bugün

italyanın en doğsunda, slovenyaya herhangibir italyan şehrinden daha yakın, pek çok türk dönercinin olduğu, çok fazla türk tırı geldiğinden limandaki tabelaların bile türkçe yazılı olduğu hatta ingilizce bile bilmeyen bu şehirde limandaki italyanların bile türkçe bildiği ufacık tefecik şehir.

bi de ayrıca erasmus programı sayesinde her yerde sarhoş ispanyol gençleri olan yerdir.
Adriyatik Denizi'ndeki Trieste Körfezi'nin başında yer alır..
haftaya gideceğim italyanın bir şehri. acaba nasıl bir yer çok merak ediyorum.
auguste piccard tarafından tasaranan ve 1960 yılında dünyanın en derin yeri olan Mariana çukuruna ilk ve tek insanlı dalışın gerçekleştirildiği aracın adıdır.
Dalışı oğlu, jacques piccard, dahil 3 kişi gerçekleştirmiştir.
Slovenya'nın hemen dibinde yer alan bir kuzey italya kenti. gidince görülmesi gereken (bence) tek yer kıyı şeridi ve yine kıyıda yer alan miramare kalesi (kalede bir numara yok da adriyatik manzarası güzel kaleden). venedik'e trenle iki saat kadardır. insanları gerçek anlamda yardımseverdir. nispeten küçük bir kent olmasına rağmen (yaklaşık 250 bin nüfus) şehir merkezinde dört tane türk lokantası sayabildiğim kent. kentin esasında yakın tarihteki en önemli özelliği psikiyatrist franco basaglia tarafından kurumsallaşmanın sonlandırılması, bakırköydeki gibi insanları dışlayan, içerde kötü muamele yapan, tecrit ve tespit uygulayan büyük psikiyatri hastanelerinin kapatılıp, yerine toplum temelli hizmetlerin başlatılması ve bunun çok yönlü ve kapsayıcı yapılması ve böyle bir hizmet sisteminin gelişmiş ülkelere örnek model teşkil etmesidir.
keşfedildikten asır sonra 1953 yılında ilk defa iki insanı dünyanın en derin noktasına taşıyan aracın ismi.

mariana çukuru.