dindar insan ozgur degildir prensibine gore ( tanrıtanımazlar ile tanrıtanırlar arasındaki en derin kapısmalardan biri, tanrıtanımazların argumanı); insan kendisini tanrı nın kulu olarak gordugu an ozgur olmaktan cıkar. zaten bir seyin kulu dur hali hazırdai özgür degildir.
bahsi açılmadan önce "özgürlük" tanımının insanlara göre değişebileceği düşünülmelidir.
zira bu ülkede "yaylada otlayan inekler kadar özgür olamayacak mıyız?" diyerek özgürlük kavramını çok farklı mecralara taşımış milletvekilleri bulunmaktadır.
nasıl ki dine inanmayan bir kişinin , dini kaygılar taşıyıp hayatını ona göre idame ettirmeye çalışanların "özgür olamayacağını" savunabilmesi bi görüşse , "hiçbir kural tanımaksızın , egolarının penceresinden hayata bakıp , tatminini gerçekleştirebildiği ölçüde yaşayanların" "bencilliğin esaretinde" olduğunu dolayısıyla özgürlük tanımını yapabilmek için gereken "objektifliği" gösteremeyeceklerini belirtmek de ayrı bir özgürlük tanımıdır.
bu iki paradigma arasında , "siyah - beyaz " tarzındaki doğru-yanlış tanımlamalarından kaçınmak ; gri tanımlamaların olabileceğini kabullenmek , insanların yaşamlarını üzerine bina ettikleri "doğrular" üzerinden "özgürlük" gibi değişken bir tanımlamaya sınırlar çizmekten uzak durmak elzemdir.