turkiye de sag sol kavrami

    1.
  1. içi boş bir kavramdır türkiye için. cemil meriç Sosyoloji Notları ve Konferansları kitabında sağ sol kavramlarını türkiye için bir hikayeyle anlatır. hikaye şöyledir:

    'napolili bir asilzade ömrünün tamamını dante aristodan daha büyük diyerek yaptığı tartışmalarla ve düellolarla geçirmiş. birgün yine bir düelloda yaralanmış ve ölmek üzere iken biri yanına gelip ya sen ömrün boyunca bunun için kavga ettin söyle bakalım danteyi aristodan daha büyük yapan şeyi demişler. ölmek üzere olan asilzade şöyle demiş 'allah ikisinin de belasını versin ne birinden ne diğerinden tek satır okudum.'

    türkiye'de sağ ve sol hakkında aslında çok da birşey bilmeyen, okumamış, düşünmemiş ama düşünmüş gibi yapan ya da kendisi düşünmeyip hazır düşünenlerin fikirlerini savunup hazıra konan böylece kafalarını fazlaca yorrmayan insanların uğruna çokça tartıştığı aslında düşünenlere çoğu zaman komik gelen bir kavramdır. bir deli kuyuya taş atıyor, işte ülkemin tüm akıllıları da...

    okuyup araştıran, mantık süzgecinden geçiren ve kendi düşüncelerini savunanları tenzih ederiz. lafımız birinin dediğini duyup anlamadan her yerde kendi düşüncesiymiş gibi söleyenedir.
    7 ...
  2. 2.
  3. yine cemil meriç bu ülke adlı kitabında şöyle der:

    mahkemede marksist olduğumu haykırdığım zaman, tek bir işçinin bile elini sıkmamıştım.

    sağ ve sol, batının geçirdiği hayat evrelerinde ihtiyacı olan ve bir fonksiyonu yerine getiren kavramlardı. bizim pek öyle ihtiyacımız falan olduğu söylenemez, çübkü o evreleri geçirmedik. bize konulmamış bir teşhise istinaden, bize reçete edilmemiş ilaçlar aldık yani yıllarca.
    5 ...
  4. 7.
  5. kesinlikle tartışılmamalı hele ki bilmeyen biri bir susmalı yok olmalı gitmeli .. sacmalamaktansa susmayı tercih etmeli...
    3 ...
  6. 6.
  7. solda anlamlandırılmayı bekleyen kelimeler vardır, sağda ise bu kelimelerin açıklamaları ve edindiğimiz bilgiler. sağın bilgilerini edinmek için ise soldaki kelimelerden yararlanıyoruz. ayrıca her kafadan bir ses çıktığından sürekli değişen bir sol var karşımızda. istediğimizi seçip sağa taşıyıp öğrenecek ve öğretecek olan da biziz.

    bu arada sol taraf, ekranın çeyreğini kaplıyor. tesadüf işte. ve tabii, sağdaki reklamlar olmasa araştırma merkezleri* bilgi sağlamaktaki tercihini değiştirebilir.

    kısacası, birbirine ihtiyaç duyan bir sağ ve sol var önümüzde. biz ise ikisine de ihtiyaç duyuyoruz.

    "türkiye" denmiş yahu. ben sözlük anladım. yoksa?
    2 ...
  8. 3.
  9. aslında liberalizm ve muhafazakarlık arasında gider. o yüzdendir ki akp bu kadar geniş kitleye hitap etmektedir.
    1 ...
  10. 5.
  11. sağda reklam yani para, solda ise frame yani bilgi vardır.
    anlayan anladı.
    3 ...
  12. 8.
  13. can yücele sorarlar:
    -efendim nedir bizim memleketteki bu sağcılık solculuk davaları?
    can yücel:
    -bu ülkede sabah kalktığında malafat eğer sağ tarafa kaymışsa sağcısındır, yok eğer sol taraftaysa solcu..
    -peki sizinki ne tarafta ?
    - ileride daima ileride!
    1 ...
  14. 4.
  15. yalandir.

    bizim insanimiz acgozlu degildir. asla tam olarak sag olamaz.

    bizim insanimiz savasip kazanmayi sever. asla tam olarak sol olamaz.

    arada bir yerde tepinir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük