batı neden gelişmesini çok önceden gerçekleştirdi de doğu fakir kaldı ile neden avrupaamerikayı keşfetti de amerika avrupayı keşfedemedi soruları üzerine inceleme yapan ve de çok sağlam temellere dayanan jared diamondın okunası kitabıdır.
gerçekten çok güzel bir kitap. ah bide sıkıcı ve anlatımı akıcı olsa. yazarı jared Diamond. aşağı yukarı 600 sayfa ve tübitak yayınlarından.
Kitabın kapağındaki yerli resmi insanı ürkütüyor.
insanligin bugunku yapisinin gelisimini inceleyen ve bu yapinin nelere gore degisim gosterdigini bilimsel yontemlerle kanitlamaya calisan bir tubitak yayini. -neden avrupadaki insanlar bu kadar gelismisken, hala cok ilkel sartlarda yasayan insanlar var, onlar neden gelisemedi- gibi sorularin yanitlarini merak edenler icin okunmasi tavsiye olunur.
insan toplulukları arasındaki farklılıkların, eşitsizliklerin nedenlerini temellerine inmeye çalışarak sorgulayan, geleceğe ışık tutan bir tarih kitabı.
gavuristanda guns germs and steel adıyla geçen, jared diamond kitabı. kitap çok basit ve bir o kadar da ilgi çekici olan "neden avrupalılar amerika'yı keşfetti de amerikalılar avrupa'yı keşfetmedi?" sorusuyla başlar ve bu sorunu ta kökünden itibaren anlatmaya başlar.
guns, yani silahlar yani siyasi çekişmeler insan beynini olabildiğince kurnaz ypmıştır. yiyecek üretiminin sistemleşmesi ve bu sistemlerin de iyice gelişerek karışık* hale gelmesi iktidarları doğurur. iktidar da -hepimizin bildiği gibi- bağımlılık yaratan bir hastalıktır. bir kişi ya da grup iktidarı bir kere eline geçirince bırakmak istemeyecektir; statükoculuk denen nane... yakın coğrafyalarda oluşmuş, yiyecek üreten insan toplulukları arasında çeşit çeşit sebeplerden iktidar çekişmesi yaşanmaya başlaması da insanın siyaset yeteneğini geliştirecek, yönetici sınıfa farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. kitapta bu durum için verilen örnek hem çok hüzünlü hem de biraz komik. ispanyollar amerika kıtasına ulaştıklarında orada büyük bir imparatorlukla karşılaşırlar. atahualpa'ın hükmettiği inka imparatorluğu, tarihinde pek siyasi çekişme yaşamamış, dolayısıyla diplomasi ve siyaset isimli iki eski dünya kurnazlığından uzak bir insandır. 160 civarında adamı olan ispanyol francisco pizarro, atahualpa'yı anlaşma yapmak için yanına çağırır. bu gariban da konuşup anlaşmak için buluşma yerine gider ve asla bunun bir tuzak olacağını düşünmez. tabii esir alınır ve öldürülür. ondan sonra da ispanyollar güney amerika'nın anasını ağlatır zaten. işte bu örnek, siyasi ilişkilerdeki tecrübenin önemini, bu tür ilişkiler içinde yetişen insanların kafa yapılarının içerik olarak diğer insanlardan ne kadar farklı olabileceğini anlatır.
kitabın mikrop* kısmı, salgın hastalıklarla ilgilidir. avrupa, eski filmlerden de bildiğimiz gibi sürekli salgın hastalıklarla boğuşur. ben de şahsen birkaç filmde veba salgınından kaçan insanlar figürünü gördüm, siz de görmüşsünüzdür. yüzyıllarca hayvanlarla birlikte yaşayan ve onlardan kaptıkları hastalıklarla telef olan avrupalar yıllarca öle öle bu hastalıklara karşı bağışıklık kazanmışlardır. mesela yine güney amerika'da ispanyolların öldürdüğü insan sayısı, ispanyolların vücudunda oraya ulaşan hastalık mikroplarının sayısının yanında devede kulak kalır. çok farklı hastalıklara bağışıklık kazanmış, avrupalı mikroplarla tanışmadığı için bunlara karşı bir tedavi geliştirmemiş zavallı inkalar telef olur gider. bu da yaşanan çekişmede yabana atılamayacak bir parametredir. abd'li piçlerin, kızılderililere verdikleri çiçek mikrobu bulaştırılmış battaniye örneğini de bu minvalde düşünürsek, bu çekişmenin yakın zamana kadar yaşanmaya devam ettiğini anlayabiliriz.
çelik yani madenlerle alakalı kısım, hem tarıma geçişle birlikte aletler yapmayı hem de silah yapmayı kapsıyor. ürün ekip biçmek için gerekli aletlerle başlayan alet yapma serüveni, sulama kanalları, daha büyük aletler, daha büyük sulama kanalları vs diye devam eder. tüm bunların da iktidar ilişkilerinde, siyasi ilişkilerde çok önemli olduğunu filan yazmaya gerek yok herhalde.
neyse efendim kitap çok güzel bir kitaptır. benim yukarda kuşa çevirip anlattığım hikayeler esasında çok ilginç olup, ufuk açıcıdır. ayrıca kitap boyunca o kadar çok trivia saklıdır ki, sırf bunlar için bile okunabilir. mesela hayvanat bahçelerinde en fazla bakıcı yaralayan hayvanın zebra olması sizce de biraz garip değil mi? ya da teksas kadar bir toprak parçası olan yeni gine'de toplam 1200 farklı dil olması ve bu dilleri konuşan insanların büyük bir kısmının birbirini hiç anlamaması?
marmara üniversitesi işletme öğrencilerine tarih hocaları tarafından alınması tavsiye edilen daha doğrusu dikte edilen kitap. vizede 2 soru çıkacak-mış. kitap 12 ytl-imiş. şu an bildiklerim dolayısıyla yazabileceklerim bu kadar. en kısa zamanda kitabın içeriğini anlatan sağlam bir yazıyla görüşmek üzre...
