türk dil kurumu

entry187 galeri25
    12.
  1. kapatılıp açıldıktan sonra sözlükçülükle yetinen, güzelim türk dili dergisini tatsız-tuzsuz akademik bir dergiye dönüştüren kurum. eskiden edebiyat ödülleri de verirdi.
    0 ...
  2. 11.
  3. Son zamanlarda başlattığı bir kampanya ile yabancı isimli kurumların,isimlerini Türkçe isimlerlerle değiştirmeleri karşılığında onlara hediye veren,Türk dilinin gelişmesi,kaybolmamaması ve doğru kullanımı konusunda önemli çalışmalar yapan en önemli Cunhuriyet kurumlarından biridir.
    1 ...
  4. 10.
  5. 9.
  6. bir zamanlar türkçe imla kılavuzuna "w" ile başlayan kelimeler ekleyip gelen tepkiler üzerine de basılan bu kılavızları toplatan kurum.
    0 ...
  7. 8.
  8. bır durusu olan onemlı kurumlarımızdandır, bızzat ataturk tarafından kurulması ve degerının yuce onderımız tarafından da belırtılmesı sebebıyle ayrı bır onem kazanmıstır.
    bu aralar orada da bazı ısler yolunda gıtmıyor sanırım.
    1 ...
  9. 7.
  10. ayrıca bilgi@tdk.org.tr adresine mail atarsanız her gün adresinize 2 tane türkçe kelime gönderilecektir...
    1 ...
  11. 6.
  12. dün gece tv8 de izlediğim programda kelimelerin doğru yazılışı ve anlamı açısından esas alınması gereken tek yer olduğu 1 saatlik tartışma sonucunda ispatlanmış kurum
    0 ...
  13. 5.
  14. "Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. Cemiyetin kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Sâmih Rif'at, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri'dir. Kurumun ilk başkanı Sâmih Rif'at'tır. Türk Dili Tetkik Cemiyetinin amacı, "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek" olarak tespit edilmiştir. Atatürk'ün sağlığında, 1932, 1934 ve 1936 yıllarında yapılan üç kurultayda hem Kurumun yönetim organları seçilmiş, hem dil politikası belirlenmiş, hem de bilimsel bildiriler sunulup tartışılmıştır. 26 Eylül-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan Birinci Türk Dili Kurultayı sonunda Kurumun "Lügat-Istılah, Gramer-Sentaks, Derleme, Lenguistik-Filoloji, Etimoloji, Yayın" adları ile altı kol hâlinde çalışmalarını sürdürmesi kabul edilmiştir. Sonraki kurultaylarda bu kollardan bazıları ayrılmış, bazıları tekrar birleştirilmiş; fakat ana çatı değiştirilmemiştir. 1934'te yapılan kurultayda Cemiyetin adı, Türk Dili Araştırma Kurumu; 1936'daki kurultayda ise Türk Dil Kurumu olmuştur." (http://tdk.org.tr/kur.html )
    3 ...
  15. 4.
  16. 3.
  17. chp nin atatürk ün vasiyetine aykırı davranarak 5 yıldır paralarını gasp ettiğini açıklayan kuruluştur.
    1 ...
  18. 2.
  19. dilimize katkida bulunan kurum kurulus.
    2 ...
  20. 1.
  21. turkceyi dogru kullanmada orneklik ve onculuk yapamayan kurumdur.* halbuki kurulus amaci bu minvalde bir seydir.
    dil, bir kurumun sekillendirip yonetebilecegi bir sey degildir. cunku dil, toplumun aklidir. dili yonlendirmede en etkili olabilecek kisiler de, bu cercevede yayincilikla ugrasan editorler, yazarlar, vs. olmaktadir. meger ki turk dil kurumu da bu insanlardan olusuyor olsaydi, yahut onlarla isbirligi icinde olsaydi guvenilebilirligini yukseltmis olurdu.
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük