türküleri modern bir şekilde yorumlamış,60-80 li yıllarda etkin olmuş,caz yorumları da olan,kıymeti bilinmemiş sanatçı.burçak tarlası yorumu enfestir.
--spoiler--
burçak tarlası https://www.youtube.com/watch?v=kMqEDm49lNA
ne güzel sesi var bu kadının. türkülerle çok aram olmasa da böyle insanlar türkü söylesin akşama kadar dinlerim. ayrıca fransızca ve ingilizce şarkıları da güzel, farklı seslendirmiş.
şarap eşliğinde dinlenmesi gereken şarkıya sahip mükemmel kadın. türkiyenin ilk kadın vokallerinden biri olduğu şeklinde de bir bilgi var,fakat doğruluğunu araştırmış değilim.
çok geç tanımışım kendisini bunun için kendimi kötü hissetmeme sebep olan büyük bir ses sanatçısı, sol görüşlüdür efendim.
kendileri fransanın en büyük ödülüne layık görülmüştür ve almıştır, daha önce bu ödül türkiye'den ruhi su ve moğollara dünya'da ise pink floyd, jimi hendrix gibi usta sanatçı ve gruplara verilmiştir.
saygı duymak gerekir.
sanatçının seslendirdiği benim hoşuma giden bir kaç şarkısı tavsiye ederim;
mecnunum leylamı gördüm, burçak tarlası, kızılcıklar oldumu.
bu aralar ne yaptığını nerede yaşadığını fazlasıyla merak ettiğim hani yaşıyorken en azından bir saat sohbet etmek istediğim müzik deryası/ büyük sanatçı.
türkiye'de çok popüler olmamasını iki sebebe bağlamak lazım. bir bizde müzik diskografisi, arşiv kültürü vs. yok. (doğal olarak sanatçıya değer verilmesini beklemek deveye hendek atlatmaktan zor)diğeri müziğinin caz tabanlı olması dönemi için bize hayli ışın hızıyla ırak kesinlikle. şimdilerde daha fazla çıkıyor. jülide özçelik gibi birsen tezer gibi başarılı isimler türedi. ama bu isimlerin temel kaynağı tülay german'dır şüphesiz.
edit: çok büyük sanatçı!
2. edit paşa: selda bağcan 'a türkiye'nin joan baez 'i dersek tülay 'a da entelektüel tavrıyla türkiye'nin maria callas 'ı diyebiliriz. bence öyledir valla, teşbihte kusur olmaz.
türkiye'nin maria callas 'ı veya edith piaf 'ıdır. ülkem topraklarında en sevdiğim bayan sesi tülay german'a aittir. tabi insan şunu da düşünmeden edemiyor. piaf'ı, callas'ı tüm dünya tanıyor german'ın an itibariyle nerede olduğunu türkler dahi bilmiyor. acıdır ama realdir yani. biz bilmiyoruz german'ı dünya nasıl bilsin?
bilinmemeyi hak eder mi? bırakın hak etmeyi üstteki isimlerle anılamaması bu ülkede yaşama talihsizliğindendir belki de. müzik diskografi kültürü olmayan ülke netice de burası. değerlerini bilmez, es geçer.
zülfü livanelinin bir cok albümündeki bayandır.* Sesi duyuyorduk fakat kim olduğunu bilemediğimizden mutevellit bireysel calışmalarını takip edemediğim şarkıcı.