turbo sistemi basit olarak, aracın performansını yükselten bir sistemdir. yapısı itibariyle bir türbin ve bir kompresöre sahip olan, içeriye aldığı havayı yüksek bir basınçla yanma odasına sokması ile birlikte yakıt oranının da artmasını ve daha güçlü bir patlamanın gerçekleşmesini sağlar, bu sayede otomobilin performansı bir anda yükselir.
turbo kanatçıkları 80000 devir/dakika ya yakın dönüş hızlarına sahiptir. çok yüksek alaşımlı metalden yapılmış bu kanatçıklar çok hassas toleranslar dahilinde bir borunun içerisinde dönerek emme ve egzoz işlemi görürler. turbodan uğultu şeklinde ses gelmesi ise bu kanatçıklarının üzerinde çalıştığı milin yalpalanması nedeniyle oluşur.
çok yanlış bir bilgi vardır turbo araç kullanımı ile ilgili; aracı stop etmeden önce vites boşta iken son bir kez gaza basılarak turbo çalıştırılır ve hemen kontak çevrilir kapatılır. turbonun mahvolması için birebir bir harekettir. turbo mili yağlamasını motorun çalışmasından sağlamaktadır ve turbo yüksek hızlarda döndüğü içn durması bir müddet almaktadır. eğer ki motor stop edilirse bir anda, yağlama gerçekleşmeyecektir fakat turbo dönmeye devam edecektir bu da turbonun milinin aşınmasına ve turbonun zarar görmesine neden olur. bu sebepten aracı kapatmadan evvel bir dakika rölantide çalıştırmak gereklidir.
"blow off" denen bir parça eklenmesi sonucu , emme manifoldu ile turbo salyangozu arasında biriken basınçlı hava ayagınızı gazdan çektiginizde "çufff" diye bir ses çıkartır. bu ses dosta güven düşmana korku salmakla beraber bir otomobil tutkunu için orgazmik bir zevktir.
eskilerde satılan* gelmiş geçmiş en iyi şekerli sakız markası. o ne tatdı ya. çiğne çiğne tadı gitmiyodu. bi de araba resimleri çıkıyodu içinden. (bkz: hey gidi günler)
turbo kelimesi akışkan mekaniğinde, akışkanın bir eksen etrafında dönüyor olduğunu belirtir.
içten yanmalı motorlarda kullanılan sistemse türboşarj dır. genel prensibi düşük basınç ve aşırı hıza sahip egsoz gazlarının, dışarı atılmadan evvel bir türbin+kompresör grubundan gecirilerek kinetik enerjisinin, hava emme işinde kullanılmasıdır.
içten yanmalı motorun silindirlerine daha cok ve basınçlı hava gönderilmesi ile motor verimi artar.
hele birde bu havayı silindirlere göndermeden soğutursanız intercooling. offf daha bol oksijen daha yüksek verim.
çocukken patlayana kadar ağzımıza doldurduğumuz sakızdır. artık çiğnemekte zorlanırdık fakat ilk çiğneyişte ağıza dağılan o tad bizi deli gibi mest ederdi.
turbo timer'ın kullanılması neredeyse zaruridir bu araçlarda. lakin çok kullanışlı olmadığı için üreticiler tercih etmezler.
ayrıca yaygın kanının aksine, motodu stop etmeden önce uzun uzun rolantide beklemek gerekmez. 10 saniye bile palleri yavaşlaması, yatağın yağı yakmayacak kadar soğuması ve basıncın düşmesi için yeterlidir.
Turbo motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek yani cebri doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlatan , hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır.
arabalarda güç için hava-benzin karışır ve bujilerle patlatılır,açığa çıkan güç tekerleği döndürür. Turbo,bir saç kurutma makinesi gibi sürekli hava üfler. daha çok benzin de konulunca daha büyük patlama olur. Bu da daha büyük güç verir. Dizel arabalarda devrim yaratan bir sistem olmuştur.
içten yanmalı motorlardan çıkan egzoz gazlarının atmosfere salınmadan önce girdiği alet diyebiliriz.
Turbo çalışma prensibi gereği egzoz gazlarının çıkış gücünü kullanarak egzoz pali dediğimiz yere bu gazların değip çevirmesi sonucu diğer ucuna bağlı bulunan emme palinin ise atmosferden çektiği temiz havayı emme manifolduna basarak atmosferik motorları aşırı besleme motorlarına çevirir.
Avantajları yüksek tork, düşük yakıt tüketimi, yüksek güç ve düşük emisyon sağlamasıdır.
Günümüz araçların emisyon kuralları gereği yöneldiği teknolojidir.
bugunkü koşuda da hiç zorlanmadan güle oynaya uzak boy fark atmış rekor sahibi müthiş safkan. Karataş kendisine zimmetlemiştir direk atı, selim'le kapışacağı iyi bir at geliyor.Hem selim hem kafkaslı bu atı takibe almıştır eminim.
yarımkan olma olasılığı çok düşük olan arap atı. ne anadan kardeşleri kendi gibidir ne babadan kardeşleri yaratılış işte şampiyon. bugün kuponların bankosudur.
tunç dindaş isimli, cartelden sonra hiphop kültürünü türkiyeye tanıtmış kişi.
hala s2k grubunda bu isim ile legal graffitiler yapmaktadır. 2000 yılında duvara yaptığı bir graffiti nedeniyle 6 ay hapis yatmıştır, o günden sonra illegal graffitilerde rez lakabını kullanmıştır. statik ismi ile, kendisinin prodüktörlüğünü yaptığı ilk rap toplama albümü olan yeralti operasyonunda parçası vardır. dj'likte yapan turbo, bir zamanlar break dance ile bu işe başlamıştır.
aria reklamındaki minübüsün içindeki dj olarakta tv tecrübesi görmüş, 1989 yılında blue jean dergisinde insanlara rap dinleyecekler ise hangi grupları seçmeleri gerektiğini söylemiştir. şuan piyasada bulunan çoğu rapçinin elinden tutmuştur. rapçilerin turbo abisidir.
hala blue jean dergisinde hiphop ile ilgili köşesini yapmaktadır.