüt okutmak. Şamanizm olmasa da göktanrı geleneğidir.
    0 ...
  10. 6.
  11. Yağmur duasına gidilirken elbiselerin ters giyilmesi ritüeli örnek olarak verilebilir.,
    0 ...
  12. 7.
  13. 8.
  14. ateş küreğine un ve soğan koyduktan sonra yakıp oluşan dumanı içe çekerek iyileşeceğine inanmak da bunlardan biridir.
    0 ...
  15. 9.
  16. şamanizmden kalma nazar boncuğunun başı çektiği izlerdir. öyle ki yeni ev alanlara istisnasız, bir nazar boncuğu hediye edilir.

    nazar boncuğu türk inancına göre albıs (alkarası)' ı uzak tutmak için kullanılır.

    (bkz: nazar boncuğu)
    0 ...
  17. 10.
  18. ne izi yahu. türkler bildiğin şamandır köken olarak. müslümanlıktan önce binlerce sene bu düsturla yaşamış insanlar kültürlerinde izden fazlasını taşımaktalar.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük