bugün

*

Tuhaf Bir Kadın: Türk Edebiyatı'nda ayrıcalıklı bir yere sahip olan Leyla Erbil'in Tuhaf Bir Kadın adlı romanının yeni baskısı Yapı Kredi Yayınları tarafından yapıldı.

Dili, anlatımı, kurgusu ve konusuyla devrimci bir niteliği olan bu kitapta Leyla Erbil hem yerleşik toplumsal yargılara meydan okuyor hem de çoğunluk tarafından kabul görmüş değerleri temelinden sarsıyor. Kız (Kadın), Anne ve Baba karakterleriyle bir ailenin içyüzünü ortaya koyan romanda; Leylâ Erbil yine hiç kimsenin girmeye cesaret edemeyeceği çıkmaz sokaklara giriyor ve sorgulamaktan kaçınılan konuların korkusuzca üzerine gidiyor.

ilk kez yayımlandığı 1971 yılından bu yana çeşitli tartışmalara da yol açan Tuhaf Bir Kadın bir kere okunduktan sonra unutulması olanaksız kitaplardan. Sözünü hiç sakınmayan, tüm düzeni karakterler özelinde didik didik eden, gerçeklerin önüne dev aynalar tutan bir roman. Adalet Ağaoğlu 1972 yılında Dost dergisinde yayımlanan 'Tuhaf ve Gerçek' başlıklı yazısında şu sözlerle anlatmış romanı: Leyla Erbil'in son öykülerini kendimde alışmadığım aşırı bir ilgi, hatta aşırı bir tutkuyla okudum. Tuhaf Bir Kadın adı altında toplanan bu öyküler hem gerçeğin bütün boyutları ile kavranması, hem de böyle bir gerçeğin, yaşamamızın belli bir bölümüne uygulanabilecek parçası olarak çıktı karşıma. Kanımca Erbil'in Tuhaf Bir Kadın'daki gerçekçilik perspektifi çağdaş öykücülüğümüzde özlemi duyulan bir perspektif.Hallaç (1959) ve Gecede (1968) adlı öykü kitaplarının ardından Erbil'in yazdığı ilk roman olan Tuhaf Bir Kadın yapısıyla 'roman' tanımını da zorlayan özelliklere sahip.

*
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar