54 yıllık f-4 leri envanterden çıkaramadık.
f-35 zaten hayal oldu.
amerika f-16 ları da vermeyecek bunu hepimiz biliyoruz.
son bir eurofighter denemesi yaptık ama onun da verilmeyeceğini biliyoruz tamamen abd ye bağlı bir iş. almanlar değil amerikalılar engelliyor.
son olarak kaan ve hürjet için amerikadan motor talep ettik onu da vermeyecekler. klasik türk işi platform yaparız ama motoru yoktur.
zannediyorum yoluna tb2 tb3 le devam edecek.
bir ihtimal daha var pakistandan jf-17 alırsak belki çözülür.
Bugün belki 20'yi aşkın kez bir yerlere jetlerimizle harekât düzenleyen silahlı kuvvetlerimiz.
Allah yardımcınız olsun, Tengri yanınızda olsun inşallah.
Hava yedek assubay olarak kara kemal'in hava kuvvetleri içinde bizzat hizmet etme şerefine nail olduğu devletin silahlı kuvvetlerinden biridir.
Evet Assubay asçavuş kara kemal bendim.
iki A-400 nakliye uçağı 4 aydır Ukrayna’dan çıkarılamıyor .
Her biri yaklaşık 110 milyon Avro değerinde olan uçakların .....
Böylece Türkiye’nin elindeki toplam 10 Airbus A-400M tipi stratejik işlevli
nakliye uçağından 2’sinin bugün, 24 Haziran itibarıyla 4 aydır devam eden
Ukrayna’da mahsur kalışı başladı.
Vasili Çuykov ☭ @OyunDegistir31
Yunan pilotların Rafale uçaklarıyla eğitimi bütün hızıyla devam ediyor. Yunan Hava Kuvvetleri'nin Rafale uçaklarını teslim almasıyla, Yunanlar havada Türklerin bir adım önüne geçecekler. Hele F-35 de alırlarsa fark yüz adıma çıkacak.
Buna ne sebep oldu? Yunanistan'ı ultra zeki adamlar mı yönetiyor? Hayır. Mesele, Türkiye'nin bütün devlet kurumlarının 3-5 aile ve topluluk arasında dönüp durması. Adamlar aynı sigarayı dönen Kürt işçiler gibi bütün devlet kurumlarını aralarında dönüyor.
Sonuç? 2.5 milyar dolar S-400'e, 1.4 milyar dolar F-35'e veriyorsun ve ikisini de kullanamıyorsun. F-35'i ABD vermiyor, S-400 de yaptırım korkusuyla hangardan çıkmıyor. Sonra gidip, zamanında bi anasına avradına küfür etmediğin kalan BAE'nin elini ayağını öpüp 10 milyar dolarlık yatırım yapması için dileniyorsun.
22 eylül 2021 . istanbul . iki türk ülkesinin savaş uçakları istanbul boğazı
üzerinde . teknofest 2021 . azerbaycan mig - 29 ları , türk f- 4 phantomları ve
f - 16 figthing falconları .... muhteşem görüntüler . kırk yıl önce bunlar hayal bile
edilemezdi ....
Envanter, personel sayısı, teknoloji olarak dünyanın en iyi hava kuvvetlerinden birisi olmasa da personel kalitesi olarak darbe girişiminden sonraki dönemi bilmesem de darbe girişimi olana kadar dünyanın en kaliteli hava kuvvetleri veya bu konuda ilk 3 te olan hava kuvvetleri idi.
Envanter kısmına gelirsek günümüzde hava savaşları; kim daha önce hedef tespiti yapacak, kim daha önce ve etkili atış yapacak, kimin radarı ve düşman uçaklarının kilitlenmesini engelleyen sinyal karıştırıcısı(ecm/jammer) daha güçlü ve istikrarlı, kimin kaç tane etkili uçağı ve mühimmatı var, bir uçak tek sortide toplam kaç füze/bomba taşıyabiliyor gibi faktörlere dayanıyor.
Elimizdeki F-16 savaş uçakları özellikle öncel modernizasyon projesi ve block 50+ modellerinin envantere katılmasıyla amerika, rusya gibi aşmış hava kuvvetleri ve sayı avantajı olan çin/hindistan gibi hava kuvvetleri dışında kalan hava kuvvetlerine karşı etkili savunma yapabilecek düzeydedir fakat avrupa'da bulunan rafale/eurofighter typhoon/jas39 gripen gibi gelişmiş 4.5'uncu nesil uçaklara karşı ne kadar savunma yapabilir bu konuda çok iyimser olmasam da cevabı ancak savaş durumunda belli olur ve umarım kazanma kaybetme fark etmeksizin böyle bir durum yaşanmaz. Batı bloğu da doğu bloğu da türkiye'yi yanında görmek istediği için savaş tehlikesi içinde değiliz bu yüzden acil savaş uçağı ihtiyacımız yok, aselsan'ın f-16 ve akıncı siha için ürettiği son teknoloji(f16V block 70/72 uçaklarında kullanılan an/apg83 radarına denk olacağı söylenen) aesa radarı da söz konusu platformlara entegre edilince ki akıncı siha'nın havadan-havaya füze atabilme kabiliyetinin olduğu da göz önünde bulundurulduğunda milli muharip uçak gelene kadar gayet yeterli bir hava kuvvetimiz olacaktır
Bombardıman uçağı kısmına gelirsek elbette F-35 programı çok soru işaretleriyle ve masraf artışlarıyla dolu olsa da ona denk kabiliyetlerde bombardıman uçağımızın olması güzel olurdu fakat bu sadece uzak mesafeye hızlı bombardıman için gerekli çünkü yakın mesafelere akıncı ve aksungur siha'larımız bile f-16'nın taşıdığı bombaları yüksek hassasiyetle atıp hedefi 12 den vurabiliyor, uzak mesafe bombardıman görevleri için ise f-4e 2020 terminatör uçaklarımız motor bakımları, genel bakımları yapılıp teknik sorunlarla düşmemeleri sağlandığı sürece günümüz şartlarında yeterlidir
lojistik taşımacılık, kargo uçakları konusunda da en modern hava kuvvetlerinin bu konudaki bel kemiği olan a400m uçaklarına sahibiz ve f-4e 2020 terminatör örneğinde olduğu gibi bakımları özenle yapıldığı sürece c-160 c-130 gibi uçaklarımız da yeterlidir
ingilizlerin yarın ömrü daha dolmadan emekli edeceği 30 adet eurofighter tranche 1 uçaklarını değerlendirmesi gereken hava kuvvetleri. f-4 lerin pasını zımparalamaktan belki bu şekilde kurtulabilirler. yoksa tfx i daha çok bekleyecekler ellam.