amacı bir makinenin düşündüğünü söylemenin mantıksal olarak mümkün olup olmadığı olan ve ilk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde, ünlü ingiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in Computing Machinery and Intelligence başlıklı ünlü makalesinde bahsedilen deney.
Turing testine göre makine, gönüllü bir insanla birlikte, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yere saklanır. Sorgulayıcı yanlız soru sormak suretiyle , hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır. Sorgulayıcının soruları ve daha önemlisi aldığı yanıtlar, tamamemn ses gizlenerek ,yani ya bir klavye sisteminde yazılarak veya bir ekranda gösterilerek verilir. Sorgulayıcıya,bu soru-cevap oturumunda elde edilen bilgiler dışında ,her iki taraf hakkında hiç bir bilgi verilmez. Dizi halinde tekrarlanan testler sonucunda sorgulayıcı ,tutarlı bir şekilde ,insanı saptayamadığı takdirde makine Turing Testi'ni geçmiş sayılır.
bu teoriye karşı 1980 lerde adını tam olarak hatırlayamadığım bir teorem geliştirilmiştir. karşı teorem der ki: belirli bir zamanda ancak belirli sayıda bir diyalog mümkün olacağından bir bilgisayara mümkün olabilecek bütün diyalog kombinasyonlarını kaydedersek ve bir insanı karşısına oturtup konusturursak insan bunun gerçekten düşünüp düşünmediğini anlayamaz. yani gerçekte düşünmeyen bu makineyi turing testine göre düşünüyo olarak algılayabilir. demek ki turing testi yanlış bir mantık üzerine kurulmuştur. (ben o teoremin yalancısıyım)
alan turing tarafından hazırlanan bir makinenin akıllı olup olmadığını belirlemek için insan faktörünü elemek için geliştirdiği testtir.
bu test, makinenin karşısındaki deneğin, görmeden iletişime geçtiği şeyin makine mi yoksa insan mı olduğunu tahmin etmesi esasına dayanmaktadır.
Eğer denek, karşısındakinin makine olduğunu anlayamazsa, makinenin bir nevi düşünme yetisine sahip olduğu söylenebilir.
günümüzde kullanılan captcha'nın açılımında zaten turing test diye bir ifade geçiyor.
captcha=Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart.
konu ile alakalı uzmanı ortadaki odaya oturtuyorsun. 1. nolu odaya insan, 2. nolu odaya zeki programı koyuyorsun. uzman konu ile alakalı sorular soruyor. verilen cevaplara göre hangisinin insan olduğunu anlamaya çalışıyor. eğer anlayamazsa, geliştirilen sistem zeki olarak kabul ediliyor.
alan turing'in geliştirdigi yapay zekanin gerçek zekaya yakınlığını belirleyen testtir. bilgisayar başına oturan bir kişi, bağlı olunan başka bir bilgisayara sorular sorar. gelen cevaplar sonunda karşı makine, ana makinedeki kişiyi kendisinin bir mekanik aksamdan çok, normal bir insan olduğuna inandirabilirse, yani normal bir bilinçten çıkmış gibi cevaplar verebilirse makine testi geçer.
mantıklı bir deneme yöntemi olsa da varılacak sonuçlar bilinç ve yapay bilincin ayirdina varmak icin yeterli değildir. makine gelen sorulardan sonra gerçekliği sadece simule eder fakat gerçek bir bilincr sahip degildir. pilotlara uygulanan simulasyonlardaki gibi makine sadece uçağı simule eder fakat gercek bir uçak yoktur.
çin odası denilen bir yöntem vardır. bir kisi kapısı kapali bir odada oturur.kapıdan içeri bir kağıt atılabilecek kadar bir bölme vardır. buradan içeri çince yazılı bir soru kağıdi atılır ve cevap beklenir. fakat icerdeki adam çince bilmez. içeride bulunan bir klavuza başvurur. klavuzda hangi şekillere hangi cevaplar verilecegi yazar. adam kağıdı doldurur ve disari atar. dışari verilen kağıt gerçekten ilk kağıtla anlamlı bir bütün oluşturur. yani içerideki adam turing testini geçmiştir fakat çince bilmeden,kelimeleri beyinde işleyemeden. yani tıpkı bir bilgisayar gibi klavuz yardımıyla gelen veriyi işlemiştir.
ileride bir bilgisayar insan bilincine yakın hatta daha iyi cevaplar verebilir fakat kesinlikle insan bilinci ile bir tutulamaz. bilgisayar size matematiksel tasarımı verir ama eksik olan kaşlardır.
ilk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde ünlü ingiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in Computing Machinery and intelligence başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavram.
Turing testinin amacı, bir makinenin düşünebildiğini söyleyebilmenin mantıksal olarak mümkün olup olmadığıdır. Turing testine göre makine, gönüllü bir insanla birlikte, sorgulayıcının görüş alanının dışında bir yere saklanır. Sorgulayıcı yalnız soru sormak suretiyle hangisinin insan hangisinin bilgisayar olduğunu saptamaya çalışır. Sorgulayıcının soruları ve daha önemlisi aldığı yanıtlar, tamamen ses gizlenerek, yani ya bir klavye sisteminde yazılarak veya bir ekranda gösterilerek verilir. Sorgulayıcıya bu soru-cevap oturumunda elde edilen bilgiler dışında her iki taraf hakkında hiçbir bilgi verilmez. Dizi halinde tekrarlanan testler sonucunda sorgulayıcı, tutarlı bir şekilde insanı saptayamadığı takdirde makine Turing testini geçmiş sayılır.