Neden bazı medeniyetler fethetti, diğerleri ise fethedildi? sorusundan yola çıkarak, medeniyetler arasındaki farklılıkların nedenlerini inceleyen, coğrafi koşullar ile ilişkilendirerek açıklama getiren Jared Diamond kitabı. aynı zamanda National Geographic tarafından üç bölümlük belgesel haline çevrilmiştir.
ulaş başar' ın kitap hakkında ki eleştirisi aşağıdaki linkten okunabilir.
"Neden Avrupalılar Amerika'yı keşfetti de Amerikalılar Avrupa'yı keşfetmedi?" Bu basit sorunun ardında insanlığın MÖ 11.000'den günümüze tarihi gizli. Fizyoloji profesörü Jared Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik'te, aklımıza gelmeyen, geldiğinde çocukça bulduğumuz soruların yanıtlarını araştırırken, tarımın başlamasından yazının buluşuna, dinlerin ortaya çıkışından imparatorlukların kuruluşuna, tarihin seyrini belirleyen pek çok önemli adımı ayrıntısıyla inceliyor. insan toplulukları arasındaki farklılıkların, eşitsizliklerin nedenlerini, temellerine inmeye çalışarak sorguluyor; günümüz dünyasını biçimlendiren etkenlerin izini sürüyor... biyoloji, jeoloji, arkeoloji, coğrafya gibi değişik bilim dallarından beslenen, "Batılı" koşullanmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı.
yazar kitabı şöyle özetler: tarih farklı halklar için farklı yönde gelişti ama bu çevresel faktörlerden dolayı böyle oldu, o halkların biyolojik farklılıklarından dolayı değil.
Avrupa'nın sömürgeleştirme politikalarına yine Avrupalı birinin ağzından verilmiş yanıtlar manzumesini içeren kitaptır. Ayrıca, National Geographic tarafından 165 dakikalık DVD'si de çıkmıştır.
insanlık tarihine dair mükemmel bir jared diamond eseri. national geographic tarafından hazırlanmış belgeseli mevcuttur; ancak kitap kadar ayrıntı yakalayamazsınız.
Yazarın Esa, Karinga, Omwai, Paran, Saukari, Wiwor ile Yeni gineli arkadaşlarına ve öğretmenlerine armağan ettiği, Cajamarca Çatışması bölümü çok çarpıcı olan ve okunası kitap.
ben kitabı okurken çoğu arkadaşımın arkasını okumadan önce sayfa sayısına baktığı kitaptır. yazarın yaptığı derin analizler her sayfada insanı şaşırtmaktadır. insanın ne olduğunu, nasıl bir geçmişten geldiğini bilimsel bir bakış açısıyla ele almıştır. okuyunuz okutturunuz...
yazar jared diamon'un 'yali' adındaki papua yeni gineli bir arkadaşının mevzubahis sorusu üzerine, dünya tarihini genel ve yer yer derine inerek irdeleyen 600 küsür sayfalık cevap verme girişimi.
tarihsel olay ve süreçlerin en temelde yaşanılan coğrafyanın etmen ve şartlarından bağımsız olamayacağı ve bu koşullara göre şekilleneceği görüşünden yola çıkılarak; yerkürenin farklı noktalarında yaşamış ve halen yaşamakta olan insan gruplarının ya da ırklarının birbirlerine göre değişik seviyelerde kalan uygarlık durumlarının sebeplerini açıklama gayretinde olan bir çalışma. temelde yatan nedenler kitap boyunca sürekli olarak tekrar ediliyor ve mantıklı gerekçelerle anlatılıyor.
okuduğum kitaplar içerisinde ayrı bir yer edinmiştir. yer yer ders kitabı yer yer ise roman tadında ilerliyor. klasik tarih anlayışından ziyade özgün, sıkıcı olmayan ve epey öğretici bir kitap. ayrıca sonunda yer alan -ek okumalar- adlı 20 küsür sayfalık bölümde ise ilgilenmek isteyen okurlara faydalanabilecekleri kaynak kitap listesi de verilmiş.
avrupa kolonyalizmini ve sömürgeciliğini en iyi anlatan kitaplardan bir tanesi. en iyilerinden birisi olmasının sebebi; kitap için yapılan araştırmaların yanı sıra jared diamond'un dili ve üslubu ve kitabın iyi çevrilmiş bir kitap olması. ben bu kitabı kütüphanede okudum zira kitabın yeni basımları bulunamıyor. kitabın piyasada bulunamamasının sebebi ise (bkz: tübitak ın evrim kitaplarının satışını durdurması) ne alaka diyenleriniz olabilir. ne alaka olduğunu ben de bilmiyorum lakin satışı durdurulan kitapların arasına bu muazzam eser de karışmış ve bu nedenle yeni basımları kitapçılarda bulunamıyor.
bir şeyler anlatmaya çalışıyor ama ben henüz akılda kalıcı bir bilgi edinemedim 70. sayfaya geldim. hayır ben mi gerizekalıyım ? çok hevesle aldım bu kitabı elime.