devlet bazında alınırsa türkiye laik bir ülkedir ve dinler arasında taraf değildir.. ancak ve ancak ilber ortaylı'nın dediği gibi laiklik; bu topraklarda teoride mümkün ama pratikte çok zordur..
herkesin dini kendisinedir arkadaş.. benle mi yanacaksın yoksa? **
herkesin kendine ait bir inancı ve dini(inançsızlık ta bir inançtır) olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursak saçmalıktan öteye gidemeyecek olan cümle.
çok yanlış bir yargıdır. bu ülkede çok dindar insanlar vardır özellikle de siyasilerimiz. evet efendim siyasilerimizin "dini imanı paradır" ve dinlerine sıkı sıkı bağlı mümin insanlardır.
hiristiyan kelimesi gecen parti isimleri olan; hukuk binalarinda incil'e el basan; parasinda "in god we trust"* yazan; dini kimliklerini her yerinde ifade edip, yasayip, dinine gore giyinebilen..
avrupa'yi, amerika'yi, ve diger gelismis ulkeleri ornek alan turkiye, ornek aldigi ulkeler ile karsilastirildiginda, dunyanin en dinsiz ulkesidir.
işine gelince (dini özgürlükler konusunda) avrupayı abd'yi örnek gösteren; işine gelmeyince de (laiklik-demokrasi konusunda) avrupaya abd'ye kafir diye sataşanlar da dünyanın en densiz zihniyetleridir.
en dinsiz ülke derken tabi, kuzey kore'yi, çin'i kübayı, vietnam'ı unutarak sarf edilmiş; coğrafi ve siyasi bilgilerden yoksun önermedir.
şimdi: türkiye dünya'nın en dinsiz ülkesi miymiş? canın sağolsun!
din kelimesinden sadece parti isimleri ve siyasetmi anlaşiliyor sorusunu akla getirecek bir cümledir. din kelimesini kullanarak dini yaşamiş veya dindarmi oluyoruz yani. gunumuzde gomlek çikartan parti liderleri var mesela. bu kişiler gömleklerini çikarınca dinsizmi oldular yani.
birde gelişmiş avrupa ülkelerini ornek almaya gelince neye gore gelişmiş avrupa ülkeleri oluyor. ekonomisi gelişmiş bir avrupa ulkesi illaki din ve vicdan özgürlüğünün gelişmişliğini göstermezki. ekonomik gelişmişliğini kullanarak din sömürüsü yapan ülkeler dini açidan gelişmiş mi oluyor. bugun amerika gelişmiş bir ülke olarak niye sadece müslüman ülkelerine saldirmaktadir. sadece müslüman ülkelerindemi var bu ekonomik ve siyasal sorunlar.
örneğin türkiye' de bir idam cezası yok birçok gelişmiş olarak ifade edilen ülkelere kıyasla. çünkü türkiye' de idam cezasinin her ne olursa olsun hiç kimsenin canini almak allah' tan başka bir kula düşmediği inancı mevcut.
türkiye bazılarına göre dinsiz olarak adlandırılsa da nufusunun buyuk bir çoğunluğu herhangi bir dine inanmakta ve dini gorevlerini yerine getirmektedir. bence türkiye dinini başka mecralara taşimadan yaşayan her yonuyle laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir.