inançları ve dini değerleri bir prizmadan yayılan farklı ışık huzmeleri şeklinde yorumlayıp çoğulcu bir tutum sergileyen,maddesel sistemin işleyişinin, maddesel olmayan-metafiziksel,ilahi- tarafından düzenlenmesi gerektiğini savunan, tarihsel ve dini bir yaklasimdir.
bu geleneğe mensup kişiler içinde fransız asılli,sonradan müslüman olmuş olan, metafizikci yazar rene guenon, ünlü dinler tarihçisi mircea eliade, yahudi asıllı sonradan musluman olmuş olan ve hz.muhammed hakkında oldukça sağlam bir biyografisi bulunan martin lings gibi isimler bulunur.
bu akıma mensup kişilerin toplumda bulunduğu yerde öldürülmesi gerekmektedir. çok tehlikelidir bunlar. idealizmle yakınlığı vardır. pek yakın olmasa da.
Tradisyonalizm, Tradisyonalist Ekol. Kişi veya topluluk düzeyinde ve gündelik yaşamdan bilgi anlayışına kadar pek çok alanda yönlendirici unsurun zaman ve mekanı aşan ilahi-kutsal ilkelere dayalı olması gerektiğini iddia eden felsefi ve mistik akım. Çağ öncesi toplumlarda kutsal gelenek yaygın bir kabul gördüğünden ya da en azından muarız anlayışlar yaygın bir geçerlilik kazanmadığından tarihte "Tradisyonalizm" şeklinde bir düşünce ekolüne ve bu ekole mensubiyet anlamında "Tradisyonalist" şeklinde bir vasıflandırmaya rastlanmamaktır. Özellikle Aydınlanma çağı ve sonrasından başlayıp çağdaş döneme kadar geçen süreçte hemen her alanda tarihi ve geleneksel olandan kopuş bu kopuşu eleştiren ve kutsal kaynağından kopmayan geleneği savunan kişi ve düşünme tarzlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Tarihte Tradisyonalist sıfatıyla maruf kişiler olmasına karşın özel olarak Tradisyonalizm ismiyle anılan ekolün ilk sözcüsü Fransız metafizikçi, yazar René Guénon 'dur. Ekol, Perennializm, Perennial Felsefe veya Sophia Perennis olarak da bilinmektedir.
gelenekçilik veya gelenekselcilik dediğimizde de tam anlamıyla karşılayacağını düşündüğüm kavram.
geleneğin bizim kulaklarda tınlaması biraz farklı olur ama, gerçek anlamıyla düşünüldüğünde, anlam yerine oturur.