Türk mitolojisi'ndeki kanatlı at figür. Ahal teke'yle birlikte asıl atımız.
Yunan mitolojisindeki karşılığı Pegasus, Arap mitolojisindeki karşılığı Burak'tır.
Ne Yunan'ın Pegasus'u ne Arab'ın miraçtaki Burağı,
Bizim asıl atımız Türk'ün Ahal Tekesi ve Tulpar'ı.
türk mitolojisinde kanatlı at şeklinde tasvir edilen bir karakter, figür, simge.
yabancı kaynaklarda tulpar ismi ile türk-moğol veya altay olarak değil bizzat sadece türk mitolojisine ait görülmekle birlikte diğer yakın milletler ve mitolojilerinin türklerden etkilendiği bilgisi de mevcuttur.
batıdaki karşılığı bir nevi pegasus.
manas destanında da kendisinden söz edilir.
pek çok ülkenin devlet armasında kendisine yer bulmuştur.
kırgızların manas destanında adı geçen kanatlı at.
siyah veya beyaz olabilir at, kanatları tek renk beyazdır.
manasın yiğitlerinin bindiği onları cenge götüren rüzgardan hızlı at olarak anlatılır.
eğer ola ki birisi görürse tulparı, tulpar kaybolurmuş. dünyanın bir ucunda da olsa tulpar kendi sürüsünü bulur onlarla birleşirmiş cengin sonunda.
Artık Tulpar'la dolaşma zamanı dermiş imkansızlığa düşen ittihatçılar birbirine.
türklerde inanç gereği at yiğitle doğarmış. yiğit olan zora düşerse tulpar yetişirmiş.
Başkurt inançlarına göre Tulpar'ın kanatlarını kimse göremez. Tulpar kanatlarını sadece karanlıkta, büyük engelleri veya mesafeleri aşarken açar. Eğer biri Tulpar'ın kanatları görürse, Tulpar'ın kaybolacağına inanılır.
tankların kaybedilmesini engellemek için üretilmiş gereksiz olmayan araçlardır. olay tank zaten. tanklar kadar maliyetli değillerdir, üretimleri kolaydır. dünyada en az 9 adet muadili vardır yani boşuna üretilmiş silahlar değildir.
edit 2: koruduğu tank 6 milyon dolar iken tulpar 1 milyon dolar kadardır. 6 da 1 fiyatına. bir bombardıman uçağının 4 savaş uçağı tarafından korunması mantığı.
çatışma alanında istedikleri kadar tankların arkasında olsunlar öndeki tanklar kaybedildiği zaman yok edilmeleri 10 saniyeyi bulacaktır.
yanlış tasarım ve yanlış seçimlerin kurbanıdır.
tank değildir, tanklara destek için üretilmiştir. tankların peşinden giden ve etrafı sürekli gözleyen düşük ateş gücüne sahip zırhlı araçlardır. tankı korurlar. tepesindeki milyon dolarlık iki koca göz bu yüzdendir, onlar tanklarda olmaz.
türkiye'de tank olayının sadece görüntüden ibaret olduğunu gösteren araç zira tank hakkında ne atış gücü, ne zırh kalınlığı, ne motor performansı hiçbir şey hakkında bilgi verilmemiş.
görüntüden bakacak olursak taramalı bir silah yerleştirmiş üstüne ki bu tank çarpışmasında veya normal bir çarpışmada tank savarları veya çıkabilecek tankları hesaba katarsak hiçbir artı sağlamayacaktır, zırh desen üst kısım çok ortada hedef olabilecek ve kolay yok edilebilecek bir yapıda, üst tarafı kaybedersen alt taraf istediği kadar sağlam olsun.
bir tankın ön kısmı ile silah kısmı arasında büyük boşluklar olmaması gerekiyor ki alman ve sovyet tankları incelenirse bunun sebebi anlaşılır.
nasıl ki yunanlıların pegasus'u varsa bizim de tulparımız var...
--spoiler--
Türk destanlarında atlar da sahipleri kadar olağanüstü özelliklere sahiptirler. insan dilinden anlayan ve insan gibi konuşabilen atlar, çoğu zaman sahiplerini tehlikelerden korurlarveölümdenkurtarırlar.Uçma yeteneğine sahipolan bu atlar eski Türkdestanlarında Tulpar adıyla bilinirler.
Başkurt inançlarına göre Tulpar adı verilen kanatlı atın kanatlarını hiç kimse göremez.Tulpar kanatlarını,yalnız karanlıkta,büyük engelleri ve mesafeleri aşarken açar. Eğer birisi tarafından Tulpar'ın kanatları görülürse, Tulpar'ın kaybolacağına inanılır
Başkurtların kahramanlık destanı olan Ural Batır'da ata tapınmanın izleri korunmuştur. Bu destanda,Tulpar adı verilen kanatlıatlardan olan Akbuzat ve Sarat, gökyüzünde yaşayan tanrısal atlardır. Akbuzat, Göklerin hâkimi Samrav'ın karısı Koyaş'tan (Güneşten) doğmuş olan kızları Humay'ın kutsal atıdır. Sarat ise, Samrav'ın Ay'dan doğmuş olan kızı Ayhılu'nun atıdır. Ural Batır ve Akbuzat rivayetlerinde dev at Akbuzat, kahramanların koruyucusu ve yeryüzündeki atların neslini devamettiren aygır rolünde ortayaçıkar(Sagitov1986:125).
Başkurt rivayetlerine göre, Büyükayı'nın endıştaki ikiyıldızı semavi atlar olup, adları Buzat (Boz at) ve Sarat (Sarı at) olarak bilinir (Sagitov 1986: 125). Karaçay Malkar folklorunda da Küçükayı'nın iki yıldızı Sarı aygır ve Toru (Doru) aygır adlarıylatanınır (Tavkul2000:100).
Eski Türk destanlarınınTulpar adını taşıyan uçan atmotifine KuzeyBatıTürk lehçelerinin hemen hepsinde ve Uygurca'da rastlamak mümkündür.Tulpar adlı uçan at idil Ural'da Başkurtlar ve KazanTatarlarıarasında,OrtaAsya'da Kazaklar,Kırgızlar, Altaylar, Karakalpaklar arasında olduğu kadar, Kafkaslarda Karaçay Malkarlılar ve Kumuklar arasındada yaşayan en canlı destanunsurudur.
Çeşitli dillerde konuşan Kafkasya halklarının dillerinde ve folklorlarında da Tulpar adının karşımıza çıkması, onların Kumuk ve Karaçay Malkar Türkleriyle girdikleri kültür eletkileşimin bir sonucudur.
KumukTürkçesinde ;
Tulpar dünyanı birevü buççagında busa da,öz yılkısın tabar
(Tulpar dünyanın bir köşesinde olsa da,kendi sürüsünü bulur)
atasözünde tezahür eden Tulpar adı, onların komşuları olan çeşitli Dağıstan halklarının dillerinde de kendisine bir yer bulmuştur. Avar, Lak, Andi, Dargı ve Tabasaran dillerindeTulpar kelimesi yaşamaktadır(Abdullayev1982:2829).
Prof. Dr. Ufuk Tavul Ankara Üniversitesi
--spoiler--
turk mitolojisi'ndeki kanatli at. Varligini turk mitolojisi'ne borclu olan uyduruk yunan mitolojisi'ndeki pegasus'un ta kendisidir. Calmislardir tulpar'i adina pegasus demislerdir.