ankarada tdk ile çağdaş tdk! arasında sidik yarışı şeklinde kutlanacak olan bayram.
Anıtkabir'e gidilip Türkçeyi nasıl yozlaştırdığımızın anlatılacağı atraksiyonlar silsilei
--spoiler--
istanbulda Dolmabahçe Sarayında toplanan Birinci Türk Dil Kurultayının açılış günü olan 26 Eylül, Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin en önemli kültür kurumlarından biri olan Türk Dil Kurumu 69 yıl önce, 12 Temmuz 1932de kurulmuştu. Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nde dil ve tarih, Atatürk'ün en çok önem verdiği olgulardı. Önce 1931de Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruldu. Uluslaşmanın en önemli temellerinden bir diğeri de dil idi. Bunun bilincinde olan ulu önder Atatürk, 11 Temmuz 1932 gecesi sofrasında bulunanlara Dil işlerini düşünmek zamanı gelmiştir. Ne dersiniz diye sorar. Oradakilerin bu düşünceye katılması üzerine Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun. diyerek Türk Dil Kurumunun temellerini atar. Ertesi gün Samih Rifat, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri içişleri Bakanlığına başvururlar. Sonradan adı Türk Dil Kurumuna çevrilecek olan Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulur.
Cemiyetin kuruluşuyla birlikte başlayan çalışmalar sürerken, Türk Dil Kurultayının hazırlıkları da başlamıştır. Bu coşku ve heyecan içerisinde Türk Dil Kurultayı toplanır. Kurultaya çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı katılır. Atatürk, Kurultayı baştan sona kadar izlemiştir. Türkçenin gelişmesi, özleşmesi, zenginleşmesi yolunda Türk Dil Kurultaylarının çok önemli yeri vardır.
--spoiler--
Güzel türkçe'mizin ulusal bir yapıya kavuşturulması adına atılan adımların ilk ve en önemlilerinden birinin yani birinci türk dil kurultayı'nın toplanışının yıl dönümünde kutladığımız dil bayramıdır.
kimi yobazın zoruna giden bayramdır. komik olan hezeyanlarını dil devriminin eseri olan sayısız sözcüğü kullanarak dile getirmeleridir.
kıt akıllarınca "gök konuksal avrat" gibi tutmayan türkçeleştirme çabalarıyla dalga geçerler ama tutan ve hiç utanmadan kullandıkları sözcükleri görmezden gelirler.
azerbaycan türkçesi (yerine dil devrimimizle gelen sözcüklerin konulabileceği bir çok rusça kökenli kelime kullanırlar) ve osmanlı türkçesi (halini açıklamaya gerek yok) konusunda fikri olanlar nereden nereye geldiğimizi, yapılanın ne kadar doğru olduğunu açıkça görürler.
milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir.
dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir.
türk dili, dillerin en zenginlerindendir. yeter ki bu dil şuurla işlensin.
ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır...
(mustafa kemal atatürk / 26 eylül 1932)
----------------------------------------------------
bir ulusu ulus yapan en asli unsurlardan biri hiç şüphesiz ki dildir, lisandır.
kendi özgün lisanı olmayan uluslar, başka ulusların himayesi altında kalmaya mecburdurlar.
bizim öz lisanımız binyıllardan beridir konuşulan, edebi bir değeri, birikimi olan lisandır.
dilimizin özgünlüğünü korumak, zengin bir miras olarak gelecek nesillere aktarmak, her türk evladının asli görevidir.
işte bu sebepledir ki 26 eylül 1932'de ulu önder atatürk himayesinde toplanan "türk dil kurultayı" sonrası bu tarih "türk dil bayramı" ilan edilmiştir.
Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277 tarihindeki “Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler.” fermanı, Türkçenin devlet dili olması, gelişmesi ve gelecek nesillere nakledilebilmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir. 742 yıl önce yaşanan bu tarihî hadise Türk Dil Bayramı adıyla kutlanmaktadır. Türk Dil Bayramı’nın 742. yılı bütün milletimize kutlu olsun https://galeri.uludagsozluk.com/r/2080175/+
1932 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde toplanan I. Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü 26 Eylül, ülkemizde “Dil Bayramı” olarak kabul edilmiştir.
Her yıl kutlanacak bir bayram günü olan 26 Eylül, dil ve kültür tarihimizin yeni bir dönüm noktasıdır. Türk dilini geliştirme, zenginleştirme ve özünü kaybetmeden yaygınlaştırma gayesiyle yapılacak çalışmalara sahip çıkma düşüncesinin teminatıdır.
Türk dilinin her alanda doğru kullanılıp korunması için çok yönlü çalışmalar yürüten Türk Dil Kurumu, I. Türk Dili Kurultayı’nın üzerinden geçen 88 yıldan bu yana aynı coşku ve bilinçle Dil Bayramı’nı kutluyor.
Dil Bayramı vesilesiyle Türkçemizin zenginleştirilerek geleceğe taşınmasında emeği geçen herkesi saygı, minnet ve şükranla anıyoruz.
Dil Bayramımızın 88. yılı kutlu olsun!